Røyk

Passiv røyking øker risikoen for hjertesykdom og kreft

Større sannsynlighet for å dø av alvorlig sykdom, enn dersom du holder deg unna sigarettrøyk, viser forskning.

SVÆRT SKADELIG: Ny forskning viser at risikoen for dødsfall som følge av hjerte- og karsykdommer eller kreft øker betraktelig dersom man er utsatt for passiv røyking. Foto: Getty Images/iStockphoto
SVÆRT SKADELIG: Ny forskning viser at risikoen for dødsfall som følge av hjerte- og karsykdommer eller kreft øker betraktelig dersom man er utsatt for passiv røyking. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At røyking – uansett hvor mye eller lite du gjør det, er svært skadelig for helsen, er noe de fleste vet.

Ja, bare det å ta seg en sigarett i ny og ne kan faktisk være nok til å øke risikoen for en rekke alvorlige sykdommer, samt svekke hukommelsen.

Ikke nok med dét – ny forskning viser også at passiv røyking kan være omtrent like skadelig når det gjelder risikoen for dødelige sykdommer, som det å røyke selv, skriver Foxnews.com på sin helsenettside (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Denne røyken er ekstra skadelig

Øker dødsrisiko betraktelig

Å røyke passivt vil si at du puster inn luft som er forurenset av tobakksrøyk.

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no, vil du - ved passiv røyking, utsettes for akkurat de samme stoffene som ved aktiv røyking, og en kan få i seg like mye av de helseskadelige stoffene som om en hadde røykt flere sigaretter selv.

At passiv røyking er skadelig, er derfor ingen nyhet. Det som imidlertid er en nyhet, er nøyaktig hvor farlig det er.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

Hjertesykdom og lungekreft

Det er en studie gjennomført ved Chinese PLA General Hospital i Beijing, Kina, som viser at personer som er regelmessig eksponert for passiv røyking kan ha økt risiko for å dø av en rekke ulike sykdommer.

Sammenlignet med personer om jobbet og bodde i røykfrie miljøer, hadde de som var utsatt for passiv røyking langt større sannsynlighet for å dø av hjertesykdom eller lungekreft over en tidsperiode på 17 år.

I tillegg var det større sannsynlighet for at de ville dø av slag eller lungeemfysem (KOLS).

Funnene, som er publisert i tidsskriftet Chest (mer info finner du her – ekstern lenke), kan ikke konkludere 100 prosent med at det var passiv røyking som ene og alene medførte den økte dødelighetsriskoen.

Forskerne tok imidlertid hensyn til andre innvirkende faktorer – som alder, utdannelse, arbeid og generell helsetilstand, og mener derfor at resultatene er ganske tydelige.

- Dette er akkurat den typen studier vi ønsker å se mer av, sier Joanna Cohen, direktør for the Institute for Global Tobacco Control ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Baltimore i USA.

Studien konkluderte også med at jo mer du er utsatt for passiv røyking, og jo lengre tidsperiode det gjelder, desto større blir dødelighetsrisikoen.

LES OGSÅ: Derfor bør du stumpe røyken nå

Tre til tre ganger så høyHvor ofte er du utsatt for passiv røyking?
Tidligere forskning har også vist at personer som ikke røyker – men som ofte puster inn andres tobakkrøyk, har en økt sjanse for å utvikle hjerte- og karsykdommer, samt kreftsykdommer som lungekreft.

Ifølge Cohen gir den nye studien, selv om den ikke kan fastlå 100 prosent sikkert, klare nok bevis for at det er et «forhold» mellom passiv røyking og økt dødelighet.

- Denne typen studie er viktig for å vise at det er et forhold der. Det er også enormt at dette kommer fra Kina, som er det landet i verden der flest røyker, sier hun

Studien, som ble gjennomført av dr. Yao He fra Chinese PLA General Hospital i Beijing, er basert på 910 voksne personer som ble fulgt i en tidsperiode på nærmere 20 år. I begynnelsen svarte 44 prosent at de bodde med en som røkte, mens 53 prosent fortalte at de inhalerte røyk fra andre på jobben.

I de påfølgende årene døde 249 av deltagerne, og risikoen for død som følge av hjertesykdom, slag, lungekreft og KOLS var to til tre ganger høyere blant personene som var eksponert for sigarettrøyk (passiv).

LES OGSÅ: Morgensigarett kan doble risikoen kreft

Flere ganger om dagen
 
(26%)
Svært sjelden
 
(23%)
Et par ganger i måneden
 
(21%)
Flere ganger i uken
 
(19%)
Aldri
 
(8%)
Vet ikke
 
(3%)

Mer om passiv røyking

(kilde: Lommelegen.no)
Dette kan passiv røyking føre til:
 • Mange føler ubehag ved passiv røyking, også over korte tidsperioder. Vanlige symptomer er irritasjon i øyne, hoste, sår eller tørr hals, hodepine, tiltetning i brystet og tungpustethet.
 • Ved langtidseksponering for passiv røyking øker risikoen for å få lungekreft med 30 prosent. Av de årlige tilfellene av lungekreft i Norge, skyldes 50 passiv røyking.
 • Passiv røyking øker risikoen for hjerteinfarkt med 30 prosent. Både aktiv og passiv røyking fører til en endring av fettprofilen i blodet, noe som øker risikoen for åreforkalkning. I Norge er det beregnet at det årlig dør mellom 300 og 500 ikke-røykere av hjerteinfarkt som er forårsaket av passiv røyking.
 • Passiv røyking kan føre til utløsning av hjertekrampe hos personer med hjertesykdom.
 • Passiv røyking er spesielt farlig for små barn. Tobakksrøyk gjør at lungene fungerer dårligere, og at slimhinnene i luftveiene blir mer mottakelige for infeksjoner. Derfor får små barn flere luftveisinfeksjoner og hyppigere ørebetennelser hvis de vokser opp i et røykfylt innemiljø.
 • Passiv røyking øker hyppigheten og alvorlighetsgraden av astmaanfall hos astmatikere. Langvarig passiv røyking øker risikoen for kroniske luftveissymptomer.
 • Røyking under svangerskapet kan føre til komplikasjoner i svangerskapet, for tidlig fødsel og dødfødsel.
 • Mors røyking i svangerskapet øker risikoen for krybbedød betydelig. Det er også funnet økt risiko for krybbedød hvis spedbarnet kun utsettes for passiv røyking etter fødselsen, selv om mor ikke har røykt under svangerskapet.

  LES OGSÅ: Røyking kan fremskynde overgangsalderen

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer