Helse & Livsstil

P-piller til 12-åringer

Norske leger kan gi p-piller til barn på 12 år uten at foreldrene får vite om det.

Foto: www.imagesource.com
Foto: www.imagesource.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Helse- og omsorgsdepartementet fastholder at det ikke bør være noen bestemt aldersgrense som avgjør når unge jenter kan få p-piller.Dette gjelder også når leger forskriver p-piller til jenter under 16 år uten at foreldrene blir informert eller får anledning til å samtykke.

Også til barn

Departementets standpunkt går fram av en kommentar fra statssekretær Kari Henriksen (Ap), etter at det tidligere i denne uka ble kjent at Helse- og omsorgsdepartementet aksepterer p-piller til jenter helt ned i 12-årsalderen.

Informasjon hovedregelen

Kari Henriksen viser til forarbeidene til pasientrettighetsloven, som ble lagt fram i 2001, da Dagfinn Høybråten (KrF) var helseminister. Hun påpeker at lovens hovedregel er at fram til barnet har fylt 16 år, skal foreldre informeres og samtykke til helsehjelp. Men loven åpner for at det kan gjøres unntak fra denne helserettslige «myndighetsalderen».«Unntaksvis kan dette innebære at det ikke gis informasjon til foreldre til barn ned til 12 års alder», skriver Henriksen.

Ingen absolutte grenser

Hun gjør oppmerksom på at dette er drøftet i forarbeidene til loven, og tilføyer: «Vi er best tjent med et regelverk som åpner for skjønnsutøvelse etter en konkret helhetsvurdering, fremfor et regelverk som fastsetter absolutte aldersgrenser.» (©NTB)LES OGSÅ:
 • Viktig for deg som går på pillen
 • P-piller gir sexplager
 • P-pille for menn på vei
 • Nam-nam, p-piller?
 • Problemfri prevensjon?
 • P-piller reduserer kreftfaren
 • Slik utsetter du mensen
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer