FOR ALLE: Pizza kan lages akkurat slik du vil, og vi spår derfor at den kommer til å beholde tronen som familiefavoritt i årevis fremover! Foto: Anders Schønnemann
FOR ALLE: Pizza kan lages akkurat slik du vil, og vi spår derfor at den kommer til å beholde tronen som familiefavoritt i årevis fremover! Foto: Anders Schønnemann Vis mer

Mat

Pizzaoppskriftene du MÅ prøve

Gjør lørdagsfavoritten ny på 1-2-3!

Pizza. 

Siden denne tidløse middagsfavoritten faktisk kan bestå av nesten hva som helst, kan selv den mest kresne finne seg en favoritt. 

Deigbunn, tortillabunn. Rød saus, hvit saus. Ingen saus? Valgmulighetene er mange. Salat oppå? Salat under? Fisk? Kjøtt? Dere skjønner greia. 

Alle har sin egen måte å lage pizza på, men av og til kan det være ålreit å fange opp noen tips fra andre. 

Vi spurte matbloggerne om de hadde noen supergode pizzatips, og jammen fikk vi ikke vite litt av hvert!

LES OGSÅ: Pizzabunnen du MÅ prøve!

Eltefri pizzadeig

Trine Sandberg står bak Norges største matblogg, og fra og med mai i år har den populære bloggen også vært å lese på KK.no. 

Sandberg har et godt forslag når det gjelder pizzadeig. 

- Det som tar mest tid når du skal lage pizza er jo deigen. Jeg pleier å lage en eltefri pizzadeig kvelden i forveien, så kan jeg bare kose meg med å komponere toppingen neste dag. I tillegg blir den jo ferdig og spiseklar tidligere på den måten. 

Når det gjelder saus, har Trine en klar favoritt, og den lager hun helt enkelt selv.

- Jeg bruker å lage en pizzasaus selv, og den er både kjempegod og ganske sunn! Den er basert på hakkede tomater, og tar veldig kort tid å lage, sier hun. 

Toppingen på pizza kan som nevnt være nesten hva som helst, og Trine har noen spennende favoritter. 

- Jeg elsker å ha parmaskinke på pizzaen. Det er så utrolig godt! Mozzarella og tomater er også klare favoritter. Og ruccula er veldig godt å ha oppå. Av og til blir det crème fraîche eller rømme som saus, selv om dette er litt mindre sunt enn hjemmelaget saus, sier hun. 

TRINES PIZZA: Her har Trine laget pizza med eltefri deig, og brukt parmaskinke, mozzarella og konfiserte tomater som topping.  Foto: Trine Sandberg
TRINES PIZZA: Her har Trine laget pizza med eltefri deig, og brukt parmaskinke, mozzarella og konfiserte tomater som topping. Foto: Trine Sandberg Vis mer

Trines eltefrie pizzadeig

Til 2 store eller 4 små pizzabunner trenger du:

  • ca. 500 gram pizzamel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 3,5 dl vann​

Slik gjør du:
Rør alle ingrediensene raskt sammen. Deigen skal være ganske fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i ca. 18 timer. 

Trines sunne pizzasaus

Du trenger:

  • 1 boks Mutti hermetiske tomater (polpa, hakket)
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • ca. 1/4 rød chili, finhakket (kan sløyfes)
  • 1 ss olivenolje (eller hvitvin)
  • ca. 1/2 ts sukker (smak til)
  • salt og pepper​

Slik gjør du:
Hell tomatene i et dørslag og la dem renne av uten at du rører i dem, i ca. 15 minutter. Rør sammen de avrente tomatene, finhakket hvitløk, finhakket chili og olivenolje. Smak til med sukker, salt og pepper. Ønsker du en slett saus kan du kjøre den med en stavmikser eller lignende, men det er slett ikke nødvendig. La gjerne sausen stå og trekke i romtemperatur en stund, slik at de gode smakene får satt seg.

LES OGSÅ: Slik blir pizzaen sunnere

PIZZA: Vær kreativ med toppingen!  Foto: All Over Press
PIZZA: Vær kreativ med toppingen! Foto: All Over Press Vis mer

Bolognese-rester er gull

Matblogger Helle Øder Valebrokk står bak bloggen Helles Kitchen, og fikk førsteplass i Hobbykokk-NM i 2011. 

Hun elsker å lage pizza, og eksperimenterer ofte med topping. Hun deler sitt beste deigtips.

- Jeg har begynt å elte deigen lenge i kjøkkenmaskinen og så la den heve noen timer. Da blir den superluftig og sprø.

Når det kommer til selve deigoppskriften Helle sverger til, har hun en liten hemmelighet. 

- Jeg bruker semolinamel for å få deilig krønsj i deigen! 

Når det kommer til saus på pizzaen, er Helle litt utradisjonell.

- Jeg er helt klart mest fan av hvit saus. Det smaker himmelsk! Også kan jeg jo bare legge tomater på toppen hvis jeg vil ha tomatsmak. Hvit saus har en veldig fin dybde, og kler de fleste pizzaer. Men, dette er selvsagt smak og behag.

Toppingen på Helles pizzaer strekker seg fra pastarester til skogens gull. 

- Rester gjør seg utrolig godt på pizza! Bolognese-rester er helt perfekt. Og nå som det er sopptid, er det jo verdt å nevne at kantarellpizza er nydelig!

CAPRESE: Helles pizza caprese. Oppskriften finner du på bloggen hennes. Foto: Helle Øder Valebrokk
CAPRESE: Helles pizza caprese. Oppskriften finner du på bloggen hennes. Foto: Helle Øder Valebrokk Vis mer

Helles pizzadeig med krønsj

Du trenger:

  • 1/2 pose tørrgjær røres ut i 2 dl vann
  • 1 klype flaksalt
  • 1 klype sukker
  • 1 ss olivenolje
  • italiensk pizzamel (tipo 00) og italiensk semolinamel
     

Slik gjør du:
Ha salt, gjær, sukker og olje i bakebollen. Så sper du med like deler av italiensk pizzamel og italiensk semolinamel. Kna godt og elt noen minutter før du lar deigen heve så lenge du kan. Gjerne flere timer. Kjevle deigen tynt.

Helles hvite pizzasaus

Du trenger:

  • 1/2 beger creme fraiche
  • 1 lite fedd hvitløk (fersk), presset
  • 1 klype flaksalt
  • 2 drag med pepperkverna
  • 1 klunk hvitvin (ca. 3 ss)
  • 1 ts hvit eddik
  • 1 ss finhakket timian

 

Slik gjør du:
Rør sammen alle ingrediensene, og spre det på pizzabunnen.

LES OGSÅ: Bør du tørke av olje på pizzaen?

Kos dere med pizza!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: