Fedme

Overvekt og fedme kan krympe hjernen din

Fett påvirker nemlig blodtilstrømming til hjernen og kan drepe hjerneceller.

FEDME OG OVERVEKT:  At for stort inntak av usunn mat kan gjøre deg feit er en kjent sak. Men visste du at det å være overvektig eller lide av fedme også kan krympe hjernen din? Foto: Panther Media
FEDME OG OVERVEKT: At for stort inntak av usunn mat kan gjøre deg feit er en kjent sak. Men visste du at det å være overvektig eller lide av fedme også kan krympe hjernen din? Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er en kjent sak at fedme og overvekt kan være skadelig for hjerte, ledd og arterier.

Det de fleste av oss imidlertid ikke er klar over, er at fedme og overvekt også kan påvirke hjernen din.

LES OGSÅ: Fet mat gjør deg sulten

USUNN MAT: Forskere legger mye av skylden for dagens fedme og overvekt på for stort inntak av usunn og fettrik mat.  Foto: Getty Images/Hemera
USUNN MAT: Forskere legger mye av skylden for dagens fedme og overvekt på for stort inntak av usunn og fettrik mat. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Fedme er skadelig for hjernen

Ferske studier viser nemlig at fedme kan endre hjernens fysiske struktur og forårsake hukommelsessvikt, samt øke risikoen for demens.

I tillegg kan det forårsake for tidlig aldring av den «grå massen» i hjernen med opp mot 16 år, skriver helsenettstedet til Daily Mail (ekstern lenke).«Grey matter» (grå masse på norsk) er det «tenkende delen» av hjernen og består av hjerneceller som har som oppgave å styre muskler, hørsel, syn, hukommelse, følelser og taleevne. «White matter» (hvit masse) inneholder materialet som binder disse cellene sammen.

Det er imidlertid ikke bare hjernens hukommelse som kan skades av fedme. Å være ekstremt overvektig har også en negativ innvirkning på måten vi tenker på, og kan påvirke dømmekraften vår og gjøre at vi/kroppen «krever» enda mer kaloririk mat.

Et resultat av dette er av vi får såkalt fett- og søtsug, der vi higer etter usunn mat på samme måte som narkomane higer etter narkotika.

Gjelder også for de som er overvektige
Det er ikke bare personer som lider av fedme hvis hjerne står i fare. Det å være overvektig er også et problem for hjernen.

- Problemet er at vi mennesker har utviklet oss til å se på sukker- og fettrike matvarer som ekstra fristende, fordi i perioder der det var ekstrem sult eller mangel på mat, så kunne disse matvarene redde oss, sier Tony Goldstone, endokrinolog og konsulent ved the Imperial College Healthcare NHS Trust:

- Nå er disse matvarene mer tilgjengelige enn noensinne, noe som også er grunnen til at vi har blitt så feite.

I løpet av den siste måneden har forskere ved Karolinska institutet i Sverige proklamert at risikoen for å utvikle demens i gammel alder øker med hele 71 prosent hos personer som er overvektige, og at risikoen er fire ganger større for personer som var overvektige/led av fedme da de var middelaldrende.

LES OGSÅ: Mandariner beskytter mot fedme

KRYMPER HJERNEN: Forskning har vist at det å lide av fedme eller være overvektig har en negativ innvirkning på hjernen og faktisk kan få den til å krympe.  Foto: Colourbox
KRYMPER HJERNEN: Forskning har vist at det å lide av fedme eller være overvektig har en negativ innvirkning på hjernen og faktisk kan få den til å krympe. Foto: Colourbox Vis mer

Hjernen krymper


Ifølge forskerne er hovedproblemet at fett får hjernen til å krympe.

- Vi vet at et fettrikt kosthold gjør at arteriene våre blokkeres og er skadelig for hjertet, og det gjør faktisk akkurat det samme for blodårene i hjernen, sier Paul Thompson, professor i nevrologi ved Universitetet i Los Angeles.

Gjennom en studie fant Thompson og hans team at hjernen hos testpersoner som var overvektige eller led av fedme var gjennomsnittlig mellom fire og åtte prosent mindre enn hjernene til de som var ved normal, sunn vekt.

- Dette er fordi blodet ikke kommer så lett gjennom til hjernen. Dermed blir hjernen sultet på oksygen, noe som gjør at hjernecellene etter hvert dør, forklarer Thompson.

Ifølge professoren kan dette føre til for tidlig aldring av hjernen.

Forskerne, som har skannet hjernen til om lag 100 personer over 70 år, konkluderte med at hjernen til overvektige personer var om lag åtte år eldre enn hjernen til de med sunn/normal vekt.

- Vi baserte dette på fakta om at en gjennomsnittlig person «mister» 0,5 prosent av hjernen i løpet av et år. Personene som var overvektige hadde allerede mistet fire prosent mer enn de med normal vekt, noe som vil tilsi at hjernen deres var åtte år «eldre», sier han.

LES OGSÅ: En myte at fedme er arvelig

ELDES RASKERE: Ifølge forskere eldes også hjernen raskere hos personer som lider av fedme/er ekstremt overvektige.  Foto: Panthermedia
ELDES RASKERE: Ifølge forskere eldes også hjernen raskere hos personer som lider av fedme/er ekstremt overvektige. Foto: Panthermedia Vis mer

Verst ved ekstrem overvekt/fedme


Tilstanden var enda verre hos personer som var ekstremt overvektige/led av fedme.

- De hadde mistet åtte prosent av hjernen, og var dermed 16 år eldre. Dette vil ikke ta livet av deg, men det vil komme til et punkt der man kan merke det, når rundt ti prosent av hjernevevet har dødd, forklarer Thompson.

Hjerneskanning utført av forskerne viste også at områdene der «krympingen» var verst, var i områdene i hjernen som kontrollerer tanker, dømmekraft og hukommelse (særlig langtidshukommelse).

Uansett om du lider av fedme/ekstrem overvekt, eller kun er overvektig, så tror forskerne at en krympet hjerne vil ha mindre motstandskraft i forhold til unormale proteinklumper (lesjoner) i hjernen, som kan drepe hjerneceller og forårsake Alzheimers.

Tidligere forskning har også vist at personer som lider av fedme/ekstrem overvekt har mindre grå masse og mer hvit masse enn personer med en sunn BMI (Body Mass Index).

- Personer som lider av fedme, eller har et overspisings-problem, kan også ha ulik struktur i visse deler av hjernen sammenlignet med slankere personer, sier Thompson:

- Noen studier har vist tydelige forskjeller i hvor tett og velorganisert den grå eller hvite massen i hjernen er hos personer som lider av fedme og de som ikke gjør det.

LES OGSÅ: Halsen avslører om du er for tjukk

SLANKING HJELPER: Studier har vist at slanking kan få hjernen til å fungere «normalt» igjen.  Foto: colourbox.com
SLANKING HJELPER: Studier har vist at slanking kan få hjernen til å fungere «normalt» igjen. Foto: colourbox.com Vis mer

Kan slanking hjelpe?


Spørsmålet mange vil stille seg etter disse oppsiktsvekkende resultatene, er om det å slanke seg eller gjennomgå en form for slankeoperasjon vil kunne forbedre hukommelsen og hjernens funksjon?

Ifølge forskerne kan kommende beviser tyde på det.

I en studie gjennomført av forskere ved Kent State Universitetet i Ohio ble hukommelsen til 150 overvektige personer testet før de gjennomgikk en gastric bypass -operasjon (å sjalte ut et tarmsegment).

Rundt 12 uker etter inngrepet viste det seg at personene som hadde gjennomgått operasjonen hadde tydelige tegn på forbedring av hukommelse.

- Forskning har vist at når personer går opp i vekt, så har de gjerne mer problemer med å lære og huske ny informasjon, som problemløsning og koordinasjon, sier John Gunstad, professor ved departementet for psykologi ved Kent State:

- Det er en veldig stor utfordring å finne ut hvorfor det er slik, men vi tror at endringen i blodtrykk og glukosenivåer, som også kommer med vektøkning, også kan ta del av skylden. I tillegg er det større sannsynlighet for at personer som lider av fedme også lider av søvn apné, noe som kan påvirke konsentrasjonsevnen når man er våken. Det er mange ulike faktorer som spiller inn, men det vi vet er at det å gå ned i vekt kan få hjernen til å fungere normalt igjen.

LES OGSÅ: Ti myter om fedme og slanking

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer