Bakterier

Overdreven desinfisering kan være helseskadelig

Ny forskning viser at stoffet triklosan kan ha negative konsekvenser for helsen til dyr og mennesker.

MED MÅTE: Ny forskning tyder på at vi ikke bør overdrive bruken av desinfiserende midler.  Foto: Getty Images/iStockphoto
MED MÅTE: Ny forskning tyder på at vi ikke bør overdrive bruken av desinfiserende midler. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Etter flere runder med både fugleinfluensa og svineinfluensa er det ikke så rart at stadig flere av oss har en liten flaske med desinfiserende middel ved arbeidspulten, eller i veska.

Dersom du er en av dem som har en tendens til å rense hendene veldig mye med slike desinfiserende midler etter toalettbesøk, en tur på trikken, eller for å bli «ren», bør du imidlertid lese dette.

LES OGSÅ: Håndvask er mye viktigere enn du tror

Kan hemme muskelfunksjon

I tillegg til at overdreven bruk av antibakterielle væsker kan gjøre hendene dine tørre, såre og flassete, har ny forskning vist at desinfiserende midler som inneholder det kjemiske stoffet triklosan, kan hemme muskelfunksjon, skriver forskningsnettstedet Livescience.com (ekstern lenke).

Det er professor Isaac Pessah ved University of California, Davis, samt forskere fra the University of Colorado som har sett nærmere på stoffets innvirkning på muskelfunksjon.

Resultatene av testene, som ble utført på fisk og mus, viste at triklosan påvirker og kan hemme funksjonen til musklene. Blant annet svømte fiskene saktere, mens musene fikk dårligere muskelstyrke.

Forskerne tror også at denne effekten kan være lignende på mennesker.

LES OGSÅ: Husker du å rengjøre mobilen?

Også deodorant, tannkrem og såpe

I tillegg til at stoffet, hvis bruk er omdiskutert, finnes i noen antibakterielle midler, finnes det også i ulike typer tannkrem, deodorant, munnskyll og diverse såpeprodukter, skriver Forskning.no (ekstern lenke).

I sin rapport skriver forskerne at det virker som om stoffet svekker to proteiner som er involvert i å skape sammentrekninger i muskler. Dette fant de ut ved å studere muskelceller og fibre i hjerte og skjelett som ble utsatt for triklosan.

Ifølge Pessah er funnene, som er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences (mer info om studien finner du her - ekstern lenke) deres urovekkende, selv om graden av overføringsverdi til mennesker foreløpig ikke kan fastlås med 100 prosent sikkerhet.

- Funnene våre er en sterk dokumentasjon på at det kjemiske stoffet gir grunn til bekymring, både for helsen til mennesker og miljøet rundt oss, sier Pessah i forbindelse med studien.

Blant annet viste det seg at triklosan hemmet hjertefunksjonen til musene med opp mot 25 prosent i løpet av kun 20 minutter.

LES OGSÅ: Her skjuler det seg over 8000 bakterier

Kan utvikle motstandsdyktige bakterier

Ifølge forskerne er det nødvendig med flere studier for å bekrefte funnene, samt fastslå den nøyaktige virkningen av stoffet på musklene.

De mener likevel at resultatene deres kan tyde på at triklosan kan ha negative konsekvenser for helsen til dyr og mennesker.

Bruken av stoffet er, som nevnt lenger oppe i artikkelen, omdiskutert. Og forskerne mener at med unntak av på sykehus, så er det ikke nødvendigvis nødvendig å bruke midler med triklosan for å bli kvitt potensielt skadelige bakterier.

Andre forskere har også advart mot overdreven bruk av antibakterielle midler, da det kan føre til utvikling av bakterier som er motstandsdyktige/immune mot stoffene i midlene.

Antibac AS som markedsleder i Norge kommenterer forskningen slik:
- Antibac AS bruker ikke Triklosan i noen av våre produkter. Desinfeksjonsmidler som Antibac er basert på alkoholer som virkestoff, og trenger ingen andre virkestoffer for å gi desinfisering. Fordelen med disse alkoholbaserte desinfeksjonsmidlene er at de ikke utvikler resistens på virus og bakterier. Det er kun alkoholfrie desinfeksjonsmidler, som må bruke andre stoffer for å oppnå ønsket desinfisering som kan gi en resistensfare.


LES OGSÅ: Halvparten glemmer håndvask etter dobesøk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer