Potetgull

Potetgull er nordmenns sommerfavoritt

Sommersesongen er høytid for snacks - sjekk hva du helst bør velge.

POTETGULL: Nordmenn spiser mye mer potetgull i juli og august, enn ellers i året.  Foto: Benedicte Haugaard
POTETGULL: Nordmenn spiser mye mer potetgull i juli og august, enn ellers i året. Foto: Benedicte Haugaard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er sommer, og tid for kos. Og kos betyr veldig ofte god mat, og da tyr vi gjerne til snacks. For hva er vel bedre enn noen salte peanøtter eller litt potetgull til utepilsen eller rosévinsglasset?

- Vi ser at salget løfter seg i forbindelse med alle ferie og høytider, og også ved store sportsbegivenheter på tv. Sommersalget er noe høyere enn snittsalget for hele året. I fjor ble det solgt tilsammen 350.000 flere poser i juli og august enn snittsalget per måned, sier Karin Baumann, marketingsjef i Maarud, den største snacksprodusenten i Norge.

- Sammenligner vi mot «slankemåneden» januar, spiste vi i juli nesten én million flere poser enn i januar, en økning på rundt ni prosent.

FAVORITTEN: Classic Salt er bestselgeren til Maarud, og har vært det bestandig. Det selges hele 5,9 millioner poser i året! Foto: Maarud
FAVORITTEN: Classic Salt er bestselgeren til Maarud, og har vært det bestandig. Det selges hele 5,9 millioner poser i året! Foto: Maarud Vis mer

Smart i varmt vær

Det kan faktisk være smart å spise litt salt snacks etter en lang dag i varmen. Om du svetter mye, vil du nemlig miste en god del salter.

Dette vil jo snacksen erstatte, men du skal likevel være obs på å ikke få i deg for mye salt, for det er ikke sunt.

LES OGSÅ: Så mye kan du spise av snacks ifølge ernæringsekspertenKaloririk kosemat

Potetgull er fritert i olje, og dermed veldig kaloririkt. Generelt sett inneholder de fleste friterte potetgulltyper rundt 525 kalorier per 100 gram, men det finnes lettere varianter.

For eksempel inneholder Maaruds Superchips 435 kalorier per 100 gram, altså omtrent 90 færre kalorier enn vanlig potetgull.

Dagens potetgull er stort sett stekt i solsikkeolje, en oljetype som inneholder 65 prosent flerumettet fett, og rundt 12 prosent enumettet fett. I tillegg inneholder solsikkeolje en god del vitamin E og antioksidanter.

Dermed er ikke potetgull ille som før, da oljen som ble brukt tidligere inneholdt større mengder mettet fett. Men uansett hva slags fett det er snakk om er det veldig energirikt, og det skal du tenke på før du tømmer snacksskåla.

LES OGSÅ: Bruker du riktig olje i maten?

EN FAVORITT: Superchipsen er et lettere alternativ og veldig populær - særlig i januar! Foto: Maarud
EN FAVORITT: Superchipsen er et lettere alternativ og veldig populær - særlig i januar! Foto: Maarud Vis mer

Lurt å velge luftig snacks

Jeanette Roede i Grete Roede AS har tidligere tipset om snacks, og rådet oss til å gå for chipsvariantene som ikke veier så mye.

Hvis du bruker «håndfull-metoden» for å måle opp hvor mye snacks du skal bevilge deg, og altså bestemmer deg for to håndfuller, vil du få i deg mindre enn om du velger vanlig potetgull. Eksempler på slik luftig snacks er potetskruer og Superchips.

- Vi merker en sunnhetstrend i markedet gjennom blant annet salget av Superchips, som jo inneholder 40 prosent mindre fett enn vanlig chips. Fra første halvår 2011 til første halvår 2012 økte salget av Superchips med hele 21 prosent, og det høye salget har holdt seg siden. Forøvrig ser vi hvert år at i motsetning til resten av snacksmarkedet, selges det mer Superchips i januar enn ellers, sier Baumann.

Men hverken potetskruer eller Superchips slår disse to: popcorn og saltstenger.

Den beste snacksen

Mens popcorn (som dessuten er fulle av antioksidanter) på pose inneholder 405 kalorier per 100 gram, inneholder saltstenger 413 kalorier, omtrent 100 kalorier færre enn vanlig potetgull.

Vil du synde med snacks, men redusere skaden så mye som mulig, er det altså popcorn eller saltstenger du skal velge.

LES OGSÅ: Her er snacksen du kan spise mye av

Sunnere alternativer

Dersom ikke Superchips, saltstenger eller popcorn frister, kan du gjerne snacke på nøtter. Velg da helst naturellnøtter som ikke er ristet i olje. Sjekk forøvrig de sunneste nøttene her.

Alternativt er selvsagt grønnsaker med kesamdip enda bedre. Da får du i deg vitaminer fra grønnsakene, og proteiner fra kesamen. Sjekk hvorfor du bør bytte rømmen med mager kesam.

LES OGSÅ: Smågodt er ikke sunnere enn sjokolade og potetgull

GODT, MEN KALORIRIKT: En pose av denne inneholder 1038 kalorier. Foto: Produsenten
GODT, MEN KALORIRIKT: En pose av denne inneholder 1038 kalorier. Foto: Produsenten Vis mer

Så mange kalorier inneholder snacksen

Omtrent så mange kalorier, karbohydrater og fettgram inneholder 100 gram av følgende snackstyper:Maarud potetgull Sourcream & Onion
Kcal: 527
Karbohydrater: 53,5 g
Fett: 32,5 g

Maarud saltet potetgull
Kcal: 525
Karbohydrater: 53,5 g
Fett: 32,5 g

Sørlandschips m crème Fraiche
Kcal: 518
Karbohydrater: 56 g
Fett: 30 g

Tortillachips
Kcal: 485
Karbohydrater: 56 g
Fett: 25 g

Maarud Potetskruer
Kcal: 460
Karbohydrater: 71 g
Fett: 18,5 g

Maarud Superchips
Kcal: 435
Karbohydrater: 62,5 g
Fett: 18 g

Maarud Popcorn
Kcal: 405
Karbohydrater: 51,7 g
Fett: 18 g

Saltstenger
Kcal: 413
Karbohydrater: 71 g
Fett: 8,4 g

Merk! Alle typer snacks har listet opp næringsinnholdet på posen slik at du selv kan sjekke kaloriinnhold og fettprosent.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer