Saltinnhold

Ostene du bør være obs på

Kan være en skikkelig saltbombe!

GODT, MEN SALT: Ost er supergodt og kilde til flere viktige næringsstoffer, men vær obs på at noen oster også har et høyt saltinnhold. Foto: neillangan - Fotolia
GODT, MEN SALT: Ost er supergodt og kilde til flere viktige næringsstoffer, men vær obs på at noen oster også har et høyt saltinnhold. Foto: neillangan - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vanskelig å ikke elske ost, og vi spiser sannelig mye av det.

Vi har det på den daglige brødskiva, vi smelter det på pizza og i gratenger, eller nyter spennende import-ost til et glass rødvin. Vi elsker ostefat, ostesmørbrød, ostesauser og alt annet som har med ost å gjøre.

Kanskje har du også litt dårlig samvittighet for at du spiser så mye ost. Man vil jo nødig at det skal legge seg på mage, rumpe og lår.

Men sannheten er at det ikke nødvendigvis er fettinnholdet du skal bekymre deg mest for. Mange oster inneholder nemlig skremmende store mengder med salt.

LES OGSÅ: Ostene alle trygt kan spise

FOR MYE: Ja, visst er det hyggelig å tilbringe en helaften rundt et spennende ostefat, og et godt glass vin. Men store mengder ost på én kveld kan fort bety for høyt inntak av salt, og fett. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
FOR MYE: Ja, visst er det hyggelig å tilbringe en helaften rundt et spennende ostefat, og et godt glass vin. Men store mengder ost på én kveld kan fort bety for høyt inntak av salt, og fett. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Saltholdig ost – et globalt problem

En engelsk studie publisert i British Medical Journal viser at mange ostetyper inneholder så mye salt at det kan ha svært negative konsekvenser for helsa di.

Forskningen ble utført av Cash (Consensus Action on Salt & Health), som tok for seg saltinnholdet oppført på etikettene av 612 britiske og importerte osteprodukter fra britiske supermarkeder i 2012.

Disse tallene ble så sammenlignet med saltreduksjonsmålene som er satt av det britiske helsedepartementet.

Selv om 85 prosent av alle ostene allerede har nådd de bestemte målene for saltreduksjon, har 81 prosent av alle ostene fortsatt et meget høyt saltinnhold. Disse tallene stemmer overens med tall fra andre land, og forfatterne av studien påpeker derfor at dette ikke bare gjelder i Storbritannia, men er et globalt problem.

– Å redusere salt er en av de mest kostnadseffektive tiltakene for å redusere antall mennesker som lider og dør av slag, hjerteinfarkt og hjertesvikt, sier Graham MacGregor, professor og leder av Cash, til The Guardian.

Blåmuggost har mest salt

All ost inneholder noe salt, men det er altså noen som inneholder langt mer enn andre. Og ifølge den britiske studien er det Halloumi – en halvhard ost fra Kypros, og blåmuggost, som Roquefort, som er de største verstingene, etterfulgt av fetaost og edamer.

Salt består av natrium og klor, og ernæringsfysiolog Ingvild Steen Nøding ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) kan fortelle at melk inneholder litt natrium naturlig, men at salt også benyttes i matlaging for å forhindre vekst av uønskede mikroorganismer.

LES OGSÅ: Gammelost kan senke blodtrykket

ROQUEFORT: Blåmuggoster som Roquefort viste seg å være en av de ostetypene med skremmende høyt saltinnhold. Foto: REX/Gerard Lacz/All Over Press
ROQUEFORT: Blåmuggoster som Roquefort viste seg å være en av de ostetypene med skremmende høyt saltinnhold. Foto: REX/Gerard Lacz/All Over Press Vis mer

– Ost lages av melk, og melk inneholder natrium naturlig. For eksempel inneholder helmelk rundt 0,04 g per 100 ml. Ferske oster (ikke saltet) inneholder mindre natrium, fra cirka 0,03– 0,06 g per 100 g. Faste oster er på den andre siden tilsatt salt, og inneholder derfor høyere nivåer av natrium, fra 0,2 – 1,6 g per 100 g, sier hun til KK.no.

– Det er imidlertid store forskjeller i natriuminnhold i ulike oster, både norskproduserte og importerte, avhengig av produsent og type ost.

Velg ferskost eller nøkkelhullsmerket

Blåmuggoster og faste oster er altså de ostetypene med høyest saltinnhold, men det kan være lurt å ta en titt på næringsinnholdet på etiketten for å vite nøyaktig hvor mye salt de enkelte produktene inneholder.

Heldigvis er det ikke alle ostetyper som er proppfulle av salt. Og den britiske undersøkelsen viste blant annet at Emmenthaler, Mozzarella, kremoster og Cottage Cheese var de ostetypene som kom best ut, med lavest saltinnhold.

SUNNEST: Kremoster, Mozarella og Cottage Cheese er noen av ostene med det laveste innholdet av salt. Nøkkelhullsmerkingen er også en indikator på lavt saltinnhold. Foto: Tine
SUNNEST: Kremoster, Mozarella og Cottage Cheese er noen av ostene med det laveste innholdet av salt. Nøkkelhullsmerkingen er også en indikator på lavt saltinnhold. Foto: Tine Vis mer

– Oster med lavt saltinnhold kan få Nøkkelhullsmerket. Nøkkelhullsmerket ost inneholder mindre natrium (høyst 0,5 g per 100 g) og fett (høyst 17 g per 100 g). Dette gjelder for eksempel Norvegia lettere, Jarlsberg lettere og Synnøve Finden «Så lett Gulost». Ferske oster, for eksempel cottage cheese, kan også være nøkkelhullsmerket, forklarer hun.

Dersom man prøver å kutte ned på saltinntaket anbefaler hun derfor at man bør velge oster merket med nøkkelhullet til hverdags. Eventuelt kan man se etter innholdet av natrium på ostens næringsdeklarasjon.

LES OGSÅ: Fargekoding gjør at vi spiser sunnere

Salt gir økt helserisiko

Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til omtrent 10 gram per dag. Norske og internasjonale helsemyndigheter som Verdens helseorganisasjon WHO, anbefaler at saltinntaket i befolkningen begrenses til 5 gram per dag, eller lavere.

Ifølge Matportalen.no er det også bevist at inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og kar sykdommer, samt øker risikoen for kreft i magesekken.

– En reduksjon i befolkningens saltinntak vil kunne være gunstig med tanke på helsegevinsten. Dersom man spiser store mengder ost med høyt innhold av natrium, kan man lettere få i seg mer salt enn anbefalt. Velg derfor fortrinnsvis nøkkelshullsmerkede oster til hverdags, da disse ostene inneholder mindre natrium enn andre oster, anbefaler ernæringsfysiologen.

Når det er sagt må vi jo også huske på at ost også er kilde til flere viktige næringsstoffer, som proteiner og kalsium, uansett hvor høyt saltinnholdet er.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer