Helse & Livsstil

På-knappen er funnet

Daff og sliten? Fortvil ikke, nå har forskerne funnet bryteren til den biologiske klokken.

På-knappen er funnet
Publisert
Sist oppdatert
Alle er vi styrt av en indre klokke. Den avgjør om du er en morgenfugl, har høy forbrenning - ja, kanskje også om du er en hissigpropp. Nå hevder forskere at de har funnet bryteren til denne klokken.
 • Vær lat med god samvittighet
 • Regulerer det meste

  Den indre klokken er en følsom mekanisme som klarer å forutse forandringer i miljøet og regulerer en rekke av kroppens funksjoner, som søvnmønster, stoffskifte og oppførsel. Det skal være en liten aminosyre (som er byggesteinene i proteinene i kroppen) som styrer denne, i følge en studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature. Aminosyren er med på å regulere kroppens rytme, så vil det altså påvirke søvn, oppførsel og vekt.

  En kur for alt?

  - I dag er det en litt mer one size fits all-ideologi innen medisinen. Et nytt mål tillater oss å utvikle mer individuelle behandlinger, uttaler dr. Neil Stanley ved Norwich University Hospital til BBC News.Forstyrrelser i vår indre rytme settes i sammenheng med søvnløshet, depresjoner, hjertesykdommer, kreft, Parkinson Alzheimer. Det kan i tillegg påvirke balansenerven.Nå håper man at funnet kan være med på å utvikle mer effektive medisiner, i første omgang mot søvnproblemer og tilsvarende lidelser.LES OGSÅ:
 • Tenk deg tynn
 • Spis is. Bli gravid
 • Tenk deg sprek
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.