Potet

Potet: Derfor trenger du ikke å droppe den

- Utfordringen kommer med det vi har over dem, sier eksperten.

POTET: De siste årene har poteten fått et ufortjent dårlig rykte – for den er langt ifra så usunn som mange skal ha det til. Foto: Shutterstock
POTET: De siste årene har poteten fått et ufortjent dårlig rykte – for den er langt ifra så usunn som mange skal ha det til. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Tidligere spilte poteten hovedrollen i det norske kostholdet, men de siste 50 årene har forbruket vårt sunket betraktelig.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå lå forbruket av poteter på omtrent 25 kilo per person per år i 2009, mens det i 1970-årene var på nesten 80 kilo.

Noe av nedgangen skyldes nok lavkarbobølgen som skyldte over landet i fjor; siden den gang har flere forbundet poteter med ord som karbohydrater og blodsukkerstigning.

Dét har ekspertene flere ganger slått tilbake mot, og de bedyrer at du fint kan fortsette å ha poteter til middag – så lenge du har et sunt og variert kosthold.

Mette Svendsen, som er klinisk ernæringsfysiolog og ansatt ved Oslo universitetssykehus, mener at utfordringen kommer med det vi har over potene.

– For eksempel større mengder fløtesaus eller smeltet smør. Bakte poteter med olivenolje sammen med grønnsaker er et alternativ som kan anbefales, sier hun. 

SUNNERE ALTERNATIV: Kostholdsekspert Mette Svendsen anbefaler å bytte ut fløtesausen på potene med olivenolje og grønnsaker. Nam! Foto: Shutterstock / Wiktory
SUNNERE ALTERNATIV: Kostholdsekspert Mette Svendsen anbefaler å bytte ut fløtesausen på potene med olivenolje og grønnsaker. Nam! Foto: Shutterstock / Wiktory Vis mer

LES OGSÅ: Bør du kaste flekkete poteter?

Slik gjør du poteten enda sunnere

Poteten er altså langt ifra usunn i seg selv. Den inneholder C-vitamin, er en god kilde til næringsstoffet mangan og har mer kalium enn bananer.

I tillegg hjelper den til med å opprettholde jernnivået i kroppen. 

– Poteten er faktisk en betydelig kilde til jern. Så mye som 8 prosent av jerninntaket vårt kommer fra poteter, har Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog og kostholdsrådgiver for BAMA, tidligere uttalt. 

Likevel kan man gjøre rotfrukten enda sunnere – med ett, enkelt triks. Nemlig å avkjøle den etter koking!

– Kalde, kokte poteter omdanner stivelsen til resistent stivelse, noe som betyr færre tilgjengelige kalorier fra karbohydrater til den som spiser. Poteten mister altså kalorier når den avkjøles, sier Arsky.

Hun legger også til at du med fordel kan spise poteten med skallet på. 

På den måten får du i deg ekstra mye kostfiber og mineraler som blant annet bidrar til lavere blodsukkerstigning, sterkere immunforsvar og bedre fordøyelse.

NÆRINGSRIKT: Dersom du spiser poteten med skallet på, får du i deg ekstra mye kostfiber. Foto: Shutterstock
NÆRINGSRIKT: Dersom du spiser poteten med skallet på, får du i deg ekstra mye kostfiber. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør du spise blå poteter

Gode oppskrifter med kald potet 

Lyst til å lage noe godt med potet? Da kan du prøve de to oppskriftene nedenfor! 

Potetsalat med pesto: 
(Til 8 personer)

Dette trenger du: 

 • 2 kg poteter
 • 2 dl pesto
 • 100 g purre
 • 4 ss balsamico


Slik gjør du: Lag gjerne denne et par timer før servering. Det er fint å bruke små poteter, men det gjør du som du vil med. Det viktigste er at du ikke overkoker dem. Ta dem gjerne noen minutter før de er helt ferdige da de «koker» litt til på sin egen ettervarme.

Bland også i pesto relativt kjapt etter at du har tatt potetene opp fra kjelen – da setter smakene seg bedre. Hell av vannet og ha grønnsakene over i en bolle.

Lag pesto selv, eller bruk et glass. Ha i pesto og hakket purre. Bland godt, og avkjøl. Til slutt heller du i eddik og smaker til med salt og pepper.

Hjemmelaget pesto

Dette trenger du:

 • 100 gram pinjekjerner
 • 1,5 dl. olivenolje
 • 1 potte basilikum
 • 60 gram fersk parmesan


Rist pinjekjernene i en stekepanne. Kjør dem i en foodprocessor sammen med olje, revet parmesan og basilikumblader.

Gresk-inspirert potetsalat
(Til 4 personer)

Dette trenger du: 

 • 1 kilo bakepoteter
 • 2 ss sitronsaft
 • 2 ts tørket oregano
 • 2 fedd hvitløk
 • 75 gram fetaost
 • 50 gram svarte oliven
 • Olivenolje
 • Bladpersille
 • Salt og pepper
   

Slik gjør du: Skjær potetene i båter, ha dem i en bolle og vend dem inn i sitronsaft, oregano, hvitløk, olje, salt og pepper. Bak dem i en varm ovn, 250° i 40 minutter. Vend dem forsiktig underveis. Avkjøl potetene, smuldre osten over og server med bladpersille og oliven.

GRESK-INSPIRERT: Mmm... Vi får vann i munnen av denne salaten! Foto: Shutterstock
GRESK-INSPIRERT: Mmm... Vi får vann i munnen av denne salaten! Foto: Shutterstock Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer