Helse & Livsstil

Overlevelsesguide for pollenallergikere

Slik kan våren bli til glede også for deg som har pollenallergi.

Overlevelsesguide for pollenallergikere
Publisert
Sist oppdatert


Hold deg oppdatert
Allergimedisin skal tas gjennom hele pollensesongen.
Allergimedisin skal tas gjennom hele pollensesongen. Vis mer

Er du sterkt plaget av allergi, bør du følge med på pollenvarselet for å unngå de versteproblemene. Mange værmeldinger inkluderer pollenvarsel. På nett finner du den bestepolleninformasjonen på pollenvarslingen.noBli kvitt allergien for godt?

Vil du bli kvitt allergien en gang for alle, kan det være at du er en av dem som kan fåallergivaksine. Vaksinasjonen foregår over flere år, ved at legen sprøyter gradvis mer av detstoffet du er allergisk mot inn i kroppen din. Det gjør at kroppens immunforsvar forandrer reaksjonsmønster, og pasientene vil i mange tilfeller slutte å være allergiske. For å få vite mer om allergivaksineog om du kan få det, bør du ta en prat med legen din.

Pollenallergi rammer så mange som 900 000 nordmenn. Omlag en tredjedel av disse er så plaget at de må bruke medisiner for å håndtere allergien. Pollensesongen setter inn i disse dager, og mange allergikere kvier seg. Noen vil også oppleve pollenallergi for første gang denne sesongen.

 • Les også: ABC for pollenallergikere

  - Som følge av den kraftige sesongen som er i vente, kommer mange til å oppleve symptomene som første gang. I løpet av de kommende dagene vil legene få nye pasienter, sier Halvard Ramfjord, pollenanalytiker i Norges Astma og Allergiforbund til VG nett.

  Er du blant dem som møter våren og sommeren med gru? Her er rådene som kan hjelpe.

  Begynn tidlig med medisiner
  Ta medisiner med en gang du merker symptomer. Det finnes ulike former for allergimedisinering - noen av dem er reseptfrie, andre ikke. Den mest kjente reseptfrie allergimedisinen er Zyrtec.

  Er du veldig plaget, bør du få hjelp av legen, slik at dere sammen kan finne ut av hvilken form for medisinering som passer best for deg. En kombinasjon av piller og eventuelt nesespray er vanlig. Det er også mulig å få en kortisonsprøyte for å lette plagene, men denne behandlingsformen er omstridt i fagkretser fordi det kan gi alvorlige bivirkninger på sikt. Bruk medisiner gjennom hele pollensesongen, selv når du føler deg i god form.

  Jag bort pollenkornene
  Det finnes mange ting du kan gjøre for å bli mindre utsatt for pollen. Forsøk å få så liten pollen som mulig inn i boligen din, for eksempel. Hold vinduene lukket. Du kan lufte på kveldstid, når pollenproblemet minker. Ikke tørk klær ute.

  - Det er mulig å kjøpe pollenfiltre for luftinntaket til de fleste bilmerkene, råder spesialist i allmenmedisin, Christian Anker, på helsenett.no.

  Ta en dusj når du har vært lenge ute, for å vaske pollenkorn bort fra kroppen. Øyne og nese kan skylles med saltvann. Saltvannoppløsning er dessuten et bedre alternativ for tette neser enn vanlig nesespray, hvis du trenger nesehjelp over en lengre periode. Saltvannsoppløsning påvirker ikke slimhinnene på samme måte, men skyller bort «uhumskheter» gjør det lettere å snyte seg.

  Velg smart
  Er du plaget av pollenallergi, bør du sølge for å ta noen smarte valg når spredningen er på sitt verste. Her er noen forslag:

 • Velg alkoholfritt - alkohol kan forverre symptomene
 • Velg sjølivet - legg ferien din til steder hvor pollenspredningen er mindre enn ellers, som for eksempel ved sjøen
 • Velg rent - unngå stoffer og situasjoner som kan forverre symptomene, slik som røyk, støv eller parfyme. Et rent hus og en ren kropp er det beste. • Unngå å oppholde deg utendørs når spredningen er på sitt verste.
  Unngå å oppholde deg utendørs når spredningen er på sitt verste. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer