PUSS TENNENE: God tannhygiene kan faktisk gjøre at du blir gravid raskere, viser ny forskning.  Foto: Getty Images
PUSS TENNENE: God tannhygiene kan faktisk gjøre at du blir gravid raskere, viser ny forskning. Foto: Getty Images Vis mer

Gravid

Puss tennene - bli gravid!

Du blir raskere gravid med god tannhygiene viser ny forskning.

Vår og sommer er som regel skikkelige «baby boom»-tider her til lands.

Og dersom du er blant de mange som prøver på en familieforøkelse i løpet av fridagene i sommerferien, kan kanskje denne lille nyheten hjelpe deg litt på vei.

Ny forskning viser nemlig at god tannhygiene (altså regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd) kan være et skritt i riktig retning.

LES OGSÅ: Verpesjuk? Dropp dette!

Bli gravid to måneder raskere

Ifølge en fersk studie gjennomført ved University of Western Australia i Perth kan til og med det å pusse tennene regelmessig gjøre at du blir gravid to måneder raskere, skriver britiske Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

God tannhygiene minsker nemlig risikoen for utviklingen av periodontitt, som er en alvorlig form for tannkjøttsbetennelse som angriper tannens festevev.

Denne sykdommen kan også gjøre at bakterier fra munnen lettere kommer inn i blodstrømmen, noe som kan føre til mer alvorlige helseproblemer, inkludert slag og hjerteinfarkt.

Forskerne ved universitetet i Perth fulgte 3500 australske kvinner tett gjennom hele deres svangerskap (fra tiden før de ble gravide, til barnet ble født).

LES OGSÅ: Derfor bør kvinner være forsiktige med kaffe

Like negativt som fedme

Resultatene, som ble offentliggjort under the European Society of Human Reproduction and Embryologys årsmøte denne uken, viste at kvinner som led av tannkjøttbetennelser/ sykdommer brukte over syv måneder på å bli gravide, mens de som hadde god tannhelse brukte fem måneder.

Forskerne kunne også konkludere med at tidligere studier, som har vist at alder, vekt og røyking har en effekt på kvinners mulighet til å bli gravid, stemmer.

- Frem til nå har det ikke blitt gjort noe forskning som ser på hvordan tannkjøttbetennelser/sykdommer kan påvirke kvinners mulighet til å bli gravid. Så dette er den første rapporten som tyder på at tannkjøttbetennelse/sykdommer faktisk kan være en av flere faktorer som kan ha en innvirkning på dette, sier professor Roger Hart, som var forskningsleder for studien:

- Resultatene av studien tyder på at periodontitt kan være en risikofaktor, som også kan øke tiden en kvinne bruker på å bli gravid. Sykdommen har en like negativ innvirkning på fruktbarhet som fedme.

LES OGSÅ: Gravide bør droppe parfyme

Ta en sjekk hos tannlegen

Ifølge forskerne fant de ingen forbindelse mellom sosial status og tiden det tok kvinnene å bli gravide.

- Alle kvinner som planlegger familieforøkelse burde oppsøke legen sin først for å sørge for at de er så sunne og friske som mulig, sier Hart:

- I tillegg virker det nå som om kvinner også burde oppsøke tannlegen sin for å sjekke om de har tannkjøttsykdommer/betennelser før de setter i gang . Slike sykdommer/betennelser er også enkle å behandle.

Tidligere forskning har også vist seg å øke risikoen for abort eller for tidlig fødsel, og har også vært knyttet opp mot hjertesykdommer, typ 2 diabetes og nyre-problemer.

Flere tips til hvordan du blir fortere gravid, finner du i denne artikkelen!

LES OGSÅ: Så mye sex må du ha for å få barn

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: