Besatt Av Kjæresten

Prioriterer du kjæresten din over alt?

Det kan føre til at du mister viktige venninner.

NÅR VENNSKAPET RYKER: Mange erfarer at venninnen blir utilgjengelig når hun får seg kjæreste - og at de gode samtalene man hadde, opptil flere ganger daglig, blir det stadig færre av. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN
NÅR VENNSKAPET RYKER: Mange erfarer at venninnen blir utilgjengelig når hun får seg kjæreste - og at de gode samtalene man hadde, opptil flere ganger daglig, blir det stadig færre av. Foto: Bildhuset / TT NYHETSBYRÅN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du og venninnen din pleide å dele alt, og kjente hverandres rutiner, behov og hverdagserfaringer ut og inn. Men så tok vennskapet en brå slutt.

Fordi hun fikk seg kjæreste.

LES OGSÅ: Halvparten av verdens befolkning kysser aldri

Ifølge ekspertene er det ikke unormalt at flere venninneforhold ryker nettopp fordi den ene er opp etter ørene nyforelsket.

- Er man hodestups forelsket ønsker man omtrent kun å være sammen med den man er forelsket i, men etter en stund kan dette endre seg, og man henger kanskje sammen «hele tiden» for å hindre partneren i å føle seg tilsidesatt eller sjalu, sier sexolog Ulla Aasland til KK.no.

KUN ØYNE FOR HAM: Mange vennskapsforhold ryker fordi venninnen eller vennen har fått seg kjæreste - og velger å prioritere all tid på det nye forholdet. Foto: NTB Scanpix
KUN ØYNE FOR HAM: Mange vennskapsforhold ryker fordi venninnen eller vennen har fått seg kjæreste - og velger å prioritere all tid på det nye forholdet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blir plutselig fjern og utilgjengelig

Hun forklarer at det kan være vanskelig når en venn eller venninne prioriterer kjæresten fremfor vennskapet. Både for den som velger kjæresten og den vennen som ikke lenger blir prioritert.

- Har man en venninne som kun er sammen med kjæresten kan man ende opp med å føle seg alene, og kanskje til og med ensom. Venninnen som man kanskje hadde mye gøy med tidligere, og som man delte alt med, blir plutselig fjern og utilgjengelig, sier Aasland videre, og legger til:

- Dette kan oppfattes som en prøvelse for forholdet. Som venn kan man føle seg sviktet og lure på hvorfor dere ikke lenger deler det som var. Dette kan være vondt å kjenne på.

LES OGSÅ: Når jobben blir elskerinnen hans

Mariann Marthinussen, coach, samtaleterapeut, kursholder og daglig leder av Levdittliv.no, sier til KK.no at når en venninne forelsker seg så er det naturlig at hun kan bli litt oppslukt i begynnelsen:

- Det kan være fint å være litt avventende og raus når en nyforelskelse oppstår. Vi sier i psykologien at forelskelse er på lik linje med en psykose. Da mister vi ofte litt bakkekontakt en stund, ser alt med rosa briller og nyter rusen som forelskelsen gir. MEN, så kommer det en hverdag og venner som også ønsker å bli sett og prioritert.

Snakk sammen!

Når noen opplever å stadig bli bortprioritert så kan det være lurt å ta en samtale.

- I slike samtaler er det viktig å sette «JEG» foran verbene slik at du som venn tar ansvar for hvordan du opplever situasjonen, og at ikke din venninne føler seg angrepet og utilstrekkelig, sier Marthinussen.

Hun utdyper:

- Fortell din venninne: «Jeg er glad for at du har fått kjæreste, men jeg har behov for at bare du og jeg gjør ting sammen også». Spør henne: «Har du behov for å ha alenetid med meg?». Er du redd for å miste din venninne – så si det.

Selv om det er lurt å si ifra hvordan man føler det, er det altså viktig å gi den nyforelskede venninnen rom til «å leve i forelskelsen»:

EKSPERTEN: Sexolog Ulla Aasland driver privat praksis i Porsgrunn. Foto: Fotografhilde.no
EKSPERTEN: Sexolog Ulla Aasland driver privat praksis i Porsgrunn. Foto: Fotografhilde.no Vis mer

- Det viktigste er nok å la venninnen forstå at du har det vondt og at du lider under manglende oppmerksomhet, samtidig er det lurt å uttrykke forståelse over venninnens forelskelse og være glad på hennes vegne, men la henne også vite at hun, og hva dere har gjort sammen tidligere, er savnet, sier sexolog Ulla Aasland.

LES OGSÅ: Hopper du fra kjæreste til kjæreste?

For det er jo slik at risikoen ved å ha et ensidig fokus på kjæreste, og å glemme vennene sine, er et dumt trekk dersom det en dag skulle bli slutt.

- Vil vennene dine fortsatt være der? Vennskap trenger jevnlig pleie og oppmerksomhet om de skal vokse og gro – akkurat som et kjæresteforhold. Kjenn etter hvordan du selv ønsker å bli behandlet. Vil du selv være en bryter som kan slås av og på? sier Marthinussen.

Hun har laget noen forslag til hvordan du kan kombinere kjæreste- og venneforhold:

 • Invitere dine single venninner på middag med kjæresten
 • Gjøre ting sammen alle sammen også
 • La de bli kjent med kjæresten din
 • Hvis du tror at kjæresten din forventer at du tilbringer all din tid med ham, så spør. Ha en samtale om det. Kanskje har dere begge behov for bare  være med venner innimellom

Når hun blir «usunt besatt»

For noen som observerer det nye kjæresteforholdet fra sidelinjen, kan det oppfattes som om venninnen er blitt «besatt» av sin nye kjæreste.

EKSPERTEN: Mariann Marthinussen er coach, samtaleterapeut og innehaver av nettsiden Levdittliv.no. Foto: Fredrikke / KK.no
EKSPERTEN: Mariann Marthinussen er coach, samtaleterapeut og innehaver av nettsiden Levdittliv.no. Foto: Fredrikke / KK.no Vis mer

Ifølge coach og samtaleterapaut Marthinussen er ikke dette unormalt. Hun har listet opp tegn som kan tyde på at man er «usunt besatt»:

 • Engstelse for at kjæresten skal finne seg en annen om du er ute med venner én kveld
   
 • Frykt for å bli dumpet om du prioritere egne aktiviteter innimellom
   
 • Når alt du gjør handler om at din kjæreste må være delaktig eller til stede i det (ingen mennesker kan fylle alle behov eller ønsker hos et annet)
   
 • Du referer til hva kjæresten din tror, mener, tenker, gjør i hver annen setning (dette er tillatt i begynnelsen av forholdet når forelskelsen er sterkest – men hvis det vedvarer over lengre tid, bør du ta et oppgjør med deg selv om hva dine meninger, tanker og følelser er)
   

LES OGSÅ: Er det greit å ha sex på første date?

Som venninne har du altså selv et ansvar for både å kombinere både vennskap og kjæresteforhold, slik at man ikke risikerer å miste det ene framfor det andre:

- Når man oppdager å ikke lenger har den nære kontakten man et vant med, sammen med venner eller venninner, kan det være fare på ferde, og et signal man bør ta alvorlig. Som andre forhold trenger også vennskap pleie og næring for å styrkes og bevares, sier sexolog Aasland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer