ROE NED: Kan hverdagsmeditasjon være veien å gå når tankene spinner og kroppen går på sparebluss? Foto: Scanpix
ROE NED: Kan hverdagsmeditasjon være veien å gå når tankene spinner og kroppen går på sparebluss? Foto: Scanpix Vis mer

Avslapping

Prosjekt finne roen

Spaltist Siri Kristiansen forsøker å finne ut hvordan hun kan stresse ned - uten at livet blir kjedelig.

KK.NO: Hodet mitt var fullt lenge før jeg fikk barn nummer to. Det var fullt før førstemann, ja før jeg traff pappaen deres til og med. Jeg har så lenge jeg kan huske alltid hatt minst tre tanker i hodet samtidig. 

Jeg kan ikke engang skrive dette du nå leser, uten at jeg samtidig tenker på når jeg skal male ferdig stua, hva jeg skal si på møtet med sjefen min neste uke, og hva jeg skal lage til middag i dag. 

Det er ikke så mye vettugt, ingenting som kan redde verden, eller brukes til noe som helst. Men det tar plass. Akkurat som du sikkert har masse dritt i garasjen du kunne ha kastet. Men som står der fordi du ikke har tid til å rydde eller ikke vet hva som kan kastes og hva som kan være greit å ta vare på. 

LES OGSÅ: Stress ned med enkle øvelser

Muligheten til å finne ro er borte

Men denne høsten blir noe annet, ja faktisk hele det kommende året. Jeg skal finne ro. Midt mellom det å drive eget firma, pendle, snakke på radio, stå på scenen, være venninne, være kjæreste og ikke minst mor til to små. Eller medium da. 6 og nesten 4 for å være nesten nøyaktig.

FINN ROEN: Er det egentlig mulig i en hektisk hverdag?  Foto: NTB Scanpix
FINN ROEN: Er det egentlig mulig i en hektisk hverdag? Foto: NTB Scanpix Vis mer

All den tiden jeg hadde når det bare var meg, er borte. Den er erstattet med masse kjærlighet, men muligheten til å hente seg inn og finne ro, den er borte. Nå må jeg tenke alle tankene mine samtidig som jeg smører matpakker, den eldste trenger leksehjelp og hun lille lurer på hvorfor vi har kinn. På toppen av dette spør far hvor pulsklokka hans er, som han vanligvis finner helt fint selv når jeg ikke er hjemme. For det er jo han som har brukt den, tross alt. 

SPALTIST I KK: Siri Kristiansen er standupkomiker og programleder i Lørdagsrådet på P3, i tillegg til å skrive for KK. Foto: Geir Dokken
SPALTIST I KK: Siri Kristiansen er standupkomiker og programleder i Lørdagsrådet på P3, i tillegg til å skrive for KK. Foto: Geir Dokken Vis mer

Men jeg svarer på alt, bortsett fra det der med kinn. Helt ærlig, jeg vet ikke hvorfor vi har dem. For å kunne klemme og kose? Det skjer ikke nå i hvert fall! 

Livet er ikke en saccosekk

Så hvordan finne roen midt i alt dette? Den mest effektive metoden vil kanskje være å gjøre minst mulig det neste året. Bare slappe av. Men livet er tross alt ikke en saccosekk du bare skal ligge i til innholdet blir helt flatt. 

Jeg skal gå mer aktivt til verks. Men jeg trenger hjelp. Ved hjelp av bøker og fagpersoner skal jeg finne min vei gjennom kaoset. Få ny inspirasjon i en bok eller nye utfordringer hos en coach? Men før jeg kommer så langt har jeg noen helt konkrete ting jeg skal gjennom.

Noe av det aller første jeg skal gjøre, er å meditere. Finnes det et stille rom der ingen lurer på hvorfor vi har kinn, om vi kan flytte et møte, om vi snart skal ta den kaffen, eller hva du synes om den siste podkasten til Espen Thoresen? Et stille rom man kan ta med seg overalt? Det er verdt å finne ut av.

Jeg skal slutte å handle. Først og fremst ting; lamper, vaser, lysestaker, stoler, bord og puter. Og klær. Jeg er konstant på jakt, uten pauser til å sette meg ned i den nye stolen, med den nye strikkejakka på. Kjæresteturer handler om hvor de har Topshop. Det må ta slutt.

Rydde kalenderen

Jeg skal rydde kalenderen min. Jeg er en slave av egen kalender. Står det ikke der, gjør jeg det ikke. Tannpuss og sex burde stått der. Det gjør det ikke ennå. Så hva kan tas ut? Trening. Treninga ryker. 

Jeg skal endre kostholdet mitt. Jeg har allerede ryddet bort treninga. Noe som ikke er så lurt, da jeg bruker mye tid på å tenke på hvordan livet ville være om jeg bare var litt tynnere. Så selv om dette skal dreie seg om det indre, plager mitt ytre mitt indre såpass mye at noe må gjøres. Du må flytte bilen før du kan rydde i garasjen, om du skjønner. Spise står ikke noe sted at jeg må eller skal. Men det må jeg jo! Og det skal jeg, bare mindre, oftere og sunnere. 

Så neste gang du hører fra meg, har jeg hodepine og enda kortere lunte. Men sånn er jeg når jeg rydder. Det blir alltid mer rotete først, så faller brikkene på plass en etter en. Forhåpentligvis på riktig sted.

LES OGSÅ: Så skadelig er stress i lengden

Denne spalten er også publisert i KK 45 2015.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop