Kvinner

Personen 52 % av alle kvinner lyver for

Kvinneløgnene som straffer seg.

HØRER MASSE SKRØNER: Lyver du til legen? Stem under til høyre og se hva andre KK.no-lesere har svart. Foto: colourbox.com
HØRER MASSE SKRØNER: Lyver du til legen? Stem under til høyre og se hva andre KK.no-lesere har svart. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stem her!

Er du 100 % ærlig mot legen din?

Hele 52 prosent av alle kvinner strekker sannheten på legekontoret, ifølge en amerikansk undersøkelse.Men hvorfor lyver vi? Dette lyver kvinner omFordi vi vet at vi ikke tar godt nok vare på helsa, men vi ønsker ikke å bli dømt eller å få en skjennepreken av legen, skriver helsenettstedet WebMD. Det mest urovekkende er imidlertid at over en firedel av kvinnene i studien trodde løgnene deres var ubetydelige.Pass deg for disse 8 løgnene!Kjenner du deg igjen? Da bør du prøve å fortelle sannheten neste gang. For er det én person du ikke bør lyve for, er det nettopp legen din.Her får du de vanligste kvinneløgnene – og hvorfor du bør være ærlig.Slik fersker du løgnhalsen

1. «Jeg bruker tanntråd regelmessig»

Det er gjerne kjedelig å ta fram tanntråden etter at du har pusset tennene og er klar for senga. Men det er faktisk viktig. Stadig flere studier viser at dårlig munnhygiene og tannkjøttsykdom kan være nært knyttet til livstruende tilstander, som hjerte-karsykdommer og svangerskapsforgiftning.Tips for bedre munnhygieneHvis tannlegen vet at du ikke er flink til å bruke tanntråd, kan han eller hun hjelpe deg med å forebygge disse sykdommene.

2. «Jeg har aldri hatt en kjønnssykdom»

Det er gjerne pinlig å si, men du bør informere legen din om du har eller har hatt en seksuelt overførbar infeksjon. Her er tidenes sexløgnInfeksjon med HPV - humant papillomavirus (viruset som gir kjønnsvorter) - kan øke faren for livmorhalskreft. Gonoré, klamydia og herpes kan få følger for deg når du blir gravid.

3. «Jeg drikker svært sjeldent»

Alkohol bør ikke kombineres med enkelte medikamenter. Er du ærlig, kan legen skrive ut legemidler som passer bedre sammen med alkohol. I tillegg kan du få informasjon om hvilke risikoer som finnes. Disse blir fullestFor eksempel kan ett-to glass vin om dagen øke faren for brystkreft. Et høyt inntak vil heve risikoen for leversykdom, hjerneskade og slag.

4. «Jeg har bare én sexpartner for øyeblikket»

Hvis legen spør deg om hvor mange sexpartnere du har, er det ikke i moralens navn. Å ha samleie med flere personer øker nemlig faren for seksuelt overførbare infeksjoner. Dette skjuler vi for partnerenDersom gynekologen din er klar over at du har et seksuelt forhold med flere menn, vil hun eller han sørge for en tettere oppfølging. Forsinket behandling kan blant annet føre til fruktbarhetsproblemer og livmorhalskreft.

5. «Jeg spiser sunt og er fysisk aktiv»

Mer fokus på kosthold og mosjon kan hjelpe folk med høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller diabetes. Det er gjerne derfor legen spør deg om livsstilen din. Ukeplan for et sunnere livMen hvis du virkelig ikke gjør de endringene som må til, og legekontroller viser at helsetilstanden er like ille, kan legen sende deg til flere tester eller skrive ut medikamenter som ikke er riktige for deg.

6. «Jeg røyker ikke»

Jo, du røyker selv om det bare er i helgene eller på fest. Røyking øker risikoen for infeksjoner i bihulene og luftveiene, lungeemfysem, hjerte-karsykdom og kreft. Kvinnelige røykere mister 14,5 årI kombinasjon med hormonbaserte prevensjonsmidler, for eksempel P-piller, vil det også heve faren for blodpropp og slag.

7. «Jeg tar medisinene slik du har sagt»

Hvis medikamentene ikke virker eller du opplever bivirkninger, kan legen finne nye legemidler som passer deg bedre. Men hvis du ikke bruker dem riktig, kan du ende opp med å bli enda sykere.Gjør medisinen deg sykEt legemiddel som ofte brukes feil er antibiotika. Dersom du sier du har tatt kuren og fulgt anvisningene, men fremdeles er syk, vil legen anta at det første medikamentet ikke virket. Han vil dermed gi deg en ny behandling. Bakteriene kan bli motstandsdyktige, og du kan bli mer utsatt for infeksjoner.

8. «Jeg tar ingen andre legemidler»

Denne «løgnen» skyldes ofte en misforståelse. Folk er gjerne ikke klar over at reseptfrie medikamenter, som smertestillende, kosttilskudd og vitaminer, også er legemidler.Kosttilskuddene som virkerEnkelte legemidler bør ikke kombineres med andre – inkludert reseptfrie. Vær derfor alltid nøye med å fortelle legen om alt du tar.

9. «Jeg bruker alltid prevensjon»

Det finnes mange ulike prevensjonsmetoder å velge mellom i dag. Hvis du alltid glemmer å ta pilla, eller P-plasteret alltid detter av, bør du si fra.Bruker du riktig prevensjonHvis du innrømmer at du har problemer med din nåværende prevensjon, kan legen skrive ut noe som passer deg bedre.

10. «Jeg er flink til å bruke solkrem»

Hudkreft er en av de vanligste kreftformene, hvor føflekkreft er den mest alvorlige formen. 569 menn og 623 kvinner fikk denne sykdommen i Norge i 2007, ifølge tall fra Kreftregisteret.Solbrenthet og mye soling øker risikoen for hudkreft. Skygge og klær beskytter best, men solkrem er nødvendig hvis huden ikke beskyttes på annen måte.Alt du trenger å vite om UV-stråler og solkremEr du ærlig om at du slurver med smøringa, vil legen være ekstra oppmerksom på dette, og gi deg tettere oppfølging.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer