Benskjørhet

Over 225.000 kvinner har benskjørhet

Men også menn kan få det. Sjekk hvorfor kosthold er viktig!

BENSKJØRHET: Over 225.000 norske kvinner og 50.000 norske menn har benskjørhet.  Foto: (c) B. BOISSONNET / BSIP/BSIP/Corbis/All Over Press
BENSKJØRHET: Over 225.000 norske kvinner og 50.000 norske menn har benskjørhet. Foto: (c) B. BOISSONNET / BSIP/BSIP/Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er fortsatt det landet i Skandinavia som har flest brudd per innbygger. 

Visste du at vi årlig brekker så mye som 9.000 lårhalser og 15. 000 håndledd?

Behandling av lårhalsbrudd krever faktisk hvert år flere liggedøgn på norske sykehus enn det hjerteinfarkt gjør.

Svært mange mennesker lider av benskjørhet, eller osteoporose som det også blir kalt – og ifølge Matportalen regnes det med at nærmere 225.000 norske kvinner og over 50.000 norske menn har denne sykdommen i større eller mindre grad.

LES OGSÅ: Bildene som avslører sykdom

Benmassen blir porøs og skjør

Benskjørhet er enkelt forklart en tilstand som utvikler seg over flere år, der benmassen blir mer porøs og skjør, noe som øker risikoen for brudd - selv ved små påkjenninger.

Skjelettet vårt er et levende vev som bygges opp og brytes ned gjennom hele livet. Hos barn er oppbyggingen og nydannelsen større enn nedbrytningen, og resultatet blir økt beinmasse.

Ved mellom 20- og 30 årsalderen er beinmassen på topp, før den begynner å avta ved 40-årsalderen som en del av den normale aldringsprosessen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer