Halsbetennelse

Plages du av hyppig halsbetennelse?

Her er symptomer på at du bør fjerne mandlene.

LEGESJEKK: Hvis du bare blir verre i halsen etter tre dager bør du kontakte lege for å finne ut om det er en bakteriellinfeksjon. Foto: Fotolia
LEGESJEKK: Hvis du bare blir verre i halsen etter tre dager bør du kontakte lege for å finne ut om det er en bakteriellinfeksjon. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange får halsbetennelse hver eneste vinter og vår. En akutt halsbetennelse er svært vanlig og skyldes i de fleste tilfeller luftveisvirus, ifølge Norsk Helseinformatikk - NHI.no.

Vanligvis går denne tilstanden over av seg selv, men noen ganger blir det bakterieinfeksjon som krever antibiotika og man må til slutt fjerne mandlene.

Halsmandlene er lymfekjertler som har en funksjon i kroppen. Lymfekjertlene øker i størrelse ved en halsbetennelse og etterpå krymper de til vanlig størrelse. Det er spesielt barn i alderen 2-6 år som blir plaget av forstørrede mandler.

Hvor ille skal det være før det anbefales å fjerne mandlene?

LES OGSÅ: Sår hals? Prøv disse triksene

Tre-fire halsbetennelser i året

- En vanlig hovedregel er at pasienten skal ha hatt tre til fire ordentlige halsbetennelser de siste to-tre årene.

- Tegn på dette er høy feber, svelgsmerter og det skal være tatt en bakterieprøve som viser streptokokker, sier Kirsten Hannisdal, spesialist i øre-, nese- og halssykdommer ved Klinikk Røa, til KK.no.

Hun påpeker at halsbetennelsen alltid skal være tilsett av leger og at de skal være sikre på at det ikke er halskatarr eller noe annet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer