Helse & Livsstil

På-knappen er funnet

Daff og sliten? Fortvil ikke, nå har forskerne funnet bryteren til den biologiske klokken.

På-knappen er funnet
Publisert
Sist oppdatert


Alle er vi styrt av en indre klokke. Den avgjør om du er en morgenfugl, har høy forbrenning - ja, kanskje også om du er en hissigpropp. Nå hevder forskere at de har funnet bryteren til denne klokken.

 • Vær lat med god samvittighet

 • Regulerer det meste

  Den indre klokken er en følsom mekanisme som klarer å forutse forandringer i miljøet og regulerer en rekke av kroppens funksjoner, som søvnmønster, stoffskifte og oppførsel.

  Det skal være en liten aminosyre (som er byggesteinene i proteinene i kroppen) som styrer denne, i følge en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature.

  Aminosyren er med på å regulere kroppens rytme, så vil det altså påvirke søvn, oppførsel og vekt.

  En kur for alt?

  - I dag er det en litt mer one size fits all-ideologi innen medisinen. Et nytt mål tillater oss å utvikle mer individuelle behandlinger, uttaler dr. Neil Stanley ved Norwich University Hospital til BBC News.

  Forstyrrelser i vår indre rytme settes i sammenheng med søvnløshet, depresjoner, hjertesykdommer, kreft, Parkinson Alzheimer. Det kan i tillegg påvirke balansenerven.

  Nå håper man at funnet kan være med på å utvikle mer effektive medisiner, i første omgang mot søvnproblemer og tilsvarende lidelser.

  LES OGSÅ:
 • Tenk deg tynn
 • Spis is. Bli gravid
 • Tenk deg sprek

 • På-knappen er funnet
  På-knappen er funnet
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer