Helse & Livsstil

På hvilebenken

Det er ikke lett å nyte livet når du er anspent og ligger en halv centimeter over madrassen om natten. Vi har testet avspenningspedagogikk for å komme nedpå igjen.

På hvilebenken
Publisert
Sist oppdatert
Avslapping, søvn og myke muslker er et must for at du skal holde deg frisk og opplagt. Her er rådene KK fikk av avspenningspedagog Tove Utne. Hun er offentlig godkjent avspenningspedagog fra Danmark, der yrket har lange tradisjoner og er langt mer utbredt enn her hjemme.

Spenn av
 • Strekk deg godt i senga hver morgen før du står opp. Gjesp godt.
 • Husk å kjenne etter hvordan du har det med kroppen din, hver dag.
 • Pass på at du får ladet batteriene i løpet av dagen. Fullt tempo hele dagen er ofte uheldig. Liker du å ha det slik, bør du i hvert fall passe på at det du gjør er variert, og å legge inn hvilepauser.
 • Skaff deg en skråpute eller et stolsete som skrår litt nedover. Det gir deg en liten svai i korsryggen slik at du kan du unngå en del ryggproblemer.
 • Kjenn hvordan kjever og tunge har det. Det ideelle er et lite mellomrom mellom tennene i over- og underkjeve. Tungen ligger bløtt nede i munnen.
 • Legg merke til pusten din. Pusten er svært viktig når du vil ha bedre kontakt med kroppen din.
 • Pass på å ha en liten bue i kneleddet når du står, og en liten bøy i albueleddet når du bærer. Da sliter du ikke så mye på leddene, og blodsirkulasjonen blir bedre.

 • Øvelser
  Hurtig-avspenning: Sitt på en stol med føttene i gulvet. Pust helt opp til
  skuldrene. Gi slipp på spenningen i nakke og hode på utpust. Haken faller ned mot brystet. Gjenta pusteøvelsen slik at hodet oppleves enda tyngre, slipp spenningen i ryggen på utpust. Dette gjentas i ditt eget rolige tempo helt til brystkassen hviler på lårene. Kjenn at skuldrer og armer også gir slipp. Gå rolig opp igjen, med nakke og hode helt til slutt. OBS: denne øvelsen er ikke for deg med skiveutglidning i ryggen.

  Forebygg trøtte øyemuskler: Stå eller sitt mens du beveger øynene rundt i langsomme sirkler. Etterpå ser du på skrå opp og ned, begge veier.

  Fint for korsryggen: Ligg på ryggen og strekk det ene beinet så det blir lengre enn det andre ved å skyve hælen fram. Tærne peker mot taket. Gjør dette vekselvis med beina, så får korsbeinet fin massasje.

  På hvilebenken
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer