Fine og rene tenner er kanskje det aller viktigste for et vakkert smil. Noe vi med trygghet kan si at alle ønsker å ha.
Likevel utsetter vi tennene for utfordringer hver eneste dag. Maten vi spiser kan forårsake plakk og syreskader, og i jakten på et hvitt smil er kaffe, rødvin og røyk våre verste fiender. God tannhygiene er derfor særdeles viktig.
Munnen skal skylles med munnskyllevann, tanntråden skal fjerne matrester, og sist men ikke minst; tennene skal pusses morgen og kveld.
Men visste du at også denne gode vedlikeholdsrutinen kan forårsake skader på tennene?
Puss annerledes
Regelen sier at du skal pusse i tre minutter, to ganger om dagen. I løpet av en livstid blir dette ganske mange minutter, og dersom du tar for hardt i kan det få konsekvenser. Hard pussing vil ikke nødvendigvis ødelegge tennene dine, men det kan medføre skade.
– Første tegn på skader fra pussing er små langsgående groper man kan kjenne med neglen, sier tannlege ved Oscarsborr tannklinikk i Oslo, Inger Lise Mathiesen til KK.no.
Hennes beste råd for å unngå dette er å endre måten du pusser tennene på.
– Hold tannbørsten skrått langs tannen i en 45 graders vinkel. Be gjerne tannhelsepersonell demonstrere, anbefaler hun.
På den måten får du nemlig renset godt i overgangen mellom tannhals og tannkjøtt. Men husk å ikke ta så hardt i. Dette er tennene dine og ikke et terrassegulv som skal børstes.
LES OGSÅ: Ikke puss tennene rett etter et måltid

Tanngnissing kan også ha skylden
Ved å pusse for hardt risikerer du også at tannkjøttet trekker seg tilbake, slik at de sårbare tannhalsene blir eksponert. Dette kan lett føre til ising og hull. Roten av tennene er nemlig dekket av et lag som kalles sement – som er noe svakere enn emaljen som dekker selve tannen.
Tannkjøttet skal i utgangspunktet beskytte denne delen av tannen, men når tannhalsene er eksponert kan du derfor oppleve ising i tennene når du drikker eller spiser noe som er veldig kaldt eller varmt.
Ifølge Erik Svendsrud som er tannlege og driver klinikken Tannlege Svendsrud, er det ikke alltid bare pussingen som er årsaken til skader langs tannkjøttkanten, også tanngnissing kan være en medvirkende årsak.
– I og med at tanngnissing trolig er en medvirkende årsak, kan det være lurt å se på årsaker til overbelastningen av tennene. En bittskinne kan være et godt hjelpemiddel for å beskytte tennene mot overbelastning, sier han til KK.no.

Ikke unngå tannpussen
Det er dessverre ikke så lett å kontrollere tanngnissingen siden den finner sted mens man sover. Men selve tannpussingen foretar man seg i våken tilstand, det kan derfor være lurt å være obs på hvor hardt man pusser.
– Om man børster veldig hardt med en svært hard børste er det klart man kan klare å skade tennene, det er dog et større problem at man lar være å børste og dermed lar bakterier ligge igjen langs tannkjøttskanten, forteller Svendsrud.

Å la være å pusse er altså ikke et godt alternativ, og kan føre til langt større skader på tennene. Det er bare å fortsette med pussingen. Og skulle du ende opp med pusseskader kan du alltids får hjelp av tannlegen.
– Om det har oppstått skader ved tannkjøttskanten kan den tapte tannsubstansen ofte erstattes ved at komposittmateriale limes fast til tannen. Det beste tipset jeg kan gi om man har problemer med dette er å ta kontakt med oss, vi har tannpleiere som er spesialutdannet i å veilede i god pusseteknikk.
Elektrisk eller manuell?
Noen elektriske tannbørster sies å skulle gjøre det lettere å pusse tennene på riktig måte, men om dette gir mindre risiko for pusseskade er noe usikkert.
– I dag finnes det myke tannbørster både som manuelle og elektriske børster, og det finnes ikke noen studier som viser at elektrisk børste sliter mindre på tennene enn manuelle børster.
For at tannpussen skal få optimal effekt er det uansett viktig å bytte den ut når du ser den er slitt.
Hvor fort tannbørsten slites ut henger selvsagt sammen med hvor hardt du bruker den, men med det samme bustene begynner å sprike er det på tide å kjøpe en ny.