Sminke

Perfekt sminke til bunaden

La bunaden være midtpunktet og hold sminken nøytral.

NYDELIG OG NATURLIG: Det beste er å velge naturlig, enkel sminke på 17. mai. Det står også finest til bunad.  Foto: Astrid Waller/KK
NYDELIG OG NATURLIG: Det beste er å velge naturlig, enkel sminke på 17. mai. Det står også finest til bunad. Foto: Astrid Waller/KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke bare selve bunaden og tilbehøret vi kan tabbe oss ut med på 17. mai. Også sminken bør tilpasses, og det er ikke alltid greit å vite hva man skal velge.

Nasjonaldagen er dagen hvor bunaden skal vises fram. Siden dette er et plagg som synes godt, er det lekkert å ha en naturlig og nedtonet sminke.

Litt maskara, en nøytral øyeskygge, litt rouge og en søt gloss eller klassisk leppestift holder lenge.

(Saken fortsetter under bildet.)


LES OGSÅ: Slik får du sminken til å sitte hele kvelden

Start med huden

God hudpleie er det aller viktigste for å få sminken til å se bra ut. Du bør rense huden både morgen og kveld og følge opp med et serum og en god fuktighetskrem.

I tillegg bør du gi ansiktet en god peeling én til to ganger i uka. Velg enten fysisk eller kjemisk eksfoliering, avhengig av hudtypen din.

For å unngå å se rød og irritert ut når du tropper opp til 17. mai-frokosten, bør du gjøre dette kvelden før. Da får huden massevis av tid til å roe seg ned før du legger sminken.

Og du: Bruk solkrem –uansett vær!

Perfekt base

Du trenger selvsagt ikke å ha perfekt hud for å se ut som du har det. Det gjelder bare å kunne triksene som gir deg en base som ser jevn og fin ut med en ungdommelig glød.

Bruk så lite foundation som mulig – det er mye verre med for mye enn for lite. Har du problemområder kan du heller bruke en concealer til å jevne ut disse. Concealeren skjuler både kviser, pigmentflekker og mørke ringer under øynene.

Dersom du har en fetere hudtype og huden blir fort oljete, kan du avslutte med et lett pudder for å forhindre dette. Bruk så lite produkt som mulig og legg det bare der du trenger det. For de fleste av oss er det T-sonen som er problemet, så et tynt lag pudder i panna, nedover nesa og på haka.

LES OGSÅ: Slik tryller du med concealer

ROUGE: Bruk en farge som ikke er for dramatisk! Foto: Astrid Waller
ROUGE: Bruk en farge som ikke er for dramatisk! Foto: Astrid Waller Vis mer

Farge i kinnene

Få produkter, kanskje foruten mascara, gjør så mye for ansiktet som rouge. Fjeset ditt kan rett og slett gå fra livløst og flatt til glødende og sunt på 1-2-3.

Bruk en farge som ikke er for dramatisk, men som framhever det beste i huden din. En dus rosafarge eller fersken kler de fleste, så finn en rouge som passer for din hudtone. For litt ekstra glød, kan du gjerne bruke en kremrouge – produktet som redder enhver sminkekrise.

LES OGSÅ: Hvor skal du egentlig legge rougen?

(Saken fortsetter under bildet.)


Legg tørr rouge med litt skimmer på toppen av kremrougen når du vil at kinnene skal poppe litt ekstra ut. Det er nemlig det de gjør på den røde løperen i Hollywood for at sminken skal holde ekstra lenge!

Du kan også bruke et solpudder til å friske opp fjeset litt, men hold deg unna de med mye skimmer og pass på at fargen er ganske diskré og ikke for oransje eller «skitten». Det skal se naturlig ut – ikke sminket.

LES OGSÅ: Disse stjernene sminker seg selv

SIKKSAKK: Beveg mascarabørsten i sikksakkbevegelser fra innest ved vipperoten og utover. Da får du fyldige, flotte vipper i en fei.  Foto: All Over Press Norway
SIKKSAKK: Beveg mascarabørsten i sikksakkbevegelser fra innest ved vipperoten og utover. Da får du fyldige, flotte vipper i en fei. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Framhev øynene

Flotte øyebryn gjør mye for å ramme inn øynene og gi ansiktet en velstelt, vakker helhet. Marker dem lett med øyebrynsblyant, -pudder eller en øyeskygge, men hold det naturlig.

Øyeskyggemessig er det nøytrale toner som gjelder, så brune og hudfargede varianter er aller best. Legg for eksempel en nesten hudfarget skygge – gjerne med bitte litt skimmer eller glans – over hele øyelokket, framhev globallinjen med en litt mørkere, matt skygge for å få fram konturene i øyet.

Om du vil markere øynene ytterligere, kan du legge en mørkere skygge eller eyeliner helt tett inntil vipperoten på den ytre tredjedelen av vippene. Dette gjør at vippene ser fyldigere ut og øynene ser større ut uten at det ser ut som du har på en markert eyeliner.

(Saken fortsetter under bildet.)


Mascara hører selvsagt med. Husk å fokusere på området helt inntil vipperota for å bygge opp volum og gjøre vippene mørke, fyldige og lange.

LES OGSÅ: Mascaratabbene du bør unngå

VAKKERT: Litt farge på leppene er fint. Bruk en gloss eller leppestift som passer til hudtonene din og gir leppene noe ekstra uten å stjele all oppmerksomheten.  Foto: Astrid Waller
VAKKERT: Litt farge på leppene er fint. Bruk en gloss eller leppestift som passer til hudtonene din og gir leppene noe ekstra uten å stjele all oppmerksomheten. Foto: Astrid Waller Vis mer

Lekre lepper

Lepper er også hud og bør eksfolieres jevnlig. Bruk en sukkerskrubb av sukker og olje eller bare en litt grov vaskeklut til å skrubbe leppene lett. Påfør så en god leppepomade for å gjenopprette fuktigheten i leppene.

(Saken fortsetter under bildet.)


Sminkemessig gjelder det å finne en leppestift eller lipgloss som ikke er for dramatisk, men som gir ansiktet ditt liv. Det trenger ikke å være en helt nude tone – faktisk kler de fleste av oss forsiktige rosa- eller koralltoner bedre. Hold deg bare unna neonfargene.

Liker du ikke hverken leppestift eller lipgloss, er selvsagt en helt vanlig leppepomade også finfint. Har du en med litt farge i, er det perfekt.

DROPP DET: Legg bort den blå øyeskyggen når du har på deg bunaden. Her er det drakta som skal skinne.  Foto: Astrid Waller
DROPP DET: Legg bort den blå øyeskyggen når du har på deg bunaden. Her er det drakta som skal skinne. Foto: Astrid Waller Vis mer

Hva med neglene?

Også neglene bør holdes nøytrale og nærmest mulig naturlige sammen med bunaden. Dropp både neonnegler, negldesign og masse glitter. Aller best er det om du holder deg til nude, lyserosa eller beige – lyse puddertoner er ikke bare trendy, men helt riktig til bunaden. Jo mer transparent og naturlig, jo bedre.

(Saken fortsetter under bildet.)


Dette bør du unngå

Hold deg unna altfor sterke farger og dramatiske teknikker når du bruker bunad. Dette er ikke dagen å leke med blå eller lilla øyeskygge, veldig mørk eller neonfarget leppestift eller enorme mengder solpudder.

Dropp også de falske vippene, glitterlinerne og altfor kraftig markerte øyebryn. Helt nude lepper som går i ett med huden er aldri lekkert, ei heller til bunad. Concealeren er ikke til leppene!

LES OGSÅ: Unngå disse sminketabbene

HELT RIKTIG: Kronprinsesse Mette-Marit holder sminken nøytral i de fleste anledninger. Til bunad er det ingen tvil om at det er det riktige valget.
HELT RIKTIG: Kronprinsesse Mette-Marit holder sminken nøytral i de fleste anledninger. Til bunad er det ingen tvil om at det er det riktige valget. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer