Scarlett Johansson

Professor slakter «ny» kjendisdiett: - Det ser ut til at verden vil bedras

Kjendiser som Scarlett Johansson, Heidi Klum og Miranda Kerr skal være fans, men norske eksperter forteller at drikken kan være skadelig.

TRENDDIETT: Amerikanske medier skriver at Scarlett Johansson (f.v.), Heidi Klum, Megan Fox og Miranda Kerr skal være blant kjendisene som har prøvd eplecider-dietten. Foto: NTB Scanpix
TRENDDIETT: Amerikanske medier skriver at Scarlett Johansson (f.v.), Heidi Klum, Megan Fox og Miranda Kerr skal være blant kjendisene som har prøvd eplecider-dietten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du fått med deg trenddietten som går ut på å drikke eplecideredikk tilsatt kanel, limejuice, cayennepepper og stevia? 

Drikken påstås å være bra for forbrenningen, og ifølge nettsteder som E!News og Guardianlv sverger både skuespillerne Megan Fox (29) og Scarlett Johansson (30) og supermodellene Miranda Kerr (32) og Heidi Klum (42) til drikken.

- Miksen renser hele systemet ditt, har Fox sagt ifølge E!News.

Men, kan en slik drikk egentlig gjøre noe for vekten? Og, er det trygt?

LES OGSÅ: Er du klar for 6:1-dietten?

Placeboeffekt

Eksperter KK.no har snakket med advarer mot å la seg påvirke av kjendisers lovord. Professor Jøran Hjelmesæth, leder ved senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, sykehuset i Vestfold HF, sier til KK.no:

- Det finnes ikke vitenskaplig dokumentasjon for at disse ingrediensene skulle påvirke forbrenningen i vesentlig grad. Personlig erfaring er like lite vitenskaplig dokumentert, enten du er kjendis eller uteligger. Problemet er at det ser ut til at verden vil bedras, med svært mange selvoppnevnte eksperter.

Solfrid Bratland-Sanda, som er førsteamanuensis Høgskolen i Telemark og forsker ved Modum Bad, sier til KK.no at mange som prøver ut slike miksturer føler at det virker.

Fordi mange gjør andre livsstilsendringer samtidig, som å spise sunnere og trene, er det vanskelig å måle om det er snakk om en placeboeffekt eller en reellt effekt.

- Den eneste måten å finne ut av mulig effekt på, er gjennom kontrollerte studier, sier Bratland-Sanda.

LES OGSÅ: Ikke start med slankingen

EPLECIDEREDDIK: I verste fall kan denne dietten være direkte skadelig, forteller eksperter til KK.no. Foto: NTB Scanpix
EPLECIDEREDDIK: I verste fall kan denne dietten være direkte skadelig, forteller eksperter til KK.no. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skadelig i store doser

Årsaken til at akkurat eplecidereddik-dietten har blitt en trend, kan ha sammenheng med at studier har vist at ingrediensene hver for seg kan ha positiv effekt på vekten.

- Noen studier har vist at eplecideredikk kan bidra til bedret kolesterolprofil i blodet, at kanel kan gi et mer stabilt blodsukker og at cayennepepper kan være gunstig for metabolismen, sier Bratland-Sanda.

Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede AS, forklarer at drikken muligens kan bidra til en noe økt metthetsfølelse, som kan være med på å gjøre at du spiser litt mindre i løpet av dagen og dermed har større forutsetning for å gå ned i vekt.

- Det som skjer er at maten blir litt lenger i magesekken før den går videre i fordøyelsessystemet. Dette gjelder ikke bare ved inntak av epleeddik, men også sitron eller andre sure ting, forklarer hun.

Steenbuch Lied vil likevel ikke anbefale dietten, som i ytterste konsekvens kan være skadelig.

- Kanel inneholder det kjemiske stoffet kumarin, som i store mengder er direkte skadelig og kan gi leverskade. Voksne anbefales å begrense inntaket til maks 1,4 gram kanel per dag, sier hun. 

En teskje kanel veier 2,7 gram, det vil si at maksinntaket bør ligge på en halv teskje.

LES OGSÅ: Tre tegn på at du er for overvektig

SYRESKADER AV EDDIK OG LIME: En av flere grunner til at du bør være forsiktig med diettdrikken.  Foto: NTB Scanpix
SYRESKADER AV EDDIK OG LIME: En av flere grunner til at du bør være forsiktig med diettdrikken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan skade tennene

Søtningsstoffet Stevia, som er 200-300 ganger søtere enn vanlig sukker, er det heller ikke anbefalt å overdrive inntaket av.

- Akseptabelt daglig inntak (ADI) er blitt fastsatt til 4 mg per kg kroppsvekt per dag. Det vil si 280 mg for en person på 70 kg, forklarer Steenbuch Lied.

Hun mener det ikke skal veldig mye til for å overskride grensen.

- Innen kosthold er det generelt slik at for mye eller for lite av noe ikke nødvendigvis er så bra. Det gjelder nok også for eplecidereddik-dietten, sier Steenbuch Lied.

Hun sier hun selv aldri ville gått på dietten. Også fordi det kan skade tennene.

- Blandingen eplecidereddik, limesaft, cayennepepper, kanel og stevia er ikke noe jeg ville ha drukket hver dag. Eddik har en veldig lav Ph-verdi, som er skadelig for tennene. Det samme gjelder lime, sier hun.

Tannlege Inger-Lise Solum Mathiesen ved Colosseum tannklinikk bekrefter overfor KK.no at syreskader på tennene er noe man kan få av å drikke eplecideredikk og sitronjuice.

- Sure drikker og alt som har lav Ph, kan skade tennene, men det er avhengig av hyppighet på inntaket og mengde. Det er forskjellig fra person til person, og dessuten avhengig av spyttkvalitet og mengde, samt tykkelse og emaljens kvalitet, sier hun til KK.no. 

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer