Parfyme

- Parfyme skal ikke stå i kjøleskapet

Et varmt bad er heller ikke perfekt. Aller best er det faktisk å oppbevare de dyre dråpene på soverommet.

IKKE SETT DEN HVOR SOM HELST: Åpnede dufter har en varighet på 24 måneder eller 36 måneder, forutsatt at de blir oppbevart riktig. - Soverommet er et godt egnet sted for oppbevaring av dufter, både uåpnede og åpnede, sier May-Britt Lundsrud i Esthetique. Foto: Colorbox
IKKE SETT DEN HVOR SOM HELST: Åpnede dufter har en varighet på 24 måneder eller 36 måneder, forutsatt at de blir oppbevart riktig. - Soverommet er et godt egnet sted for oppbevaring av dufter, både uåpnede og åpnede, sier May-Britt Lundsrud i Esthetique. Foto: Colorbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste plasserer flakongen med parfyme rett på baderomshylla, rett og slett fordi den tar seg veldig bra ut der. Om det er så lurt, er en helt annen sak.

For om du ikke bruker parfyme hver dag (og det kan det være gode grunner til), eller bare vil at favorittduften din skal holde så lenge som mulig, er det mange forholdsregler det kan lønne seg å ta.

SE OGSÅ: Derfor bør du ikke bruke for mye parfyme

Ha den på soverommet

- Soverommet er et godt egnet sted for oppbevaring av dufter, både uåpnede og åpnede. De fleste oppbevarer duft på badet og det er i utgangspunktet ok, men hvis det er varmere enn angitte temperatur eller at duften får direkte lys eller varme, så vil kvaliteten forringes raskere. En duft vil derimot fint kunne stå i et skap på badet så lenge det ikke er veldig varmt. Et godt tips for åpnede dufter er å beholde esken på uansett hvor den skal stå, det gir en ekstra beskyttelse. Dufter skal ikke stå i kjøleskap. Her er temperaturen for lav, og duften forringes, forteller produkt- og markedskoordinator May-Britt Lundsrud i parfymerikjeden Esthetique.

Hverken sollys, varme eller luft er bra for parfyme. Det kan nemlig bidra til både misfarging og endring av lukt.

- Parfyme skal ikke ha direkte lys og varme på seg, det gjelder både uåpnede og åpnede, sier Lundsrud.

LES OGSÅ: Hvilken duftpersonlighet er du?

Kan bli dypere i fargen

- Men hvor lenge holder en uåpnet, versus en åpnet parfyme seg?

- Når det gjelder uåpnede dufter så settes det ikke en varighet på dem, men det vi kan si er at de normalt kan oppbevares i mange år før kvaliteten forringes. Åpnede dufter har en varighet på 24 måneder eller 36 måneder, forutsatt at de blir oppbevart riktig. Dufter har det aller best i temperaturer mellom 18 - 22 grader, og heller litt lavere enn dette enn høyere, forteller Lundsrud.

Har en duft endret farge, bør du lukte på den før du tar den på.

- En duft som har blitt for gammel vil kunne gjenkjennes ved at den lukter litt surt, nærmest litt syrlig, og den vil da også i de fleste tilfeller ha blitt mørkere i fargen. Det kan være fint også å vite at noen dufter er mer ømfintelige for å endre farge enn andre, og kan bli litt dypere i fargen etter en stund selv om de ikke er gamle. De kan da fint brukes og de vil lukte helt som de skal, avslutter Lundsrud.

Få med deg høstens duftnyheter her:

Her er flere triks for hvordan du tar vare på duftene dine:


 • Husk alltid å lukke korken godt igjen, og oppbevar gjerne flakongen på et mørkt sted. Slik bidrar du til at parfymen ikke fordamper, og duften holder seg lenger.

 • Har du en flakong med pipette, er det viktig at du rengjør denne inni mellom. Tørk av kork og pipette med alkohol, og sørg for at dette har tørket før du setter den på igjen.

 • Når du kjøper en ny parfyme, ha gjerne i bakhodet at flakonger i mørkt eller frostet glass, eller helst metallflasker, er lettere å oppbevare enn gjennomsiktige flakonger, fordi de ikke er like lysømfintlige.
 • LURT: Det franske dufthuset Fragonard selges hovedsakelig dufter i metallbeholdere. Det kan bidra til at pafymene holder seg lenger, fordi varme og lys ikke så lett slipper til. Foto: Kjersti Staarvik
  LURT: Det franske dufthuset Fragonard selges hovedsakelig dufter i metallbeholdere. Det kan bidra til at pafymene holder seg lenger, fordi varme og lys ikke så lett slipper til. Foto: Kjersti Staarvik Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer