Penisstørrelse

Plast gir små peniser

Et vanlig stoff i plastprodukter kan føre til mindre peniser hos guttebarn.

Publisert
Sist oppdatert
Mest sannsynlig er du omgitt av en rekke ting laget av plast der du nå befinner deg. Kvinner bør unngå plast i svangerskapet. Hvis ikke kan de få sønner med noe mer feminine kjønnsorganer. Ftalater, et vanlig kjemikalie i plastprodukter, påvirker nemlig fosterets penisstørrelse og kan forsinke testiklenes vandring ned til pungen.Det viser en ny amerikansk undersøkelse ved University of Rochester, melder The Globe and Mail.

Vanlig plastingrediens

Ftalater blir blant annet brukt i PVC for å gjøre plasten myk, samt i kosmetiske produkter som parfyme, hårspray og neglelakk.Ftalater i myk PVC og andre plastprodukter er ikke kjemisk bundet. Dette fører til at stoffene kan lekke ut til omgivelsene fra produkter mens de er i bruk, eller etter at de er kastet. På denne måten blir ftalatene tilgjengelige for dyr og mennesker. Mennesker kan komme i direkte kontakt med ftalater gjennom bruk av produkter, og indirekte via miljøet.

Mange typer giftstoffer

Det finnes ulike kategorier ftalater. Noen er farligere enn andre. I Norge er ftalatene DEHP, DBP, BBP forbudt i leker, småbarnsprodukter og i kosemtikk. DIDP, DINP og DNOP er forbudt i leker og småbarnsprodukter som barn kan putte i munnen.Les mer om ftalater hos Miljøstatus.

Stor risiko

Forskerne undersøkte 106 guttebarn fra tre ulike byer i USA. Resultatene viser at vordende mødre med høye ftalatalnivåer i urinen hadde en betydelig større risiko for å få sønner med mer feminine genitalier.
 • Slik ser drømmepenisen ut
 • Derfor teller størrelsen
 • Harde fakta om penis
 • Mer like jenter

  Tidligere forsøk på mus viser at ftalateksponering i fosterlivet kan minske avstanden mellom anus og kjønnsorganene hos hanner. Mellomrommet skal normalt være dobbelt så langt hos hann- som hos hunmus. Forskere er så sikre på effekten at det til og med har fått et eget navn: Ftalatsyndrom. Forskerne ved University of Rochester er de første som noensinne har funnet tegn på at ftalatsyndromet også kan ramme mennesker. Hos mennesker varierer også denne avstanden etter kjønn, og mellomrommet er vanligvis 50 prosent lengre hos gutter enn jenter. Resultatene fra den nye undersøkelsen viser at sønnene til kvinnene med de høyeste ftalatnivåene under svangerskapetvstanden hadde en kortere avstand mellom anus og genitaliene.

  Forstyrrer testosteronproduksjonen

  Forskerne tror at den feminiserende effekten av ftalater skyldes at kjemikaliet forstyrrer et enzym som trengs for å produsere det mannlige kjønnshormonet testosteron. - Ftalater er giftige for reproduksjonsevnen og bør gradvis fjernes fra alle produkter. Vi trenger dem ikke, sier Shanna Swan, forsker ved University of Rochester.Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Environmental Research.LES OGSÅ:
 • Tidlig utløsning skyldes gener
 • Verdens mest berømte peniser
 • Ikke heng deg opp i penis
 • Harde fakta om manndommen
 • Når manndommen svikter
 • Ta testen: Test din penis-IQ
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer