Helse & Livsstil

P-piller mot bulimi

Bulimi kan kureres med prevensjon, viser en ny studie.

Publisert
Sist oppdatert
Bulimi betraktes vanligvis som en psykisk lidelse, som bør behandles deretter. Nå viser en avhandling fra Karolinska Institutet i Sverige at bulimi i mange tilfeller kan skyldes hormonelle forstyrrelser. Disse kan rettes på med vanlige p-piller.- Vi har funnet ut at en tredjedel av kvinnelige bulimikere har hormonelle forstyrrelser. Dette kan forklare hvorfor spiseforstyrrelser oppstår, sier Sabine Naessén i en pressemelding om sin doktorgradsavhandling. Bulimia nervosa, altså tvangsspising og overspising, er trolig den vanligste formen for spiseforstyrrelser. Lidelsen er ti ganger vanligere hos kvinner enn hos menn. Fordi sykdommen antas å ha psykiske årsaker, behandles den vanligvis med kognitiv atferdsterapi og antidepressive medisiner. Naesséns studie viser at bulimi er en kompleks sykdom, som omfatter både hormonelle og genetiske komponenter, i tillegg til de psykiske.Bulimikerne i hennes studie hadde høyere nivåer av det mannlige kjønnshormonet testosteron, og lavere nivåer av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, enn den friske kontrollgruppen. Testosteron har direkte innvirkning på appetitten, og for høyt testosteronnivå kan gi økt sultfølelse. Da Naessén behandlet bulimikere med østrogenholdige p-piller, sank kvinnenes testosteronnivå. I løpet av tre måneder minsket suget etter fett og sukker hos halvparten av bulimikerne. Tre av kvinnene ble helt kvitt sine spiseforstyrrelser.- Det er en svært sterk effekt. Hormonbehandling kan svært gjerne bli et alternativ til tradisjonell behandling, mener Sabine Naessén.LES OGSÅ:
 • Hvordan behandle spiseforstyrrelser
 • Løper fra det vonde
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer