Peanøttsmør

Peanøttsmør - dette bør du se etter i butikken

Ifølge eksperten er det spesielt én ting som er viktig når du handler peanøttsmør.

PEANØTTSMØR: Når du velger peanøttsmør er det spesielt én ting du bør se etter, forteller eksperten.  Foto: Shutterstock / Olena Kaminetska
PEANØTTSMØR: Når du velger peanøttsmør er det spesielt én ting du bør se etter, forteller eksperten. Foto: Shutterstock / Olena Kaminetska Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De siste årene har det kommet flere typer peanøttsmør på det norske markedet - noe vi nøtteentusiaster er skikkelig glad for!

Har du for vane å velger det første og beste peanøttsmøret du kommer over? Det er greit det, vi gjør det en gang i blant vi også. 

Men er du opptatt av å ta sunne valg, kan det være en god idé å ta en titt på næringsinnholdet til de ulike typene. Her kan det nemlig være store forskjeller. 

LES OGSÅ: - Et av de absolutt mest usunne påleggene 

Velg peanøttsmør med mest nøtter, samt minst salt og olje

EKSPERTEN: Beate Rosvoll.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Beate Rosvoll. Foto: Privat Vis mer

Beate Rosvoll, som er ernæringsfysiolog og personlig trener, forteller at det er spesielt én ting du bør se etter når du skal kjøpe peanøttsmør. 

- Etter min mening bør du se etter det peanøttsmøret som inneholder mest peanøtter. I grunn er det ikke behov for å tilsette noe annet, men enkelte produsenter tilsetter olje, som for eksempel palmeolje.

- Det så mye olje i selve peanøttene at ekstra olje vil i mine øyne bli smør på flesk. 

Dersom du likevel velger et peanøttsmør som inneholder olje, bør du styre unna palmeolje. I tillegg til å ødelegge regnskogen, er palmeolje en kilde til den kolesteroløkende, mettede fettsyren palmitinsyre.

- En annen ting du bør være oppmerksom på er hvor mye salt peanøttsmøret inneholder -noen produsenter tilsetter nemlig en god del.

- Jeg anbefaler deg å velge med eller uten salt ut i fra hva du skal bruke peanøttsmøret til – for til enkelte ting kan litt salt smake fryktelig godt, sier Rosvoll. 

PEANØTTSMØR SOM INNEHOLDER MYE PEANØTTER: Når du skal kjøpe peanøttsmør bør du velge det som inneholder størst andel nøtter.  Foto: Shutterstock / saschanti17
PEANØTTSMØR SOM INNEHOLDER MYE PEANØTTER: Når du skal kjøpe peanøttsmør bør du velge det som inneholder størst andel nøtter. Foto: Shutterstock / saschanti17 Vis mer

LES OGSÅ: Spis nøtter - hver eneste dag

Et næringsrikt pålegg 

Det kan være greit å vite at peanøtter ikke egentlig er nøtter, men en belgfrukt - som i naturlig form er en liten helsebombe.
 
I én porsjon (cirka så mye som du smører på én brødskive) finner du to gram fiber og åtte gram protein, så peanøttsmør metter godt.

Videre inneholder én porsjon tre milligram vitamin E, 49 milligram beinstyrkende magnesium, 208 milligram muskelvennlig kalium og 0,17 milligram vitamin B6, som er godt for immunforsvaret. Peanøttsmør byr også på niacin og folat.

Det er imidlertid et energirikt pålegg. Én porsjon inneholder cirka 3,3 gram mettet fett og 12,3 gram umettet fett. Det er omtrent det samme forholdet du finner i olivenolje.

- Peanøttsmør inneholder mye kalorier på grunn av det høye fettinnholdet – derfor bør du ikke overdrive inntaket, forteller Rosvoll. 

EPLE MED PEANØTTSMØR: Epler og peanøttsmør er en super kombinasjon.  Foto: Scanpix
EPLE MED PEANØTTSMØR: Epler og peanøttsmør er en super kombinasjon. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Så mye sunt fett kan du spise hver dag

Fungerer bra som snacks 

Peanøttsmør smaker ikke bare godt på brødskiven, det er også en super snack du kan kose deg med når du er fysen på noe søtt. 

Peanøttsmør og eplebåter gir den perfekte kombinasjonen av søtt og salt.  Skjær opp et eple i båter og smør på et tynt lag usaltet peanøttsmør.  I tillegg til gode næringsstoffer fra eplet, får du også i deg sunt fett fra peanøttsmør.

For å holde deg under 100 kalorier bør du sørge for at du ikke bruker mer enn to teskjeer med peanøttsmør totalt. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer