Listen over mat du skal holde deg unna når du er gravid, får gjerne mer oppmerksomhet enn listen over mat du faktisk bør sørge for å unne deg. Og det er selvfølgelig viktig å vite hva du bør unngå. Selvsagt skal du ikke forsyne fosteret med utrygg mat, farlige kjemikalier og den slags. Det er det siste du vil gjøre som gravid. Du rådes til å redusere kaffeinntaket, holde deg unna for mye fet mat, droppe alkoholen, holde deg unna kjøtt som ikke er gjennomstekt, unngå gravet og speket kjøtt og en del ulike fiskesorter. Men hvordan var det nå med ost, igjen? LES OGSÅ: Guide for gravideHarde oster som brunost, gulost (Norvegia, Jarlsberg, gräddost, nøkkelost og lignende) og parmesan. Norskproduserte og pasteuriserte smelteoster og kremoster, både på tube og boks. Unngå smørbare oster med blåmugg, camembert og lignende. Varmebehandlet ost, som for eksempel på pizza, gratenger, ostesmørbrød og i sauser. Når ost varmes opp til 72 ºC i mer enn 15 sekunder, drepes listeriabakterien, så så lenge du vet at osten er tilstrekkelig varmebehandlet, er den trygg. Myke og halvmyke oster, inkludert blå- og hvitmuggoster som brie, camembert, gorgonzola, og chevre. Disse ostene er mer utsatt for å inneholde skadelige bakterier selv om de er pasteurisert. Det aller tryggeste er å holde seg helt unna disse ostetypene i graviditeten, men om du ønsker å spise litt av dem, bør ostene være ferskest mulig. Listeriabakterier forekommer svært sjelden i slike oster, men dersom de er tilstede, vil antallet øket med lagringstiden, så spis den fersk om du ikke klarer å la den ligge. Fetaost kan inneholde listeriabakterier, avhengig av hvordan osten er produsert. Kontakt produsenten og undersøk om de har utført holdbarhetstester for listeria i produktet, råder enæringsfysiologen. Oster som er vanskelige å kategorisere, som for eksempel gammalost. Opplysningskontoret for Meieriprodukter anbefaler deg å følge føre-var-prinsippet og utelate slike oster fra kostholdet mens du er gravid. Upasteurisert melk og ost. Ost laget på upasteurisert melk. LES OGSÅ: Derfor er trening bra når du er gravid
Ekstra kalsium
Melk, ost og andre meieriprodukter utgjør en viktig del av kostholdet for svært mange nordmenn. Heldigvis kan du unne deg mange av produktene fra meierihyllene også mens du er gravid. Det gjelder rett og slett å vite hva du skal se etter. – Melk og meieriprodukter er en naturlig del av et sunt kosthold og er viktig å få i seg når man er gravid, forklarer ernæringsfysiolog Hanne Hennig Havdal i Melk.no. Kalsium er en av tingene du trenger mer av når du er gravid. Du bør øke det daglige inntaket fra 800 mg til 900 mg. Dette er for at barnet ditt skal bygge opp nok kalsium i skjelettet sitt når det blir født. Et barn som fødes etter fullgått termin, har omlag 30 gram kalsium i skjelettet, og dette henter fosteret fra mors blodomløp. – Det er viktig at gravide har nok kalsium slik at barnet ikke tærer på mors skjelett. Melk og meieriprodukter er en god kilde til kalsium i det norske kostholdet, sier Hennig Havdal. Det finnes også andre gode kilder til kalsium, som spinat, sesamfrø og mandler. – For at kalsiumet fra maten skal tas opp i kroppen og bli disponibelt for barnet, er det viktig at en også får i seg nok vitamin D, sier ernæringsfysiologen. LES OGSÅ: Ikke glem blomålenPasteurisert?
Nøkkelen til om du bør la et produkt ligge igjen i butikken eller ta det med deg hjem i kjøleskapet, ligger i ett ord: pasteurisering.Generelt bør du som er gravid holde deg til meieriprodukter som er pasteurisert. All melk som selges i norske butikker er pastuerisert, men det er når det kommer til ost du må følge litt ekstra godt med. Mattilsynet fraråder nemlig gravide å spise upasteuriserte oster, og det gjelder også oster laget av upasteurisert melk. Så hva er egentlig pasteurisering?Det er rett og slett en varmebehandling av melk, og målet er å ødelegge eventuelle sykdomsfremkallende bakterier og mikroorganismer, skriver Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Norske oster er laget av pasteurisert melk dersom det ikke står noe annet på emballasjen. Om osten er laget på råmelk, skal den merkes «fremstilt av upasteurisert melk». Sjekk både ingredienslisten og ellers på pakningen. LES OGSÅ: Brekkbønner er helt genialeDette er trygt
Du som er gravid kan trygt spise følgende produkter:Vær forsiktig
Noen oster er ikke direkte frarådet, men du bør være forsiktig med dem:Unngå disse
Ikke spis for to!
– Gravide bør øke inntaket av både vitamin A, vitamin D, jern, vitamin C og kalsium noe i svangerskapet. Likevel trenger du ikke spise for to fullvoksne når du er gravid, det er faktisk forholdsvis lite ekstra energi du har behov for hver dag, sier Hennig Havdal. Hun anbefaler dessuten at gravide sørger for å ha et variert kosthold. Bare slik kan du dekke kroppens behov for alle de ulike næringsstoffer på tilstrekkelig vis. Det gjelder selvsagt ikke bare for gravide, men er kanskje ekstra viktig når du bærer fram et barn. – Spis rikelig med grønnsaker, frukt og bær. Spis fisk to til tre ganger i uken enten som middag eller pålegg. Velg magre meieriprodukter, magert kjøtt og grove kornprodukter. Drikk mager melk til brødmåltidene, og velg vann som tørstedrikke, fortsetter Hennig Havdal. LES OGSÅ: Nå bør su pøse på med gulrøtterLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger