Hypokondri

Overbevist om at du er alvorlig syk?

39.000 nordmenn har diagnosen hypokondri.

TROR DU ER SYK: Det er slett ikke så uvanlig å ha en viss frykt for døden, men for noen kan  denne frykten ta helt overhånd. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
TROR DU ER SYK: Det er slett ikke så uvanlig å ha en viss frykt for døden, men for noen kan denne frykten ta helt overhånd. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er slett ikke uvanlig å ha en viss frykt for døden eller alvorlige sykdommer. De fleste ønsker tross alt å leve et langt liv med god helse.

Hos noen kan denne frykten ta helt overhånd.

Hypokondere har gjennom tidene blitt latterliggjort for sine innbilte sykdommer, men hypokondri er en medisinsk diagnose. 

LES OGSÅ: Er du livredd for å føde?

Redd for å dø

Professor Ingvard Wilhelmsen er overlege ved Haraldsplass Diakonale sykehus i Bergen, der han driver landets eneste Hypokonderklinikk.

Han forklarer at en hypokonder er en person med overdreven helseangst. Altså en person som følger nøye med på hva som skjer i kroppen, og som vanligvis mistolker dette som tegn på alvorlig sykdom. 

– Det underliggende problemet er enten at det er en umistelig verdi å være fysisk helt frisk, at man ikke vil dø nå og derfor bruker mye krefter og energi på å ta kontroll på døden. Som dessverre er totalt ukontrollerbar. Eller at man tenker om seg selv at man ikke ville tåle å få en alvorlig diagnose, sier han til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer