Helse & Livsstil

Parfymen din gjør andre syke

72% av landets 400 000 astmatikere plages av andre menneskers parfymebruk. For mange er det så ille at de blir syke av det.

Auda: Det lukter kanskje godt, men parfymelukt kan være svært plagsomt for astmatikere og allergikere.
Auda: Det lukter kanskje godt, men parfymelukt kan være svært plagsomt for astmatikere og allergikere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
MMI gjorde nylig en meningsmåling for Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) og legemiddelselskapet MSD, som viste at 7 av 10 astmatikere plages av parfymebruk. 69% sier at det er vanskelig å be venner eller kolleger om å dempe parfymebruken.

Tidligere i år gikk storbedriften Aftenposten ut på allergikernes side og ba de ansatte om å droppe parfymebruken på jobb.
- Vi henstiller de ansatte om å ta hensyn til sine kolleger og ikke bruke parfyme og aftershave på jobben, sa administrerende redaktør i Aftenposten, Solveig Jølstad, til Dagbladet den gangen.

Såpass ille er plagene forbundet med parfymebruk at 74% sier de unngår steder hvor de vet de kommer til å møte mennesker som bruker parfyme. redselen for å møte en parfymebruker går også sterkt utover det sosiale; 40% av de spurte sier at de til tider dropper fester og sosiale sammenkomster på grunn av overdreven parfymebruk.

Pollen er den vanligste enkeltutløsende årsaken til astmaanfall og allergiplager med 77%, men parfyme kommer også høyt oppe på lista med 26%. Sigarettrøyk er således akkurat like plagsomt som parfyme, røyking forårsaker nemlig også astmaanfall og allergiplager i 26% av tilfellene.Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer