Helse & Livsstil

På sporet av nøtter

Nøtteallergiker og redd for «nøttespor» i maten? I mange tilfeller inneholder ikke maten nøtter i det hele tatt.

På sporet av nøtter
Publisert
Sist oppdatert
Nylig gjennomførte Mattilsynet et prosjekt hvor de analyserte matvarer som er merket med «kan inneholde spor av nøtter», for å finne ut om matvarene virkelig inneholdt nøtterester. Dette er en merking som i utgangspunktet ikke skal brukes, men som må brukes med varsomhet når den først benyttes. Undersøkelsene viste at varsomheten kanskje er overdreven i enkelte tilfeller.

50 ulike produkter ble analysert; frokostblandinger, kjeks og sjokolade. Bare 25% av kjeksene inneholdt spor av nøtteproteiner. Tallene for frokostblandinger og sjokolader var henholdsvis 38% og 65%.

Mattilsynet ønsker begrensninger i bruken av «kan inneholde spor av»-merkingen fordi det kan være villedende og begrense utvalget for allergikere. Noen ganger kan merkingen bli benyttet fordi nøttefrie produkter produseres i samme anlegg som produkter som inneholder nøtter, og det kan være vanskelig å forsikre seg om at nøttene ikke lurer seg inn i de nøttefrie produktene. Bedrifter som benytter denne merkingen skal imidlertid kunne dokumentere at produktene inneholder spor av nøtter og at de har gjort hva de kan for å hindre at produktene forurenses med nøtter.

Mattilsynet oppfordrer nå bransjen til å lage en stadard for denne type merking i forbindelse med innføringen av nytt hygieneregelverk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer