Diett

Prøv dette etter slankekuren

Slik holder du vekta nede selv om du spiser vanlig mat.

TJUKK ETTER LAVKARBO? Det kan være lurt å gi kroppen en myk start etter en slankekur. Den trenger å venne seg til vanlig mat etter en diett.  Foto: colourbox.com
TJUKK ETTER LAVKARBO? Det kan være lurt å gi kroppen en myk start etter en slankekur. Den trenger å venne seg til vanlig mat etter en diett. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Slankekurer har som regel sine baksider. Alt går fint så lenge du følger dietten, men så fort du begynner å spise normalt kommer de uønskede kiloene snikende.

Slik er det for mange som er på lavkalori-diett. Men er det mulig å spise vanlig mat igjen uten å gå mye opp i vekt?

Les også: Dette bør du vite om lavkarbo

Forsiktig tilvenning

Ifølge AlphaGalileo.org kan det være lurt å gradvis venne kroppen til å spise normal mat igjen. Det er Sahlgrenska Academy, ved Universitetet i Gøteborg, som står bak denne forskningen.

I 12 uker byttet 260 testpersoner normal mat mot en diett som var veldig lav på energi, bestående av supper og shaker. Gjennomsnittlig mistet 169 av disse 16 prosent av kroppsvekten sin.

Les også: Lavkarbo gjør deg feit

Lengs tid gav best resultat

Deltakerne ble deretter delt inn i to kontrollgrupper. På denne måten kunne de gå fra lavkalori-dietten til reduserte porsjoner med vanlig mat. En gruppe gjorde dette på en uke, mens den andre gruppa brukte seks uker på å venne seg til vanlig mat.

Gruppen som brukte lengst tid på å venne seg til vanlig mat gikk opp fire prosent fra deres laveste vekt, mens den andre gruppen gikk opp åtte prosent.

Les også: Sjekkliste for et godt slankeopplegg

Lurt tips

Ettersom pasienter som går på lavkalori-dietter risikerer å gå opp i vekt når de begynner å spise vanlig mat, ville forskerne finne ut hva som kan hindre denne vektøkningen.

- Et enkelt tips som synes å virke for pasientet er å gå tilbake til vanlig mat etter å ha mistet vekt på en diett med meget lav enegi, sier Lena Gripeteg, forsker ved Sahlgrenska Academy.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer