Klestips

Plaggene som gir deg plager

Hodepine, ryggvondt, stiv nakke. Det kan være klærne dine som har skylda.

SLIPP OPP: For trange bukser er ikke behagelig. Det kan føre til mageproblemer og soppinfeksjon. Foto: Getty Images/iStockphoto
SLIPP OPP: For trange bukser er ikke behagelig. Det kan føre til mageproblemer og soppinfeksjon. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Man skal lide for skjønnheten, heter det. Og det er en god del av oss som rett ut gjør nettopp dette fordi vi går med klær, sko og vesker som faktisk gjør at vi får vondter i kroppen.Både hodepinen, ryggsmertene, den stive nakken og mageproblemene kan være forårsaket av noe av det du har på deg.Her er noen eksempler, og gode råd for å unngå at plaggene dine gir deg plager:

Upassende bh

Da tenker vi ikke på utseendet, men passform. En bh som ikke sitter perfekt kan gi ryggplager og gnagsår. Det er veldig vanlig at kvinner bruker bh som er for liten. Da vil fort spilene gnage på ribbeina, du får røde merker av bh-stroppene, og om du er storbrystet kan en dårlig bh gi deg vondt i ryggen. Bh'en skal sitte komfortabelt, og spilen skal ikke klemme på selve brystet, men omfavne det i en halvsirkel under. Bh'en skal sitte passe stramt rundt overkroppen på ytterste hekter når den er ny. Etterhvert som bh'en tøyer seg, kan du bruke hektene lenger inne. Stroppene skal kunne strammes slik at brystet løftes, men uten at stroppene lager merker i skudrene eller bakpå ryggen. Når du lener deg framover, skal koppen sitte tett til brystet, men uten at puppene velter ut på oversiden av koppen (da er bh'en for liten). Hvis du er i tvil, så gå til en undertøysbutikk og be om hjelp til å finne riktig størrelse og fasong for deg. Husk! Det finnes ikke noen bryster som er «feil» - det finnes bare bh'er som ikke passer! Les mer om hvordan den perfekte bh'en skal sitte.LES OGSÅ: Puppekomplekser? Slapp av, de er så fine, så!

Trange bukser

Trange bukser kan føre til to problemer - mageknip og soppinfeksjon. Det første skjer hvis buksa er for trang i livet og klemmer på tarmene så de ikke får jobbet skikkelig. Du har sikkert opplevd at du kan få vondt i magen etter å ha spist et stort måltid, men at det letner om du knepper opp buksene. Tarmene trenger plass til jobbe. Tarmenes bevegelser er viktige for fordøyelsen, og om de ikke har rom nok, vil det skape trøbbel. Det samme kan skje om du går med trange belter. Slipp opp for å unngå problemet.Soppinfeksjon kan oppstå om du går med tette og trange bukser som gjør underlivet klamt. Det er ideelle forhold for candidasoppen, som lettere blomstrer opp om du går i trange bukser. Derfor bør du hoppe ut av dine trange jeans når du kommer hjem, og heller ha på deg noen løse og luftige bukser. Det er forresten også lurt å sove naken hvis du vil unngå soppinfeksjon.

Tung veske

Å gå og drasse på en tung veske er ikke bra for hverken skuldre, nakke eller rygg. Du blir automatisk gående med litt skjev rygg når du har en veske over skulderen, og selv om du bærer den i kryss over kroppen vil det irritere ryggmusklene hvis veska er for tung. Vi har tidligere skrevet at veska ikke bør veie mer enn maks ti prosent av kroppsvekten din, helst mindre. Med andre ord bør du hver morgen gå gjennom veska og ta ut det du ikke trenger ha med deg. Pass også på at du ved enhver anleding legger veska fra deg, eller setter den på bakken, så du ikke bærer på den unødvendig.

Hatt eller hårpynt som klemmer

Får du plutselig en ubehagelig hodepine? Første bud er faktisk å sjekke om det kan være hodeplagget eller hårpynten som strammer og skaper ubehag. En litt trang hatt eller lue kan presse på punkter som gir deg en følelse av hodepine. Har du strammet fletten for hardt, kan det også være grunnen. Hvis hodepinen ikke kan ha oppstått på grunn av dette, skal du gå gjennom denne sjekklisten for å finne ut hva slags hodepine det dreier seg om, så du kan gjøre riktige tiltak for å bli kvitt den. Det er ikke alltid lurt å ty til smertestillende med én gang.

Vonde sko

Denne er det nok mange som kjenner igjen. Hvor mange ganger har du ikke lidd deg gjennom en kveld med altfor høye eller trange sko? Høye hæler blir ikke som å gå med tøfler, uansett, så det eneste du kan gjøre er å sørge for at du kjøper sko som er mest mulig komfortable, og utstyrer deg med gelesåler som skåner fotballene og gnagsårplaster (som du like gjerne kan ta på med én gang om du vet at skoparet du skal bruke gir deg gnagår). Ta av deg skoene straks du har sjansen - ingen ser det under middagsbordet.Når du skal gå til innkjøp av høye hæler er det noen tips du bør skrive deg bak øret. Tenk på at selv om du vil bruke nylonstrømper eller gå barbeint i skoene er det typisk at føttene hovner opp om kvelden, særlig om vi spiser en stor middag og drikker alkohol. Kjøp derfor aldri sko som sitter trangt når du prøver dem. De vil bare bli enda trangere under bruk. Da er det bedre å kjøpe dem litt store, og legge en såle i.Kjenn etter om du klarer å gå i skoene, eller om hælen blir for ustø og vinglete. Det er ingenting som er elegant over en dame som sjangler bortover med knekk i knærne på et par altfor høye sko. Da er det bedre å gå for et par med lavere eller tykkere hæl.Sjekk at lesten er laget slik at vekten din bæres mest mulig på hælen. Det betyr at hælpartiet inne i skoen skal være mest mulig flatt. Hvis det skråner veldig, vil foten stupe framover, og du bærer all kroppsvekt på de stakkars tåballene dine. Vi vet alle hvor inderlig vondt det er når tåballene verker etter noen timer på høye hæler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer