PIZZA TIL MIDDAG? Prøv denne pizzabunnen. Bare ved å tilsette chiafrø blir den mye mer næringsrik og smakfull. Foto: Sea Wave - Fotolia
PIZZA TIL MIDDAG? Prøv denne pizzabunnen. Bare ved å tilsette chiafrø blir den mye mer næringsrik og smakfull. Foto: Sea Wave - Fotolia Vis mer

Mat

Pizzabunnen du MÅ prøve

Med bare én ekstra ingrediens tar du næringsinnholdet til nye høyder.

Publisert

Uansett årstid er pizza en favoritt - også i sommermånedene.

Og hvis du lager den selv, trenger ikke pizza være noe mer usunt valg på fredagskvelden - ifølge ernæringsekspertene kan det faktisk være riktig så næringsrikt!

Dersom du enda er usikker på hva du skal ha til middag, har tidligere studier også vist at italiensk pizza kan gjøre deg glad.

Det er derfor bare å sette i gang med pizza-bakingen, og hvis du vil ha en ekstra sprø og deilig pizzabunn, bør du helt klart gå for denne!

LES OGSÅ: Er honning sunnere enn sukker?

Lag pizzabunnen med chiafrø

Med de rette ingrediensene kan det meste bli sunt - også pizza.

Det er derfor det er så lurt å lage maten selv - da vet du akkurat hva den inneholder, og du kan redusere både kalorier, fett og salt.

Ikke minst kan du tilsette ingredienser som raskt gjør retten til en næringsbombe!

Og til pizzabunnen er det perfekt med chiafrø, skriver Fitsugar.com. Frøet har allerede fått status som supermat, og bare én spiseskje inneholder fire gram fiber, to gram protein og 150 prosent av det daglige behovet ditt for omega-3 fettsyrer.

CHIAFRØ: Bare én spiseskje inneholder fire gram fiber, to gram protein og 150 prosent av det daglige behovet ditt for omega-3 fettsyrer Foto: Fotolia
CHIAFRØ: Bare én spiseskje inneholder fire gram fiber, to gram protein og 150 prosent av det daglige behovet ditt for omega-3 fettsyrer Foto: Fotolia Vis mer

Chiafrø inneholder i tillegg masse antioksidanter. Antioksidanter hindrer frie radikaler i å ødelegge cellene i kroppen, og dermed kan chiafrøet hjelpe deg å holde deg frisk og ung lenger.

Det kan nesten ikke bli lettere å gjøre pizzaen litt sunnere.

Sammen med basilikum, hvitløk og fullkorn, kommer også smaken på frøene ordentlig frem. Og siden deigen er laget uten gjær, er den rask og superenkel å lage. 

LES OGSÅ: Disse kvinnene bør passe ekstra godt på helsen

Her er oppskriften:

Denne oppskriften gir én pizzabunn med vanlig skorpe, men du kan også dele den opp i to for to ekstra tynne bunner med mindre skorpe.

SUNN PIZZABUNN. Du kommer langt med fullkornshvetemel og chiafrø.  Foto: lidante - Fotolia
SUNN PIZZABUNN. Du kommer langt med fullkornshvetemel og chiafrø. Foto: lidante - Fotolia Vis mer

Dette trenger du:


Slik gjør du:

LES OGSÅ: Disse bærene bør du spise mer av nå

Slik blir pizzamåltidet enda sunnere

Så er det hva du har ha på pizzaen da.

Det er tross alt minst like viktig som bunnen, og hvis den bare inneholder enorme mengder ost og tomatketsjup - ja, da kunne du jo like så godt ha laget et ostesmørbrød.

– Skal man lage god pizza må man starte med en god tomatsaus. Hemmeligheten er å koke tomatsausen lenge, gjerne en time eller to, har klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør tidligere uttalt til KK.no. Se oppskriften på pizzasausen til Tine her.

Tomatsaus er ikke bare godt og viktig for å få en fuktig pizza, men den er også en bombe av riktige antioksidanter.

TOMATSAUS: Tomatsaus ikke bare en god kilde til antioksidanter og omega-3, men inneholder også et knippe råvarer som til sammen gir deg et solid påfyll av kalium – et livsviktig mineral for kroppen Foto: Liv Friis-larsen - Fotolia
TOMATSAUS: Tomatsaus ikke bare en god kilde til antioksidanter og omega-3, men inneholder også et knippe råvarer som til sammen gir deg et solid påfyll av kalium – et livsviktig mineral for kroppen Foto: Liv Friis-larsen - Fotolia Vis mer

Og for at du ikke skal overspise, kan det være lurt å lage porsjonspizzaer.

-  Mitt beste tips er å lage porsjonspizzaer. Da slipper jeg de ekstra små stykkene etter at jeg egentlig er mett. Det er også et pluss at alle ved matbordet får sin egen pizza med det fyllet de liker best, sier ernæringsfysiologen.

Jeanette Roede, ernæringsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS, anbefaler i tillegg at du alltid serverer en salat ved siden av pizzaen.

- Ha alltid en god salat ved siden av pizzaen, eller gjerne som en forrett. Da kan pizzamåltidet bli et ganske sunt og godt sammensatt måltid, har hun tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Lag Gwyneths Paltrow sunne pizza

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer