Røyking

Passiv røyking skader hukommelsen

Øker også risiko for hjertesykdom og kreft.

HELSESKADELIG: Passiv røyking kan øke risikoen for hjertesykdom og kreft, samt skade hukommelsen din. Foto: Getty Images/Hemera
HELSESKADELIG: Passiv røyking kan øke risikoen for hjertesykdom og kreft, samt skade hukommelsen din. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At passiv røyking kan være svært skadelig, er noe de fleste av oss vet.

Riktignok er det å røyke selv klart verst - men det å være utsatt for sigarettrøyk fra andre kan også ha en svært negativ innvirking på helsen din.

Tidligere studier har blant annet vist at passiv røyking kan være omtrent like skadelig når det gjelder risikoen for dødelige sykdommer, som det å røyke selv.

Og i tillegg til større sjanse for utvikling av for hjerte- og karsykdommer, øker det risikoen for kreft.

Ny forskning viser også at passiv røyking kan påvirke og skade hjernen og hukommelsen din, skriver forskningsnettstedet Alphagalieo.org.

LES OGSÅ: Flere kvinner får lungekreft

Øker dødsrisiko betraktelig

Å røyke passivt vil si at du puster inn luft som er forurenset av tobakksrøyk.

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no, vil du - ved passiv røyking, utsettes for akkurat de samme stoffene som ved aktiv røyking, og en kan få i seg like mye av de helseskadelige stoffene som om en hadde røykt flere sigaretter selv.

At passiv røyking ikke er bra for deg, er derfor ingen nyhet. At det kan svekke hukommelsen din - også når det gjelder enkle hverdagsting, har imidlertid ikke vært kjent tidligere.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

Skader hukommelsen

Det er forskere ved Northumbria University som har sett nærmere på hvordan passiv røyking påvirker hjernen og hukommelsen vår.

Og resultatene, som er publisert i siste utgave av tidsskriftet Addiction, er de første som viser hvordan eksponering til andre personers sigarettrøyk kan påvirke hukommelsen vår i hverdagen.

Dr. Tom Heffernan og dr. Terrence O'Neil, som er forskere ved the Collaboration for Drug and Alcohol Research Group på Northumbria, brukte tre grupper testpersoner i studien sin.

Den ene gruppen bestod av røykere, mens de to andre bestod av ikke-røykere - én gruppe som daglig var eksponert for røyk fra andre, og én som ikke var det.

Personene som var utsatt for passiv røyking hadde enten bodd, eller tilbrakt mye tid med røykere - gjerne opptil 25 timer i uka, i en periode på minst fire år.

LES OGSÅ: Røyking holder deg ikke slank

Glemte 20 prosent mer

De tre gruppene måtte gjennomføre en rekke ulike hukommelsestester - både avanserte og mer hverdagsrelaterte. Og resultatene viste tydelig at personene utsatt for passiv røyking glemte mye mer enn de som sjelden var eksponert for sigarettrøyk.

De passive røykerne glemte faktisk hele 20 prosent mer, likevel var det røykerne som kom verst ut av testen - med 30 prosent glemt.

- Ifølge ferske rapporter gjennomført av Verdens Helseorganisasjon, kan passiv røyking ha meget alvorlige konsekvenser for helsen til personer som aldri har røykt selv. Våre funn tyder også på at passiv røyking kan ha en skadelig innvirkning på hukommelsen - også i hverdagen, sier dr. Heffernan i forbindelse med studien:

- Vi håper arbeidet vårt vil oppfordre til videre forskning innen dette feltet - slik at vi kan få bedre forståelse av forbindelsen mellom passiv røyking, helseproblemer og hjernen/hukommelsen.

LES OGSÅ: Morgensigarett kan doble risikoen kreft

Mer om passiv røyking

(kilde: Lommelegen.no)

Dette kan passiv røyking føre til:
 • Mange føler ubehag ved passiv røyking, også over korte tidsperioder. Vanlige symptomer er irritasjon i øyne, hoste, sår eller tørr hals, hodepine, tiltetning i brystet og tungpustethet.
 • Ved langtidseksponering for passiv røyking øker risikoen for å få lungekreft med 30 prosent. Av de årlige tilfellene av lungekreft i Norge, skyldes 50 passiv røyking.
 • Passiv røyking øker risikoen for hjerteinfarkt med 30 prosent. Både aktiv og passiv røyking fører til en endring av fettprofilen i blodet, noe som øker risikoen for åreforkalkning. I Norge er det beregnet at det årlig dør mellom 300 og 500 ikke-røykere av hjerteinfarkt som er forårsaket av passiv røyking.
 • Passiv røyking kan føre til utløsning av hjertekrampe hos personer med hjertesykdom.
 • Passiv røyking er spesielt farlig for små barn. Tobakksrøyk gjør at lungene fungerer dårligere, og at slimhinnene i luftveiene blir mer mottakelige for infeksjoner. Derfor får små barn flere luftveisinfeksjoner og hyppigere ørebetennelser hvis de vokser opp i et røykfylt innemiljø.
 • Passiv røyking øker hyppigheten og alvorlighetsgraden av astmaanfall hos astmatikere. Langvarig passiv røyking øker risikoen for kroniske luftveissymptomer.
 • Røyking under svangerskapet kan føre til komplikasjoner i svangerskapet, for tidlig fødsel og dødfødsel.
 • Mors røyking i svangerskapet øker risikoen for krybbedød betydelig. Det er også funnet økt risiko for krybbedød hvis spedbarnet kun utsettes for passiv røyking etter fødselsen, selv om mor ikke har røykt under svangerskapet.

  LES OGSÅ: Røyking kan fremskynde overgangsalderen

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer