Nøtteallergiker og redd for «nøttespor» i maten? I mange tilfeller inneholder ikke maten nøtter i det hele tatt.
Lill KristinSyversen
Image Source
Publisert Sist oppdatert
Nylig gjennomførteMattilsynet et prosjekt hvor de analyserte matvarer som er merket med «kan inneholde spor av nøtter», for å finne ut om matvarene virkelig inneholdt nøtterester. Dette er en merking som i utgangspunktet ikke skal brukes, men som må brukes med varsomhet når den først benyttes. Undersøkelsene viste at varsomheten kanskje er overdreven i enkelte tilfeller.
50 ulike produkter ble analysert; frokostblandinger, kjeks og sjokolade. Bare 25% av kjeksene inneholdt spor av nøtteproteiner. Tallene for frokostblandinger og sjokolader var henholdsvis 38% og 65%.
Mattilsynet ønsker begrensninger i bruken av «kan inneholde spor av»-merkingen fordi det kan være villedende og begrense utvalget for allergikere. Noen ganger kan merkingen bli benyttet fordi nøttefrie produkter produseres i samme anlegg som produkter som inneholder nøtter, og det kan være vanskelig å forsikre seg om at nøttene ikke lurer seg inn i de nøttefrie produktene. Bedrifter som benytter denne merkingen skal imidlertid kunne dokumentere at produktene inneholder spor av nøtter og at de har gjort hva de kan for å hindre at produktene forurenses med nøtter.
Mattilsynet oppfordrer nå bransjen til å lage en stadard for denne type merking i forbindelse med innføringen av nytt hygieneregelverk.