Halsbetennelse

Plages du av hyppig halsbetennelse?

Her er symptomer på at du bør fjerne mandlene.

LEGESJEKK: Hvis du bare blir verre i halsen etter tre dager bør du kontakte lege for å finne ut om det er en bakteriellinfeksjon. Foto: Fotolia
LEGESJEKK: Hvis du bare blir verre i halsen etter tre dager bør du kontakte lege for å finne ut om det er en bakteriellinfeksjon. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange får halsbetennelse hver eneste vinter og vår. En akutt halsbetennelse er svært vanlig og skyldes i de fleste tilfeller luftveisvirus, ifølge Norsk Helseinformatikk - NHI.no.

Vanligvis går denne tilstanden over av seg selv, men noen ganger blir det bakterieinfeksjon som krever antibiotika og man må til slutt fjerne mandlene.

Halsmandlene er lymfekjertler som har en funksjon i kroppen. Lymfekjertlene øker i størrelse ved en halsbetennelse og etterpå krymper de til vanlig størrelse. Det er spesielt barn i alderen 2-6 år som blir plaget av forstørrede mandler.

Hvor ille skal det være før det anbefales å fjerne mandlene?

LES OGSÅ: Sår hals? Prøv disse triksene

Tre-fire halsbetennelser i året

- En vanlig hovedregel er at pasienten skal ha hatt tre til fire ordentlige halsbetennelser de siste to-tre årene.

- Tegn på dette er høy feber, svelgsmerter og det skal være tatt en bakterieprøve som viser streptokokker, sier Kirsten Hannisdal, spesialist i øre-, nese- og halssykdommer ved Klinikk Røa, til KK.no.

OFTE HALSBETENNELSE? For noen kan det være aktuelt å fjerne mandlene. Foto: Fotolia
OFTE HALSBETENNELSE? For noen kan det være aktuelt å fjerne mandlene. Foto: Fotolia Vis mer

Hun påpeker at halsbetennelsen alltid skal være tilsett av leger og at de skal være sikre på at det ikke er halskatarr eller noe annet.

Men noen trenger ikke å vente i årevis med halsbetennelser for å fjerne mandlene.

- Hvis du har hatt fire til fem skikkelige bakterielle halsbetennelser i løpet av et år, kan du også vurdere å fjerne mandlene, forteller Hannisdal.

To halsbyller totalt er også en indikasjon for å vurdere fjerning av mandlene. Her behøver det ikke å være to på et år. Det kan gå flere år mellom hver halsbyll.

- Fjerning av mandler er et kirurgisk inngrep med fare for blødning. Gjør man dette skal man være sikker på at man gjør pasientene en tjeneste, forklarer legen.

LES OGSÅ: Triksene som tar knekken på sår hals

Plagsomme mandler

Halsmandlene kan bli så store at de går ut over matinntak og allmenntilstand. Noen får også problemer med pusten når de sover på grunn av mandlenes størrelse.

Det er vanlig å vente tre dager med halssmerter før man oppsøker lege, ifølge NHI.

Blir du derimot dårligere etter tre dager eller føler deg spesielt medtatt, kan det være aktuelt å ta kontakt med legen før det har gått tre dager.

De fleste halsbetennelser skal gå over av seg selv i løpet av tre til syv dager, men normalt blir man litt sykere av bakteriell halsbetennelse.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer