Helse & Livsstil

P-pille for menn på vei

Full likestilling - snart gjelder det også prevensjon.

Idéen er at en eventuell p-pille for menn skal stanse spermproduksjonen i kroppen. Foreløpige tester på rotter viser lovende resultater, ifølge amerikanske og italienske forskere.

Behandlingen ser ut til å virke preventivt, med få eller ingen bivirkninger - i tillegg til at virkningen kan reverseres hvis det er ønskelig. Nå gjenstår det å finne ut om behandlingen også kan fungere trygt og effektivt på mennesker.

- Vi forventer at dette stoffet kan bli til et mannlig prevensjonmiddel til bruk på mennesker, sier forskningsleder dr Dolores Mruk fra Center For Biomedical Research i New York til BBC.

Behandlingen går ut på å bruke et nylig utviklet molkekyl, som har fått navnet Adjudin, for å stoppe utviklingen av sædceller. Mannens sæd dannes ved at sædellene arbeider sammen med såkalte sertoli-celler, som får sædellene til å vokse. Det nyutviklede molkeylet bryter forbindelsen, slik at sædecellene ikke lenger vokser. Resultatet blir at mannen ikke lenger er fruktbar.

Adjudin er giftig i større doser, derfor er det viktig å finne akkurat passe dose for at det skal være trygt for mannen å spise dem som p-piller. Forskerne eksperimenterer nå med at stoffet kun skal virke der det er nødvendig, slik at Adjudin-dosen kan senkes så mye at den ikke blir helsefarlig.

Inntil videre vil likevel kondomet fremdeles være mannens eneste prevensjonsmulighet. Her kan du lese KKs store kondom-test.

LES OGSÅ:
  • 70 000 kvinner må skifte p-pille
  • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: