Fylleangst

Pleier du å våkne med fylleangst?

Sjekk hvorfor mange får noia dagen derpå.

FYLLEANGST: Det er ikke en behagelig følelse å våkne etter en fuktig natt på byen med følelsen av at du har sagt eller gjort noe skikkelig galt. Fylleangst er ganske vanlig, og skyldes at hjernen reagerer på at alkoholen forsvinner ut av blodet.  Foto: Focus Pocus LTD - Fotolia
FYLLEANGST: Det er ikke en behagelig følelse å våkne etter en fuktig natt på byen med følelsen av at du har sagt eller gjort noe skikkelig galt. Fylleangst er ganske vanlig, og skyldes at hjernen reagerer på at alkoholen forsvinner ut av blodet. Foto: Focus Pocus LTD - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har vel opplevd å våkne dagen etter en fuktig natt på byen med en ubehagelig følelse av at vi har sagt eller gjort noe vi ikke burde.

Bondeanger eller fylleangst, er et vanlig fenomen som ofte gjør oss både nervøse, skjelvne, nærtagende og folkeskye – og ikke minst tynget av dårlig samvittighet.

Hvorfor er det egentlig slik at mange av oss opplever fylleangst, selv når vi ikke har gjort noe dumt?  

LES OGSÅ: Drikker du for mye alkohol?

Abstinens-lignende reaksjon

Når den første drinken din når magen spres alkoholen i blodet ditt, nivåene av dopamin, serotonin og andre naturlige gledeskjemikalier øker betraktelig. Det gjør deg blid, avslappet og mindre hemmet.

Når du får fylleangst opplever du det motsatte av det du følte mens du danset hemningsløst foran kollegene dine. Da følte du kanskje ro, lykkefølelse og manglet hemninger.

Nå grubler du, er usikker og sitter med skyldfølelse.

Maren Strand, som er overlege ved Folkehelseinstituttet, forteller til KK.no at når alkoholen sakte men sikkert forsvinner ut av blodet, oppstår det et underskudd av disse «lykke-stoffene», og kroppen får en abstinens-lignende reaksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer