IKKE SETT DEN HVOR SOM HELST: Åpnede dufter har en varighet på 24 måneder eller 36 måneder, forutsatt at de blir oppbevart riktig. - Soverommet er et godt egnet sted for oppbevaring av dufter, både uåpnede og åpnede, sier May-Britt Lundsrud i Esthetique. Foto: Colorbox
IKKE SETT DEN HVOR SOM HELST: Åpnede dufter har en varighet på 24 måneder eller 36 måneder, forutsatt at de blir oppbevart riktig. - Soverommet er et godt egnet sted for oppbevaring av dufter, både uåpnede og åpnede, sier May-Britt Lundsrud i Esthetique. Foto: Colorbox Vis mer

Parfyme

- Parfyme skal ikke stå i kjøleskapet

Et varmt bad er heller ikke perfekt. Aller best er det faktisk å oppbevare de dyre dråpene på soverommet.

De fleste plasserer flakongen med parfyme rett på baderomshylla, rett og slett fordi den tar seg veldig bra ut der. Om det er så lurt, er en helt annen sak.

For om du ikke bruker parfyme hver dag (og det kan det være gode grunner til), eller bare vil at favorittduften din skal holde så lenge som mulig, er det mange forholdsregler det kan lønne seg å ta.

SE OGSÅ: Derfor bør du ikke bruke for mye parfyme

Ha den på soverommet

- Soverommet er et godt egnet sted for oppbevaring av dufter, både uåpnede og åpnede. De fleste oppbevarer duft på badet og det er i utgangspunktet ok, men hvis det er varmere enn angitte temperatur eller at duften får direkte lys eller varme, så vil kvaliteten forringes raskere. En duft vil derimot fint kunne stå i et skap på badet så lenge det ikke er veldig varmt. Et godt tips for åpnede dufter er å beholde esken på uansett hvor den skal stå, det gir en ekstra beskyttelse. Dufter skal ikke stå i kjøleskap. Her er temperaturen for lav, og duften forringes, forteller produkt- og markedskoordinator May-Britt Lundsrud i parfymerikjeden Esthetique.

Hverken sollys, varme eller luft er bra for parfyme. Det kan nemlig bidra til både misfarging og endring av lukt.

- Parfyme skal ikke ha direkte lys og varme på seg, det gjelder både uåpnede og åpnede, sier Lundsrud.

LES OGSÅ: Hvilken duftpersonlighet er du?

Kan bli dypere i fargen

- Men hvor lenge holder en uåpnet, versus en åpnet parfyme seg?

- Når det gjelder uåpnede dufter så settes det ikke en varighet på dem, men det vi kan si er at de normalt kan oppbevares i mange år før kvaliteten forringes. Åpnede dufter har en varighet på 24 måneder eller 36 måneder, forutsatt at de blir oppbevart riktig. Dufter har det aller best i temperaturer mellom 18 - 22 grader, og heller litt lavere enn dette enn høyere, forteller Lundsrud.

Har en duft endret farge, bør du lukte på den før du tar den på.

- En duft som har blitt for gammel vil kunne gjenkjennes ved at den lukter litt surt, nærmest litt syrlig, og den vil da også i de fleste tilfeller ha blitt mørkere i fargen. Det kan være fint også å vite at noen dufter er mer ømfintelige for å endre farge enn andre, og kan bli litt dypere i fargen etter en stund selv om de ikke er gamle. De kan da fint brukes og de vil lukte helt som de skal, avslutter Lundsrud.

Få med deg høstens duftnyheter her:


Amor Amor har fått en oppgradering, og blitt en mer intens duft. I hjertet ligger blomsternoter som jasmin og liljekonvall, mens duft av krydder og røde bær tilfører dybde (30 ml : Kr 365, 50 ml kr 485, Cacharel). I butikk fra slutten av oktober.
Denne duften fra Korres byr på pepper, jasmin, grønn humle og hvit sjokolade, for å nevne noe. Det er en krydret, orientalsk duft med noter som passer både kvinner og menn (Edt, 50 ml, kr 349).
Lola fra Marc Jacobs har kommet i en ny utgave med en dekorativ fløyelsblomst på korken. Duften byr på rosa pepper, grapefrukt, vanilje og musk for å nevne noe (Edp 50 ml kr 585).
Den nye parfymen Love fra Chloé er en enkel, pudret og floral duft med toppnoter av hyasint, appelsinblomst og rosa pepper, hjerte av iris og syrin, og musk og rispudder i bunnen (Edp 30ml kr 445, 50ml kr 625).
Hypnotic Posion Eau Sensuelle er en nytolkning av den velkjente parfymen, som skal være mer feminin og sensuell enn før. Ylang Ylang, appelsinblomst og vanilje bidrar til dette (Edt 50 ml, kr 565, Dior).
Ikke en parfyme i tradisjonell forstand; men en velduftende massasje fra din kjære er vel ikke å forakte? Lavendelolje skal virke beroliggende og redusere spenninger i kroppen. Denne massasjeoljen skal få kroppen til å slappe av, samtidig som den gir glød og mykgjør huden (kr 149, Spa Relax. Selges på apotek).
Og en for ham: Fahrenheit Absolute er en nytolkning av duften fra 1988. Utgangspunktet ligger i notene av fiol og lær, som nå tilføres myrra, røkelse og agartre (50 ml, kr 565, Dior)
Play for her er en ny duft fra Givenchy. Med noter av pepper, fersken magnolia og musk, skal den utgjøre en intens duft som utstråler mørk sensualitet! (Edp 30 ml kt 420, 50 ml kr 600).
Beyoncés duft Heat er en søt parfyme med toner av fersken, magnolia, musk og tonkabønne (Edp, kr 299, Beyoncé/Chastum.no).
Stella Nude er egentlig ikke ny, men nå får du med en veske designet av Stella McCartney selv, om du kjøper en av designerens dufter (50ml og 100ml) på Gimle Parfymeri på Frogner i Oslo. Ett pund av hver solgte duft går til McCartneys Meat Free Monday-kampanje. Den oppfordrer til å bremse klimaproblemet ved å droppe kjøttinntaket én gang i uken. Ifølge kampanjen trengs det så mye friskt vann til å produsere en enkelt hamburger, at det tilsvarer en fire timer lang dusj! Det er virkelig noe å tenke over. Stella Nude har noter av marokkansk rose, grapefrukt, hvit peon, rosa pepper, vanilje og amber (50 ml edt kr 495. Begrenset opplag).
Duften Baies Sauvages, eller ville bær, fra Acorelle er en parfyme med 100 prosent naturlige og økologiske ingredienser. Duften er bygget opp av kompliserte duftnoter som skal skape dybde og kompleksitet. Parfymen har aromaterapeutiske egenskaper som skal virke energigivende, balanserende eller beroligende (50ml, kr 350, Green Spirit).
Her er flere triks for hvordan du tar vare på duftene dine:


 • Husk alltid å lukke korken godt igjen, og oppbevar gjerne flakongen på et mørkt sted. Slik bidrar du til at parfymen ikke fordamper, og duften holder seg lenger.

 • Har du en flakong med pipette, er det viktig at du rengjør denne inni mellom. Tørk av kork og pipette med alkohol, og sørg for at dette har tørket før du setter den på igjen.

 • Når du kjøper en ny parfyme, ha gjerne i bakhodet at flakonger i mørkt eller frostet glass, eller helst metallflasker, er lettere å oppbevare enn gjennomsiktige flakonger, fordi de ikke er like lysømfintlige.
 • LURT: Det franske dufthuset Fragonard selges hovedsakelig dufter i metallbeholdere. Det kan bidra til at pafymene holder seg lenger, fordi varme og lys ikke så lett slipper til. Foto: Kjersti Staarvik
  LURT: Det franske dufthuset Fragonard selges hovedsakelig dufter i metallbeholdere. Det kan bidra til at pafymene holder seg lenger, fordi varme og lys ikke så lett slipper til. Foto: Kjersti Staarvik Vis mer

  Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

  Saker spesielt utvalgt for deg: