SPIS EN YOGHURT OM DAGEN: Regelmessig inntak av probiotika er smart om du vil ha en sunn munn. Foto: Thinkstock
SPIS EN YOGHURT OM DAGEN: Regelmessig inntak av probiotika er smart om du vil ha en sunn munn. Foto: Thinkstock Vis mer

Tannhelse

Probiotika gir fine tenner

En yoghurt om dagen hindrer hull, tannkjøttplager og dårlig ånde.

Et friskt smil er alltid hyggelig å gi, og sunne tenner bidrar til at vi oppfattes som unge.

Du er kanskje nøye med tannpleien allerede, men det finnes et enkelt - og velsmakende - grep du kan ta i hverdagen, som styrker tanngarden din ytterligere.

Melkesyrebakerier er tingen

Forskere ved universitetet i Barcelona har forsket på probiotika, altså levende melkesyrebakterier, og har funnet ut at disse virker positivt inn på tannhelsen (ekstern lenke).

De fikk 100 testpersoner til å drikke probiotisk melk i sju måneder. Det viste seg at de som følge av dette fikk færre hull i tennene. De ble også mindre plaget med tannkjøttbetennelse og dårlig ånde.

Regelmessig inntak av probiotika er altså smart om du vil ha en sunn munn. Du kan spise en yoghurt om dagen, drikke probiotisk melk eller ta kosttilskudd.

Vær imidlertid kritisk når du velger yoghurt - noen av dem er søtere enn brus.

Også bra for magen...

I mange tilfeller skyldes mageproblemer mangel på melkesyrebakterier, noe du jo altså kan tilføre kroppen din selv.

Produkter med melkesyrebakterier skal ha helsefremmende egenskaper ved at de stimulerer veksten av tarmregulerende bakterier.

Dette får du gjennom probiotika, de probiotiske bakteriene, som bedrer tarmens bevegelser og forkorter tiden det tar å normalisere tarmfloraen etter en antibiotikakur.

Forskning som er publisert i Alimentary Pharmacology and Therapeutics viser at en ubalanse i bakteriefloraen i magen kan føre til at fordøyelsessystemet stopper opp og at magen blir opplåst. Men yoghurt som inneholder levende melkesyrebakterier kan hjelpe på problemet.

LES OGSÅ: Sjekk hvilken yoghurt bør du velge

Selv om forskerne ikke forstår mekanismene bak dette fullt ut, fant en studie som ble publisert i The Journal of the American Dietetic Association at disse bakteriene ser ut til å dempe oppblåsthet ved å forbedre mobiliteten i tarmen, noe som hjelper på forstoppelse.

... og bra for halsen

Mye trening kan utfordre immunforsvaret, slik at man lettere kan få halsbetennelse og liknende problemer. En ny studie publisert i British Journal of Sports Medicine viste at idrettsutøvere som tok kosttilskudd med probiotika fikk halvert halsplagene sine.

Probiotika er virkestoffer som finnes i yoghurt, så å spise det jevnlig kan styrke immunforsvaret. Du skal spise veldig mye yoghurt for å få samme effekt som av pillene idrettsutøverne tok, men yoghurt er i tillegg bra mot urolig mage, så konkurrerer du innen sport kan yoghurt avhjelpe nervøsitet noe.

LES OGSÅ: Gi yoghurt fast plass i kjøleskapet

I tillegg er yoghurt rik på både karbohydrater og proteiner, og er dermed super om du vil få opp energien etter treningen.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: