Helse & Livsstil

P-pille for menn på vei

Full likestilling - snart gjelder det også prevensjon.

P-pille for menn på vei
Publisert
Sist oppdatert
Idéen er at en eventuell p-pille for menn skal stanse spermproduksjonen i kroppen. Foreløpige tester på rotter viser lovende resultater, ifølge amerikanske og italienske forskere.Behandlingen ser ut til å virke preventivt, med få eller ingen bivirkninger - i tillegg til at virkningen kan reverseres hvis det er ønskelig. Nå gjenstår det å finne ut om behandlingen også kan fungere trygt og effektivt på mennesker.- Vi forventer at dette stoffet kan bli til et mannlig prevensjonmiddel til bruk på mennesker, sier forskningsleder dr Dolores Mruk fra Center For Biomedical Research i New York til BBC.Behandlingen går ut på å bruke et nylig utviklet molkekyl, som har fått navnet Adjudin, for å stoppe utviklingen av sædceller. Mannens sæd dannes ved at sædellene arbeider sammen med såkalte sertoli-celler, som får sædellene til å vokse. Det nyutviklede molkeylet bryter forbindelsen, slik at sædecellene ikke lenger vokser. Resultatet blir at mannen ikke lenger er fruktbar.Adjudin er giftig i større doser, derfor er det viktig å finne akkurat passe dose for at det skal være trygt for mannen å spise dem som p-piller. Forskerne eksperimenterer nå med at stoffet kun skal virke der det er nødvendig, slik at Adjudin-dosen kan senkes så mye at den ikke blir helsefarlig.Inntil videre vil likevel kondomet fremdeles være mannens eneste prevensjonsmulighet. Her kan du lese KKs store kondom-test.LES OGSÅ:
 • 70 000 kvinner må skifte p-pille
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer