Menstruasjon

Pinlig og uhygienisk å ha mensen på jobb

Halvparten av yrkesaktive kvinner må kaste brukte bind i søppeldunken i fellesrom, viser ny undersøkelse. - Dette er ekkelt for kvinnene, sier leder av hygienebedrift.

Unisex symbols on a door sign. Even the gray color gives no hint of sexual preference. Foto: Thinkstock
Unisex symbols on a door sign. Even the gray color gives no hint of sexual preference. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I løpet av livet har du mensen 400 ganger. Selv om vi kvinner har stor kunnskap om kroppen vår, er det likevel sikkert et par ting du ikke har fått med deg om det å menstruere.TEST DEG SELV: Hvor godt kjenner du kroppen din?Når det er sagt kommer det garantert ikke opp mot menns uvitenhet på området. 1 av 3 vet faktisk ikke hvor ofte kvinner har mensen.Det reflekteres i arbeidslivet, viser en ny undersøkelse gjennomført av InFact, på vegne av Initial (ekstern lenke) i oktober. Initial leverer hygieneløsninger til toalettrom.

Må ta med brukte bind ut av toalettet

Det er dårlig tilrettelagt for menstruasjon i arbeidslivet, viser det seg. Selv om det er allment kjent at kvinner menstruerer er det noe som hører privatsfæren til for den enkelte av oss. Derfor vil du jo gjerne ha anledning til å kaste brukte bind og tamponger i toalettbåsen der du skifter. Spesielt når du befinner deg på et offentlig toalett eller på arbeidsplassen. Å gå fra toalettbåsen og ut i felles toalettareal med «beviset» i hånden er ikke særlig hyggelig - i hvert fall ikke om det er et unisextoalett.Halvparten av yrkesaktive kvinner må kaste brukte bind i søppeldunken i fellesrommet for håndvask, viser overnevnte undersøkelse. Den er gjennomført blant 1005 yrkesaktive.GUIDE: A til Å hos gynekologen

Mannlige sjefer gir dårlige forhold

Spesielt overraskende er det at den kvinnedominerende helse- og omsorgsektoren scorer så lavt i undersøkelsen. Her forteller 76 prosent av kvinnene at de kaster brukte bind i søppelbøtten. Formålet med undersøkelsen var å avdekke hvordan hygieneforholdene er på norske arbeidsplassers toaletter. Én del av undersøkelsen omhandlet hvordan bedrifter tilrettelegger for kvinners menstruasjon, og her svarte 493 yrkesaktive kvinner på spørsmålene. De fleste arbeidsplasser ledes av menn. Da er det kanskje ikke så rart at arbeidsplassen også mangler systemer for å håndtere brukte bind, mener Espen Agnalt, administrerende direktør i Initial.

Verst for kvinner i Nord-Norge

I undersøkelsen svarer én av ti kvinner at de føler at deres arbeidsplass i liten eller svært liten grad tar hensyn til deres hygienebehov under menstruasjon. Verst er bedriftene i Nord-Norge, hvor andelen misfornøyde kvinner var på hele 23 prosent. Kun tre av ti kvinner føler at arbeidsgiveren tar dette med menstruasjon på alvor. Offentlig og privat sektor er ganske like – eller like slappe om man vil, men spesielt helse- og omsorgsbransjen, samt hotell og restaurantbransjen skiller seg negativt ut.

- Stor smittefare

Hver fjerde kvinne i hotell og restaurantbransjen svarte at arbeidsgiveren deres tar for lite hensyn til deres spesielle hygienevaner. I helse- og omsorgssektoren svarte tre av fire kvinner at brukte bind går rett i søppelbøtta. Dette er langt over landsgjennomsnittet. Best ut kommer IT/teknologi- og konsulentvirksomheter, hvor kun ni prosent av de kvinnelige ansatte så seg nødt til å kaste brukte bind i søppelbøtta fordi arbeidsplassen mangler bindbokser.– Å kaste brukte bind i søppelbøtta sammen med tørkepapir oppleves ikke bare ekkelt for kvinnene, det utgjør også en stor smittefare på arbeidsplassen. Likevel: Å tilrettelegge for kvinners hygiene på arbeidsplassen handler fremfor alt om å vise dem respekt gjennom å ta deres hygienebehov på alvor, sier Espen Agnalt.

Kjappe menstruasjonsfakta

 • Menstruasjon varer vanligvis mellom 3 og 7 dager.
 • Menstruasjonssyklusen varierer fra jente til jente, men mensen kommer i gjennomsnitthver 28. dag.
 • I starten av mensperioden vil kvinner i blant føle menssmerter som lette kramper imagen, og noen ganger i ryggen.
 • De vanligste menstruasjonsproduktene er tamponger, bind og truseinnlegg.
 • KK.no har også testet menstruasjonskoppen, klikk på lenken for å se hvordan den fungerte.Ved å bruke p-piller på en bestemt måte kan du utsette mensen, om ønskelig.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer