PIGGER I SKOENE: På Löplabbet kan du få satt pigger i joggeskoene dine, slik at du kan løpe trygt vinteren gjennom.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
PIGGER I SKOENE: På Löplabbet kan du få satt pigger i joggeskoene dine, slik at du kan løpe trygt vinteren gjennom. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Joggesko

Pigger gjør joggeskoene trygge på vinterføre

En genial og komfortabel løsning for deg som er redd for å skli på snø og is.

Publisert

Er du en av dem som hater å løpe ute på vinterstid på grunn av speilblank is, snø og holke på veiene? Da kan pigger på joggeskoene være et godt alternativ for deg.

På spesialforretninger, som Löplabbet, eller hos en del skomakere, kan du nemlig få satt spesialtilpassede pigger inn i løpeskoene dine, og med disse kan du trene utendørs hele vinteren gjennom.

LES OGSÅ: Slik ser du om du trenger nye joggesko

Mer behagelig enn brodder

Ifølge Odd Nilsen, som er løpeekspert og butikkmedarbeider på Löplabbets forretning i Oslo sentrum, er pigger langt mer behagelig å løpe på enn brodder.

KOMFORTABELT: Piggen er såpass liten at du ikke merker den under skoen når du løper. Likevel gir den godt feste på is og snø.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
KOMFORTABELT: Piggen er såpass liten at du ikke merker den under skoen når du løper. Likevel gir den godt feste på is og snø. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

I tillegg gir det godt feste hele vinteren gjennom.

– Fordelen med løpesko hvor du får satt inn pigger, er at du ikke merker piggene. Det er behagelig å løpe på og de sitter godt. Brodder kjenner du under foten, men du merker ikke noe til piggene, har han tidligere uttalt til KK.no. 

EKSPERTEN: Odd Nilsen har festet pigger på løpesko på Löplabbet siden oppstarten, og forteller at det er svært mange som ønsker å få dette gjort for at de skal kunne jogge utendørs om vinteren.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
EKSPERTEN: Odd Nilsen har festet pigger på løpesko på Löplabbet siden oppstarten, og forteller at det er svært mange som ønsker å få dette gjort for at de skal kunne jogge utendørs om vinteren. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

LES OGSÅ: Slik bør du vaske joggeskoene

«Pigg» reserveskoene dine

Et godt råd er å sette pigger i et par ekstra, eller litt slitte, joggesko du har liggende. Dropp å sette dem i favorittskoene dine.

– Det beste er om du setter pigger på et par løpesko du kanskje ikke bruker mye, som er litt slitt (ikke så slitt at sålen er helt løpt ned). Du kan riktignok ta piggene av igjen til våren, men de færreste gjør dette. Og med piggene i så er jo bruken sånn ellers litt begrenset, da piggene slites fort ned hvis du bruker dem mye på asfalt, forklarer Nilsen:

– Derfor kan det være lurt å sette pigger på et par ekstrasko du har liggende, så kan du ta på disse når det er glatt og isete ute, og bruke de andre joggeskoene dine ellers.

LES OGSÅ: Så ofte bør du bytte joggesko

Unngå mye asfaltløping

Å få satt pigger inn i løpeskoene dine tar gjerne et par dager og koster 300 kroner. Og så fremt du ikke bruker dem når det ikke er snø og is ute, vil piggene holde seg et par sesonger.

- Så lenge du ikke løper masse på asfalt med piggene, kan de gjerne sitte i og ha god funksjon i flere år., forklarer Nilsen:

– De færreste bruker piggskoene sine hver dag hele vinteren gjennom, så de kan holde noen sesonger - så fremt du ikke har slitt skoen helt ut før du får satt i piggene.

Se flere bilder av hvordan piggene blir satt inn nedenfor:

LES OGSÅ: Slik bør du løpe utendørs nå

Kommer an på skoen

Ifølge Nilsen er det ikke alle joggesko du kan få satt pigger i. Det kommer mye an på sålen og gummi-«knottene» som er under.

KOMMER AN PÅ SÅLEN: Denne skoen har - som du ser - ganske store gummiknotter under, da er det lettere å få festet pigger. Hvorvidt du kan ha pigger i skoene dine eller ikke kommer nemlig helt an på sålen.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
KOMMER AN PÅ SÅLEN: Denne skoen har - som du ser - ganske store gummiknotter under, da er det lettere å få festet pigger. Hvorvidt du kan ha pigger i skoene dine eller ikke kommer nemlig helt an på sålen. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

– Dette må nesten vurderes fra sko til sko, men sånn generelt kan du ikke sette pigger på joggesko med stor luftboble/pute for eksempel i hælen, da denne vil sprekke, eller joggesko med veldig små gummiknotter under. Det blir for lite feste for knottene, og da vil de bare dette ut igjen. Dette er altså noe vi vurderer fra sko til sko, så det beste er å komme innom og sjekke, forklarer Nilsen:

– Du kan få satt pigger i andre sko også, men dette kommer også helt an på sålen og om piggene kan festes. Som oftest kan det være like greit å bruke brodder på andre sko.

OBS: Vær forsiktig med å slenge joggesko med pigger i vaskemaskinen, da de kan skrape opp innsiden av maskinen. Legg skoene i en vaskepose eller sammen med noen slitte håndklær hvis du vaske dem.

Det finnes også joggesko som kommer ferdig pigget fra produsenten, deriblant merker som Asics, Icebug, Sarva, og Salomon. 

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer