Frokost

Pannekakene kroppen din vil elske

Spesielt bra for deg som trener mye.

PROTEINRIKE OG SUNNE PANNEKAKER: Lager du pannekakene litt sunnere og serverer dem med frisk frukt, har du et godt alternativ til frokosten. Foto: Thinkstock
PROTEINRIKE OG SUNNE PANNEKAKER: Lager du pannekakene litt sunnere og serverer dem med frisk frukt, har du et godt alternativ til frokosten. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå er det ikke akkurat typisk norsk å spise pannekaker på starten av dagen, men i USA er dette helt normal frokostmat. De vanlige versjonene er imidlertid fulle av sukker og fett, og ikke spesielt bra for deg.

Grove pannekaker kan imidlertid være topp mat - både til frokost, lunsj, middag eller som mellommåltid. Og særlig proteinpannekaker i forbindelse med trening, har blitt populært blant bloggere og matentusiaster.

MED FRUKT OG BÆR: Pannekakene blir ekstra gode med vanilje-kesam og bær, eller annen frukt. Mmmmm... Foto: Getty Images/iStockphoto
MED FRUKT OG BÆR: Pannekakene blir ekstra gode med vanilje-kesam og bær, eller annen frukt. Mmmmm... Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Lag dem grovere

KK.no har tidligere tipset om hvordan du kan gjøre barnas middagsfavoritt enda litt sunnere - ved bruk av grovt mel og havregryn.

– Det er ingenting i veien for å spise pannekaker til middag - bare bytt ut en del av hvetemelet med grovt mel eller havregryn, har Wenche Andersen, kostholdsøkonom, matjournalist og kokk i innslaget «Wenches kjøkken» på «God Morgen Norge», tidligere uttalt til KK.no:

Ved bruk av grovt mel og havregryn får kroppen tilført mer fiber, som hjelper den med å kvitte seg med det dårlig kolesterolet og hindrer blodsukkeret fra å stige for fort.

– Bare husk at du ikke erstatter alt hvetemelet med havregryn eller grovt mel, da vil de ikke henge sammen. Istedenfor bør du erstatte halvparten av melet, har Andersen fortalt.

LES OGSÅ: Bytt ut vanlig hvetemel med dette

Sunt, godt og proteinrikt

For deg som har lyst på noen flere spennende oppskrifter - både sunne og mindre sunne, har også helsenettstedet Health.com samlet noen av sine favorittoppskrifter som er rike på protein, mettende og gode.

Vi har plukket ut tre av dem som du får listet opp nedenfor. Du kan for eksempel servere dem med mager vanilje-kesam og frukt (bananer, blåbær, jordbær eller fersken, for eksempel) for et sunnere alternativ til lønnesirup, og vips så har du noe å variere brødskiva, havregrøten og smoothien med.

LES OGSÅ: Bytt ut hvetemel, ris og pasta med dette

Søtpotetpannekaker (glutenfritt)

Oppskrift fra: Run Eat Repeat

Disse pannekakene er proteinrike og glutenfrie, dessuten gir søtpoteten dem en god smak. Er du opptatt av å kutte ned på sukker, kan du erstatte det med et annet søtningsmiddel, som sukrin eller honning, om du foretrekker det.

 • 1/2 kopp kokt og most søtpotet (rester fra gårsdagens middag er perfekt)
 • 2 egg
 • 1/4 kopp peanøttmel (mandelmel er lettere å få tak i og funker like fint, det samme gjør andre meltyper)
 • 1/8 ts bakepulver og natron (bruk begge deler)
 • 1 ts sukker
 • en klype salt
 • kanel
 • litt melk dersom røra blir veldig tjukk

 • OBS! Én kopp tilsvarer litt i overkant av 2,3 desiliter.

  Slik gjør du det:
  Mos søtpoteten skikkelig og bland sammen med alle de andre ingrediensene. Sørg for at stekepanna er ordentlig varm og ha litt smør eller olje i panna. Røra blir ganske tjukk, så du må spre den utover. Stek på den første siden til pannekaka er passe stekt. Følg med og pass på at den ikke blir brent.

  LES OGSÅ: Få i deg fiber, helt uten pasta

  Bananbrødpannekaker

  Oppskrift fra: Peanut Butter Fingers

  Denne oppskriften er nok til fire mellomstore, tjukke pannekaker. Du bør prøve dem selv om du ikke liker cottage cheese, for både smaken og konsistensen forsvinner litt i blenderen.

 • 1/2 kopp havregryn
 • 1/2 banan, most
 • 1/4 kopp cottage cheese
 • 1 egg
 • 1/2 ts kanel

 • Slik gjør du det:
  Varm opp stekepannen på medium varme og ha i litt olje eller smør i panna. Kombiner alle ingrediensene i en blender eller kjøkkenmaskin og kjør den til en relativt jevn røre. Hell røra i panna – det er nok til cirka fire tjukke pannekaker. Stek i omtrent tre minutter, til kantene begynner å stivne, før du snur pannekakene og steker dem i et par minutter til.

  LES OGSÅ: Velger du riktige karbohydrater?

  Proteinpannekaker uten mel

  Oppskrift fra: Fannetastic Food

  Denne oppskriften er nok til én pannekake og helt uten mel. Linfrøene er en super kilde til sunt fett, men de må knuses for at du skal få full effekt.

 • 2 egg, pisket
 • 1 banan, veldig moden og most
 • 1 ss linfrø, knust i en morter
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • litt kanel

 • Slik gjør du det:
  Miks alle ingrediensene i en bolle og rør til den er jevn og fin. Hell røren i en oppvarmet stekepanne med litt smør eller olje i og stek på medium varme. Nøkkelen er å la pannekaken steke i fred i omtrent 10 minutter. Ikke rør den – den tar rett og slett litt tid. Sjekk etter omtrent 10 minutter og snu pannekaka når den er klar til det. Stek den andre siden i cirka et minutt.

  LES OGSÅ: Tre grunner til at hvete er fetende

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer