P-piller

P-pillen gir deg bedre hukommelse

Gladnyhet til de 300 000 norske kvinnene som bruker p-piller.

Kvinner har større områder i hjernen enn menn når det kommer til hukommelse og verbale ferdigheter. Med p-piller innenbords vokser de enda mer.  Foto: All Over Press
Kvinner har større områder i hjernen enn menn når det kommer til hukommelse og verbale ferdigheter. Med p-piller innenbords vokser de enda mer. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Husker du bedre? Er det lettere å holde samtaler gående? Kan det være på grunn av p-pillen?

Forskere mener at hjernen vokser og at hjernefunksjonen blir bedre hos kvinner som går på p-pillen, enn hos dem som ikke gjør det, skriver Telegraph.
Visse områder i hjernen vokser, og det kan føre til forbedring av hjernefunksjonen, sier forskerne.

Bedre hjernefunksjon

Studien viser at bruk av p-piller får hjernen til å øke i visse områdene med med omtrent tre prosent. Dette gjør at hjernefunksjonen forbedres, og det kan rett og slett føre til bedre sosiale evner.

Den sveitsiske undersøkelsen er basert på MR-bilder av hjernen til menn, kvinner på pillen og kvinner som ikke bruker p-piller.

Kvinnene som ikke tok p-piller ble scannet flere ganger for å ta høyde for hormonforandringer i løpet av en syklus.

Les også: P-piller kan forlenge livet ditt

Verbale ferdigheter

Flere områder i hjernen hos kvinnene som brukte p-piller var større enn hos de andre kvinnene. Disse områdene blir satt i sammenheng med hukommelse og verbale ferdigheter. Delene av hjernen som vokste, var områder som allerede var større enn mennenes, som det området som styrer kommunikasjon.

- Når hjernen vokser i bestemte områder, kan dette føre til at funksjonene dette området er ansvarlige for blir forbedret, sier doktor Belinda Pletzer ved universitetet i Salzburg.

Les også: Bruker du riktig prevensjon?

Uansett hvilken pille

Hjernen i sin helhet vokste ikke i størrelse, og studien sier ingenting om de forstørrede områdene i hjernen fikk tilbake sin opprinnelige størrelse etter p-pilleslutt.

Hva slags type p-pille som ble brukt, eller hvor lenge den hadde blitt brukt forandret ikke resultatene.

Grunnen til hvorfor p-pillen påvirker den kvinnelige hjernen er ikke klar, men det kan være at østrogenet og progesteronet som stanser eggløsningen også styrker koblingene mellom nervecellene i hjernen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer