P-piller og soling kan føre til at du utvikler lidelsen melasma, som gir brune flekker i huden. Foto: Colourbox
P-piller og soling kan føre til at du utvikler lidelsen melasma, som gir brune flekker i huden. Foto: Colourbox Vis mer

P-piller

P-piller kan gi flekkete hud

300 000 norske kvinner bruker p-piller. Disse bør være obs på en kjedelig bivirkning i sola.

Publisert
Sist oppdatert
Får du brune skjolder i huden når du soler deg?

En sannsynlig årsak til pigmentflekkene dine kan være melasma, skriver hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no.

Nettstedet eies i likhet med KK.no av Aller Internett.

Vanligst i ansiktet

Melasma er en økt mengde av pigmentet melanin i soleksponerte områder. Det rammer vanligvis kinn, hake, panne og overleppe. Hormoner er viktig i dannelse av dette pigmentet.

- Vi ser ofte slike forandringer under en graviditet, og da kalles tilstanden chloasma. P-piller er også en viktig medvirkende faktor, forklarer Guldbakke.

 • Bruker du denne p-pillen?


 • - Melasma kan også utløses av andre medisiner, stoffskifte forstyrrelser og visse kosmetiske produkter. Den viktigste medvirkende faktoren til pigment er soleksponering, og det oppstår ofte i løpet av en sommer. Alle raser og aldre kan rammes, men tilstanden er uvanlig før puberteten. 90 prosent av de som får melasma er kvinner.

 • Test deg selv: Hvilken hudtype har du?

 • Vanskelig å behandle

  Guldbakke skriver videre at en hudlege kan bruke en spesiell lampe (Woods lampe) som gir informasjon om pigmentet ligger i overhuden eller lærhuden. Dette påvirker valg av behandling.

  Melasma kan være vanskelig å behandle. Tilstanden utvikler seg gradvis, og med behandling kan det gradvis bli bedre.

 • Men her er en gladnyhet til deg som bruker p-pillen

 • - Unngå sola

  - Det viktigste i behandlingen er å unngå soleksponering (ultrafiolette stråler). Hvis man ikke gjør det vil problemet som regel komme tilbake igjen, eller ikke bli bedre. En bør bruke solbeskyttelse med høy faktor (over SPF 30) daglig, sier Guldbakke.

 • Den store solkrem-guiden

 • Kremer kan hjelpe

  Hvis pigmentet ligger i overhuden (epidermis) kan man bruke diverse kremer. Mest brukt er kremer som inneholder hydroquinone (blekende effekt) og A-vitaminsyre (tretinoin). Disse kan kombineres i en krem. Slik behandling skrives som regel ut av en spesialist/hudlege. Det finnes ifølge hudlegen finnes også dokumentasjon på at overfladisk kjemisk peeling kan føre til bedring.

  Laserbehandling

  IPL laserbehandling kan bedre flere tilstander i huden, inklusiv pigmentforandringer. Kliniske studier har vist at mange som gjenomgår denne behandlingen oppnår signifikant bedring.

  I en klinisk studie på kinesiske pasienter oppnådde 70 prosent av de som gjennomgikk behandling mer enn 50 prosent bedring med få bivirkninger. Resultatene generelt var svært gode.

 • Plettfri hud på 1-2-3

 • IPL laserbehandling er dyrere enn de andre behandlingsalternativene. Utført i sakkyndige hender anses IPL laserbehandling for å ha lav risiko, men naturligvis er det alltid en viss risiko tilknyttet laserbehandling.

  Ikke gå igang med behandling på egen hånd. Hudlege Kjetil Guldbakke anbefaler jeg at du lar en sakkyndig, og helst en hudlege vurdere huden din først.

  Da kan du få svar på årsak, hvor pigmentet ligger og diskutere behandlingsalternativene for deg. Da er du sikret en riktig diagnose før du starter behandling.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer