Kontakt

Problemene som er pinlige

Få svar på de rare spørsmålene du ikke tør å gå til legen med.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kroppen kan til tider oppføre seg på måter som får oss til å stille oss selv dette spørsmålet: Er jeg normal?Jo da, vi ønsker alle å være unike og spesielle – men når det gjelder enkelte ting, foretrekker faktisk de fleste å ikke skille seg ut i mengden.Magasinet Womens Health har bedt leserne sine om å komme med sine pinligste helsespørsmål. Her ser du hva ekspertene svarte.
 • Smarte helseregler for kvinner
 • 5 superkjappe helsetriks
 • Slik lever du til du er 100
 • «Under en hodemassasje fikk jeg plutselig en orgasme. Er jeg normal?»

  Det er faktisk mulig for kvinner å få såkalte utenomgenitale orgasmer, det vil si uten å komme i kontakt med kjønnsorganene, sier Beverly Whipple, sexprofessor ved Rutgers University.Stimulering av sensitive områder som nakke eller bryster – eller tanken på sex alene – kan utløse klimaks hos enkelte. Fysiologisk sett er orgasmer en refleks, det er derfor ikke nødvendig å berøre kjønnsorganene for å få en, forklarer Whipple. Dette understøttes av studier som har funnet at til og med kvinner med ryggmargsskader er i stand til å oppnå orgasmer.

  «Jeg siklet over hele puta mi i natt. Er jeg normal?»

  Kroppen din produserer cirka én liter med spytt hver dag – et glatt, enzymerrikt stoff som motvirker hull, beskytter munn og svelg og hjelper til med å fordøye maten du spiser. Da du var liten lærte du deg til å holde det meste av spyttet inni munnen. Men i løpet av natten, når du sover og musklene slapper av, er det ikke unormalt at siklingen får sin renessanse. Spesielt utsatt er du hvis du pleier å ligge på siden. Bihulebetennelser eller allergier vil også forverre problemet siden du da puster mer med munnen enn nesen. Resultatet ser du gjerne neste morgen, i form av en liten dam på puta, som gir uttrykket «våte drømmer» en helt ny betydning. Den enkleste måten å forhindre nattlig sikling på vil være å sove på ryggen istedenfor på siden eller magen, råder øre-nese-hals-lege Lee Akst ved Loyola University Medical Center i Chicago.

  «Hendene og føttene mine praktisk talt drypper av svette, selv når jeg er kald. Er jeg normal?»

  Omtrent 3 prosent av befolkningen lider av ekstrem svetting, på fagspråket kalt hyperhidrosis. Det er først og fremst hender, føtter, underarmer, ansikt og hodebunnen som rammes. Forskere er fremdeles ikke sikre på hva som forårsaker den økte svetteproduksjonen, studier viser at 40-60 prosent har en familiehistorie med problemet, ifølge dermatolog De Anna Glaser ved Saint Louis University School of Medicine. Det finnes heldigvis behandlinger som kan hjelpe, alt fra reseptbelagte antiperspirantmidler til botoxinjeksjoner. Dersom ingenting virker, er en operasjon som skiller nervene som styrer svetteproduksjonen fra svettekjertlene den siste løsningen. Vær oppmerksom på at inngrepet kun setter en stopper for svettingen på det bestemte kroppsområdet som behandles. Perspirasjonen kan derfor tilta andre (forhåpentligvis mindre pinlige) steder på kroppen.

  «Om morgenen knirker leddene mine så mye at man skulle tro jeg lagte popcorn. Er jeg normal?»

  Mange opplever i varierende grad krepitasjon, følbar knitring i leddene. Det hender vanligvis i de store leddene, som knærne eller skuldrene. Krepitasjon skiller seg ut fra de høye lydene som kommer når du selv knekker for eksempel fingrene. Knekkelyden skyldes da at presset får nitrogenbobler på innsiden av leddene til å sprekke, forklarer ortoped Raymond Rocco, talsperson for The American Academy of Orthopaedic Surgeons. Hvis leddene i tillegg til knirkingen verker, bør du kontakte en ortoped, råder Rocco. Krepitasjonen kan i så fall være et tegn på skade eller leddgikt.

  «Når vi er utendørs, ender jeg alltid opp med dusinvis av stikk mens vennene mine ikke har noen. Er jeg normal?»

  Mennesker produserer en rekke kjemikalier som avgir aromaer som er uimotståelige for visse blodsugende insekter. Forskere har ennå ikke helt avklart hva som gjør enkelte personer mer attraktive enn andre. Så langt vet man at det å drikke øl kan påkalle myggens oppmerksomhet. Det samme kan høye kolesterolnivåer. Folk som svetter lite er derimot ikke særlig appetittlige. For deg som ikke er så heldig kan følgende råd hjelpe: Dekk til huden med klær, bruk antimyggmidler og ikke lag brå bevegelser, sier myggforsker Ulrich Bernier ved United States Department of Agriculture.LES OGSÅ:
 • 5 kjappe energi-triks
 • 50 energiske tips
 • Drikk deg sunn
 • 10 tips for å unngå kronisk stress
 • Kosttilskudd som virker
 • 22 tips som får deg til å våkne
 • Trenger du egentlig å slanke deg?
 • Sannheten om trening
 • 10 lykketips
 • De vanligste energityvene
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer