Parmesan

Parmesan kan være en saltbombe

Kan inneholde tre ganger så mye som andre oster.

PARMESAN: Kanskje en av de beste ostene, men også den som kan inneholde mest salt.  Foto: All Over Press
PARMESAN: Kanskje en av de beste ostene, men også den som kan inneholde mest salt. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De senere årene er vi blitt bevisste på at ost kan inneholde store mengder mettet fett.

Men, visste du at flere oster, spesielt én, også kan inneholde store mengder salt?

Aller mest salt kan du få i deg om du spiser parmesan.

LES OGSÅ: Her kan du spare mye mettet fett

Høyest saltinnhold

Parmesanosten er som skapt for pasta, og det er fristene å drysse på litt ekstra ost både én og to ganger i løpet av middagen.

Du skal selvsagt kose deg med både pasta og parmesan! 

Men, spiser du den italienske osten ofte og i tillegg får i deg en del salt ellers i kostholdet? Da kan det være greit å være klar over det høye saltinnholdet.

- Blant ostene har parmesan høyest saltinnhold med 3,8 g per 100 gram, forteller Hilde Skyvulstad til KK.no.

Hun er avdelingsdirektør for Avdeling for befolkningsrettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.

Skyvulstad påpeker at i motsetning til en del andre oster, så spiser du gjerne mindre mengder av parmesan av gangen.

Parmesan brukes oftest til smaksetting av retter eller som ingrediens, og for eksempel ikke som pålegg.

LES OGSÅ: Så mye mettet fett er ok

PASTA MED PARMESAN: Finnes det noe bedre? Vet du at du får i deg en del salt totalt sett, kan det være greit å tenke over hvor mye av osten du drysser over pastaen - og hvor ofte du bruker osten i matlagingen.  Foto: All Over Press
PASTA MED PARMESAN: Finnes det noe bedre? Vet du at du får i deg en del salt totalt sett, kan det være greit å tenke over hvor mye av osten du drysser over pastaen - og hvor ofte du bruker osten i matlagingen. Foto: All Over Press Vis mer

Gjelder ikke all parmesan

Nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt, og få vet hvor mye de egentlig får i seg.

- Det er en sammenheng mellom saltinntak og høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerte- og kar-sykdommer. Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i befolkningen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet i en pressemelding.

Parmesan er imidlertid ikke den eneste osten med et høyt saltinntak.

- Blåmuggoster og smøreoster har også et svært høyt saltinnhold, forteller Skyvulstad.

De inneholder likevel mindre salt enn den italienske osten.

Parmesan har 1530 mg natrium per 100 gram, mens for eksempel Royal Blue blåmuggost har 600 mg og Magerost smøreost med 3 prosent fett har 1000 mg natrium, ifølge Matvaretabellen.

Innholdet salt i parmesan kan imidlertid variere. Parmesan fra produsenten Parmigiano Reggiano inneholder for eksempel 600 mg salt.

- Vi jobber med å redusere saltnivået ytterligere, forteller medieansvarlig Lucie Meyer-Landrut til KK.no.

Det skal også påpekes at du vanligvis spiser langt større menger - kanskje spesielt av smøreost – enn av parmesan.

LES OGSÅ: Ostene alle trygt kan spise

SALTE OSTER: Parmesan er ikke den eneste osten med et høyt saltinnhold, også blåmuggost for eksempel, inneholder en del salt. Foto: All Over Press
SALTE OSTER: Parmesan er ikke den eneste osten med et høyt saltinnhold, også blåmuggost for eksempel, inneholder en del salt. Foto: All Over Press Vis mer

Velg lettost

For å redusere inntaket av mettet fett, har du kanskje byttet ut enkelte oster med de lettere variantene?

Det er også en god idé med tanke på å redusere saltinntaket.

- De lettere variantene blant de harde ostene, er et godt alternativ, både med tanke på innholdet av kilokalorier, fett og salt, sier Skyvulstad.

Hun anbefaler deg å velge oster merket med Nøkkelhullmerket, de skal inneholde mindre energi, fett og salt sammenlignet med andre oster.

Ifølge Helsedirektoratet står ost for 10 prosent av saltinntaket vårt.

Glem imidlertid ikke at ost også er en god og viktig kilde til kalsium, et mineral spesielt en del kvinner med årene trenger ekstra av.

Her ser du saltinnholdet i noen av de vanligste ostene:
Parmesan: 1530 mg natrium
Mozzarella: 600 mg
Brie: 600 mg
Chevre: 440 mg
Royal Blue blåmuggost: 600 mg
Cheddar: 745 mg
Kremost naturell: 400 mg
Norvegia vanlig: 480 mg
Jarlsberg: 480 mg  
Norvegia lettere: 430 mg
Jarslberg lettere: 400 mg
Magerost smøreost med 3 prosent fett: 1000 mg natrium
Kilde: Matvaretabellen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer