Fylleangst

Pleier du å våkne med fylleangst?

Sjekk hvorfor mange får noia dagen derpå.

FYLLEANGST: Det er ikke en behagelig følelse å våkne etter en fuktig natt på byen med følelsen av at du har sagt eller gjort noe skikkelig galt. Fylleangst er ganske vanlig, og skyldes at hjernen reagerer på at alkoholen forsvinner ut av blodet. Foto: Focus Pocus LTD - Fotolia
FYLLEANGST: Det er ikke en behagelig følelse å våkne etter en fuktig natt på byen med følelsen av at du har sagt eller gjort noe skikkelig galt. Fylleangst er ganske vanlig, og skyldes at hjernen reagerer på at alkoholen forsvinner ut av blodet. Foto: Focus Pocus LTD - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har vel opplevd å våkne dagen etter en fuktig natt på byen med en ubehagelig følelse av at vi har sagt eller gjort noe vi ikke burde.

Bondeanger eller fylleangst, er et vanlig fenomen som ofte gjør oss både nervøse, skjelvne, nærtagende og folkeskye – og ikke minst tynget av dårlig samvittighet.

Hvorfor er det egentlig slik at mange av oss opplever fylleangst, selv når vi ikke har gjort noe dumt?  

LES OGSÅ: Drikker du for mye alkohol?

Abstinens-lignende reaksjon

Når den første drinken din når magen spres alkoholen i blodet ditt, nivåene av dopamin, serotonin og andre naturlige gledeskjemikalier øker betraktelig. Det gjør deg blid, avslappet og mindre hemmet.

Når du får fylleangst opplever du det motsatte av det du følte mens du danset hemningsløst foran kollegene dine. Da følte du kanskje ro, lykkefølelse og manglet hemninger.

Nå grubler du, er usikker og sitter med skyldfølelse.

Maren Strand, som er overlege ved Folkehelseinstituttet, forteller til KK.no at når alkoholen sakte men sikkert forsvinner ut av blodet, oppstår det et underskudd av disse «lykke-stoffene», og kroppen får en abstinens-lignende reaksjon.

- Det som skjer når man har drukket store mengder alkohol og har vært beruset i flere timer, er at kroppen og hjernen blir tilpasset alkoholen. Når man da våkner og føler seg i bakrus er det fordi hjernen sliter med å vende seg til at alkoholen er på vei ut av kroppen.

- Det kan beskrives som en slags abstinens-lignende reaksjon. Kroppen og hjernen reagerer altså på at stoffet det har vendt seg til er på vei til å forsvinne, forklarer hun.

LES OGSÅ: Den beste kuren mot fyllesyken

HUSKER IKKE NOE: Våknet med sorte hull i hukommelsen? Da burde du drukket mindre, for jo mer alkohol du drikker, jo mindre husker du. Foto: apops - Fotolia
HUSKER IKKE NOE: Våknet med sorte hull i hukommelsen? Da burde du drukket mindre, for jo mer alkohol du drikker, jo mindre husker du. Foto: apops - Fotolia Vis mer

Drikk med måte

Graden av fylleangst varierer fra person til person, men den henger også sammen med mengden alkohol som blir konsumert i forkant.

Kommer du opp i en høyere promille så kan du nemlig få problemer med hukommelsen, og dersom du ikke husker noe fra dagen før, så kan jo også det bidra litt ekstra med tanke på fylleangsten.

- Om du ønsker å unngå å våkne med fylleangst, anbefaler jeg deg først og fremst å drikke med måte. Du bør også drikke vann eller annen drikke som ikke inneholder alkohol innimellom alkoholen du inntar.

- I tillegg er det viktig at du spiser nok når du skal drikke alkohol, for det å ha mat i magesekken når man drikker demper rusen litt. Andre faktorer som kan spille en rolle kan være søvn, altså at du sover nok og ikke legger deg på stigende rus, sier Strand.

LES OGSÅ: Sjekk når fyllesyken blir enda verre

DRIKK MED MÅTE: Det kan være lurt å drikke noe alkoholfritt, som for eksempel vann, mellom drinkene. Da kan du hindre å våkne dagen etter med fylleangst. Foto: Fotolia
DRIKK MED MÅTE: Det kan være lurt å drikke noe alkoholfritt, som for eksempel vann, mellom drinkene. Da kan du hindre å våkne dagen etter med fylleangst. Foto: Fotolia Vis mer

Ikke tenk for mye

Å bruke hele søndagen på å bite negler over noe du kanskje, eller kanskje ikke gjorde kvelden før er som å gråte over spilt melk. Helt unødvendig.

Prøv heller å distrahere deg selv for å få tankene over på noe annet. Se en film, ring en venn, eller les en god bok.

Og husk; sannsynligheten er stor for at de andre på festen også sitter med angst over egne fylletabber, enn å le av dine.

Gylne drikkeregler:

 • Ikke drikk på tom mage.
 • Drikk sakte og nyt, ikke hiv nedpå.
 • Drikk et glass vann mellom hvert glass alkohol.
 • Ta en pause når du kjenner deg brisen.
 • Hopp over den siste drinken.
 • Pass på venninnene dine hvis de er fulle
 • Vis «sisterhood» og ta vare på ukjente jenter hvis du ser at de er veldig fulle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer