MMM - PIZZA: Dersom du føler du trenger en pause fra julematen allerede, så er det få matretter som smaker så godt som pizza, og med noen gode triks blir den også riktig så næringsrik! Foto: All Over Press
MMM - PIZZA: Dersom du føler du trenger en pause fra julematen allerede, så er det få matretter som smaker så godt som pizza, og med noen gode triks blir den også riktig så næringsrik! Foto: All Over Press Vis mer

Pizza

Pizza du kan nyte med god samvittighet

Her er 4 tips du bør teste ut.

Publisert

KK.NO: Det er litt tidlig hvis du allerede har fått dosen med julemat.

Det er tross alt en god stund igjen med både ribbe, medisterkaker, julepølse, pinnekjøtt, lutefisk og kalkun.

Men det kan være lurt å gi rom for litt annen mat før julen starter opp for fullt, eller ha noen smakfulle retter i bakhånd til når du blir lei, og hva er vel ikke bedre enn pizza?

Følger du i tillegg disse rådene kan den også bli litt sunnere - ikke minst litt mer spennende.

LES OGSÅ: Ha frukt i knekkebrødene

1. Velg en sunnere og mer næringsrik bunn

- Både pizzadeig og pizzafyll kan enkelt gjøres sunnere ved å velge mer næringsrike ingredienser, forteller Silje Bjørnstad, ernæringsfysiolog og kostholdsblogger.

- For eksempel kan man bruke grovere mel som vil bidra med flere vitaminer, mineraler og kostfiber, fremfor den tradisjonelle pizzabunnen som ofte består av vanlig, hvitt hvetemel, litt salt, gjær og vann, forteller hun.

Det finnes også mange alternativer til tradisjonelt mel - blant annet kokosmel, sesammel, havremel og mandelmelk, som er mye mer næringsrikt enn vanlig mel.

BYTT UT MELET: For at bunnen skal bli litt sunnere er det lurt å bytte ut det fine melet med en grovere variant. Det finnes også andre alternativer som mandelmel - bare husk at disse ikke hever på samme måte som hvetemel.  Foto: Thinkstock.com
BYTT UT MELET: For at bunnen skal bli litt sunnere er det lurt å bytte ut det fine melet med en grovere variant. Det finnes også andre alternativer som mandelmel - bare husk at disse ikke hever på samme måte som hvetemel. Foto: Thinkstock.com Vis mer

- Bare husk at disse ikke har samme egenskap som hvetemelet når det gjelder heving.

Hvis du virkelige ønsker å gjøre deigen sunnere, kan du også snike inn litt grønnsaker i selve pizzadeigen - for eksempel litt raspet gulrot eller blomkål. Dette trikset fungerer også til andre retter - deriblant brød.

- Når det gjelder pizzafyll er hjemmelaget tomatsaus bedre enn ferdiglaget, siden de kan inneholde en del sukker og salt. Tomatsaus kan du enkelt lage med hermetiske tomater eller litt tomatpuré, sier Bjørnstad. 

I tillegg gjelder det å velge riktig kjøtt - som kan være en kilde til mye fett.

BYTT UT BUNNEN: Bruk tortillalefser eller lomper som bunn, hvis du ønsker et litt lettere alternativ. Eventuelt kan du lage din egen bunn fra scratch! Foto: koss13 - Fotolia
BYTT UT BUNNEN: Bruk tortillalefser eller lomper som bunn, hvis du ønsker et litt lettere alternativ. Eventuelt kan du lage din egen bunn fra scratch! Foto: koss13 - Fotolia Vis mer

- Velg gjerne magre kjøttprodukter som kylling, karbonadedeig, skinke eller biff fremfor kjøttdeig bacon, pølser og pepperoni hvis du vil spare fett og kilokalorier. Mange bruker også laks og/eller reker som er supere alternativer, sier ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: 4 middager med 3 ingredienser

2. Velg favorittosten - men pass mengden

Pizza trenger altså ikke være så usunt, så hva er egentlig de største fallgruvene?

- En pizza med en bunn laget av kun hvitt hvetemel, ferdiglaget pizzasaus med mye sukker og salt, fete kjøttprodukter, overdrevent mye ost, ingen grønnsaker og rømmedressing på toppen vil ikke akkurat være den sunneste varianten, sier Bjørnstad.

En generelt god huskeregel er uansett mengde. For eksempel er det ikke nødvendigvis hvilken ost du velger som er avgjørende, men hvor mye av den du legger på.

- Hvis du velger en lettere ostevariant for å spare på kaloriene, men likevel tar på mer ost enn det du pleier, så kan du like gjerne velge originalen. De tradisjonelle gulostene er relativt like på kaloriinnhold og næringsstoffer per 100 gram, så her syns jeg man skal velge sin favoritt, sier hun.

Hvis du derimot har lyst til å prøve noe annet, kan hun fortelle at mozzerellaost inneholder litt mindre kalorier per 100 gram enn andre og smaker i tillegg veldig godt på pizza.

Parmesan inneholder litt flere kalorier per 100 gram sammenlignet med vanlig pizzaost.

Når det gjelder pizzabunn, er det nesten bare kreativiteten som setter grenser. I tillegg til at du kan bytte ut hvetemelet, kan du for eksempel prøve ut noen helt nye varianter.

- For eksempel er lompepizza en lettvint variant. Fullkornstortilla er et annet alternativ. Eller så er det også å anbefale de groveste polarprødene og fullkornspita. Prøv også «smørbrød-pizza» - grove brødskiver lagt etter hverandre og stekt i ovnen med pizzafyll.

LES OGSÅ: Her er lesernes beste julebakst

3. Vær kreativ!

Det er imidlertid ikke bare pizzabunnen som gir rom for kreativitet.

Marit Røttingsnes Westlie, skribenten av FruTimian.no, har laget mange varianter av pizza, og i tillegg at hun gjerne bytter ut pizzabunnen med lomper, tortillalefser, pitabrød - ja, til og med knekkebrød, varierer hun gjerne også topping.

- Prøv en pizza med tomatsaus, halvkokt brokkoli, marinerte hvitløksbåter på glass og dryss over favorittkrydderne dine - kjempegodt! Du kan gjerne legge på noen skiver mozzerella også, men du trenger ikke, forteller hun til KK.no.

- En annen variant er grov pizzabunn med tynne potetskiver som er forkokt i tre minutter. Ha de på pizzabunnen med tomatsaus, litt creme fraiche eller ost og rosmarin. 

Også hun understreker at det er fint brød, fete kjøttprodukter og store mengder ost som eventuelt gjør at pizzaen ikke er fullt så sunn.

- Hvis du skal gjøre den litt sunnere øk mengden tomatsaus og kutt ned på salami og andre fete toppinger. Få heller smak fra krydder, hvitløk og løk. Bruk også en ost med litt smak, så trenger du ikke å bruke så mye, sier Røttingsnes Westlie

Noe av det mest sentrale er imidertid sausen - som hun alltid lager selv.

TOMATSAUS: En av hemmelighetene bak en god pizza, og dersom du lager den selv sparer du kroppen for unødvendig sukker og salt, i tillegg til at det smaker mye bedre. Foto: Colourbox
TOMATSAUS: En av hemmelighetene bak en god pizza, og dersom du lager den selv sparer du kroppen for unødvendig sukker og salt, i tillegg til at det smaker mye bedre. Foto: Colourbox Vis mer

- Rør sammen en del tomatpuré og en del vann, og blant inn salt, pepper og tørket oregano. En kjapp og enkel måte å lage tomatsaus på. Du kan også bruke knuste tomater, men det tar litt lenger tid.

Og hvis det alltid pleier å bli stående igjen tomatpuré, anbefaler hun å kjøpe tomatpuré på tube. Det høres kanskje rart ut, men da kan ha den liggende i kjøleskapet lengre og lage pizza som det passer deg.

Et annet alternativ er å redusere litt mer av osten og bruke creme fraiche. For eksempel med kokt skinke eller tynne skiver med salmalaks og purre - som gir masse smak.

LES OGSÅ: Ikke bruk penger på dyre vaskemidler

 Foto: tomtraubert - Fotolia
Foto: tomtraubert - Fotolia Vis mer

Oppskriftene du bør prøve:

 

SILJES GROVE PIZZABUNN TIL LANGPANNE:

Ha gjæren i en bolle og tilsett litt av vannet. Tilsett deretter salt, olje og resten av vannet. Hell i melblandingen litt etter litt slik at du får en smidig deig deretter oppi oppi salt og olje. Se an deigen om du trenger mer væske eller mel. Hev deigen i cirka 40 minutter på et lunt sted. Deretter kjevler du ut deigen og har den på et bakepapir og legger på ønsket fyll.

 Foto: Liv Friis-larsen - Fotolia
Foto: Liv Friis-larsen - Fotolia Vis mer

MARITS SUPERENKLE PIZZASAUS:

Rør sammen tomatpuré, vann, oregano og balsamico i en bolle før du tilsetter oljen, noen dråper om gangen, mens du rører hele tiden. Dette for å unngå at sausen skiller seg. Bland inn salt og pepper. Smak til for å se om sausen er passe krydret.

SILJES LOMPEPIZZA:

Fordel lomper utover et stekebrett med bakepapir. Legg på tomatsaus/ketchup og ønsket fyll. Lompepizzaene stekes på 200-225 grader i cirka 8-9 minutter til lompene har fått en gyllen stekeskorpe og osten har smeltet.

MARITS LOMPEPIZZA MED ITALIENSK VRI

Stek pizzaene i 10-12 minutter. Ettersom du steker på varmluft, kan du steke flere brett samtidig. Og stek de gjerne på en rist for en sprøere bunn (men husk å sette et brett med stekepapir under, så du ikke søler unødvendig i ovnen.

PRØV EN NY VRI: For eksempel pizza med creme fraiche og røkelaks. En frisk og smakfull variant! Foto: siraanamwong - Fotolia
PRØV EN NY VRI: For eksempel pizza med creme fraiche og røkelaks. En frisk og smakfull variant! Foto: siraanamwong - Fotolia Vis mer

PIZZA MED LAKS OG CREME FRAICHE (Fra Tine.no):

Rens løk og skjær den i tynne skiver. Dryss ost utover bunnen og fordel vasket spinat og løk oppå. Deretter strør du over pinjekjernene.

Stek pizzaen midt i ovnen ved 250 °C i ca. 10 minutter. Topp den ferdige pizzaen med røkt laks, creme fraiche og nykvernet, svart pepper.

LES OGSÅ: Ha frukt i knekkebrødene

Uansett hvilket pizza du velger å prøve ut - eller om du lager din helt egen vri, er det et helt klart råd fra ekspertene:

- Ikke spar på grønnsakene og lag gjerne en liten grønn salat ved siden av pizzamiddagen også. Med andre ord, pizza kan fint være en del av et sunt og variert kosthold, og pizza kan varieres i det uendelige så det handler om å lage sin egen kombinasjon for å dekke ditt behov av næringsstoffer, vitaminer og mineraler, sier Bjørnstad.

- Når pizzaen er stekt kan du også ha på masse grønt etterpå - for eksempel ruccola, sier Røttingsnes Westlie.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer