Public Health

Popularitet gjør deg slank

Er du omgjengelig og populær, er du trolig også slank. Sjekk hvorfor.

Talkshowdronningen Oprah Winfrey er trolig verdens mest berømte jojo-slanker. Selv ikke skuespiller Julia Roberts kan måle seg med Oprahs popularitet. Alt handler om ditt eget selvbilde.
Talkshowdronningen Oprah Winfrey er trolig verdens mest berømte jojo-slanker. Selv ikke skuespiller Julia Roberts kan måle seg med Oprahs popularitet. Alt handler om ditt eget selvbilde. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvordan en tenåringsjente ser seg selv på skolens popularitetsstige kan være bestemmende for vekten hennes, viser en studie av mer enn 4000 jenter.

 • Heller sunn enn tynn

 • Upopulære legger på seg mest

  De som oppfatter seg selv som upoulære legger på seg mer over en toårsperiode enn de som ser på seg selv som populære i skolegården.

  Jentene i studien var alle i voksefasen og rundt 15 år gamle. Uansett, de som rangerte seg selv lavt nede på den sosiale rangstigen hadde 69 prosent sannsynlighet for å øke sin BMI (Body Mass Index) med to enheter.

  - Å legge på seg to BMI-enheter i løpet av to år er uvanlig vektøkning for ungdommer som vokser, sier forsker Adina Lemeshow, som startet studien som sisteårsstudent ved Harvard School of Public Health til AP (Associated Press).

  Forskeren jobber i dag ved The New York City Department of Health and Mental Hygiene.

  Selvbildet kan være nøkkelen

  15-åringene ble bedt om å sette seg på riktig trappetrinn på popularitetsstigen. Stigen har ti trinn, hvor det øverste er for de populære som yter stor respekt og det nederste for de upopulære som ingen respekterer.

  - Vektøkningen er ikke det viktigste som kommer fram i denne studien, men det at subjektiv sosial status kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser, sier Clea McNeely ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health til AP.

  Flertallet satte seg riktig nok over trinn fem på stigen, men 182 jenter satte seg opp under gjennomsnittet. Disse utgjør «bare» fire prosent, men er likevel forskernes største bekymring.

  - Hvordan jenter har det med seg selv bør være en vesentlig del av behandlingen av fedme, sier Adina Lemeshow.

  Forskerteamet har ikke fasiten på hvordan man kan unngå at det blir et skille mellom populære og upopulære, men de tror at innblanding fra voksne er med på å få studentene til å behandle hverandre med mer respekt.

  Resultatet av studien er å lese i januarutgaven av Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine og er støttet av The National Institutes of Health.

  LES OGSÅ:
 • Drikk deg sunn
 • Lette valg på kafe
 • Alltid mett, like lett
 • Spis deg til topps
 • Spiser du deg super?
 • Dette bør du spise
 • 8 råd som fjerner juleflesket
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer