Sko På Flate Gulv

- Puttes de ned i feil sko over lengre tid, kan du få store plager

Vanlig årsak til hallux valgus og ryggproblemer.

SKO PÅ JOBB: Ifølge fotterapeut Henriette Aanesen er harde såler det beste for harde gulv. Men du bør faktisk unngå joggeskoene. Foto: Per Ervland
SKO PÅ JOBB: Ifølge fotterapeut Henriette Aanesen er harde såler det beste for harde gulv. Men du bør faktisk unngå joggeskoene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mange av oss går eller står flere timer i strekk i løpet av arbeidsdagen.

Lærere, butikkansatte, advokater og lagerarbeidere kan alle ha harde underlag på arbeidsplassen, og det hender vi opplever smerte i rygg eller føtter etter timesvis på bena.

Ifølge ekspertene tyder mye på at vi går med gale sko.

LES OGSÅ: Se hvordan høye hæler skader føttene

Slik belastes kroppen

– Det er mange ulike plager som kan relateres til det å bruke feil skotøy, fastslår Sigmund Sagberg Andersen. Han er kiropraktor ved Klinikk For Alle Storo.

KIROPRAKTOR: Sigmund Sagberg Andersen ved Klinikk For Alle Storo. Foto: Privat
KIROPRAKTOR: Sigmund Sagberg Andersen ved Klinikk For Alle Storo. Foto: Privat Vis mer

Kiropraktoren mener plagene kan komme av mangel på ankelstøtte, for mye belastning på forfoten, eller feil belastning i forhold til vinkelen på buen under foten.

Blant annet er hallux valgus blitt et utbredt problem, som er en fotlidelse der stortåen er vinklet i retning av lilletåen.

Sagberg Andersen mener at en del vanlige plager kan få store konsekvenser, og trekker frem eksempler som belastningsskader, utvikling av nerveknuter og betennelse i senene i foten.

Kiropraktoren har dessuten mange pasienter med problemer som - over tid, har forplantet seg til både ankler, knær, hofter og rygg.

Har du slike plager?

Dersom du opplever smerte og plager i kroppen etter endt arbeidsdag, anbefaler kiropraktoren deg å oppsøke helsepersonell/fastlege for å få kartlagt hva som er årsaken til plagene.

– Det er sjelden det kun er på grunn av feil vinkel på skoen, mener Sagberg Andersen.

Han utdyper hvordan smerter ofte kan ha bakgrunn i hvor mye og hvordan vi beveger oss, og underlaget vi går på. Dessuten spiller andre faktorer inn. Som treningsgrunnlag, muskler, skjelettets funksjon, vekt og kosthold.

Skoen har alt å si

En som fokuserer på hvordan sko og såler kan forebygge og behandle plagene som kiropraktor Sagberg Andersen belyser, er Henriette Aanesen.

Hun er fotterapeut og driver klinikken Aktiv Fot i Drammen.

Fotterapeuten mener smerter etter å ha stått eller gått på hardt underlag kan tyde på svakheter i muskler og ledd, og at det bør behandles.

SMERTER: For dårlige sko kan føre med seg varige plager, ifølge ekspertene. Foto: gpointstudio - Fotolia
SMERTER: For dårlige sko kan føre med seg varige plager, ifølge ekspertene. Foto: gpointstudio - Fotolia Vis mer

Aanesen er overbevist om at arbeidssko svært ofte er kjernen til en rekke helseproblem som kan bli verre dersom man ikke ordner opp.

– Hvis man bruker riktig sko skal man ikke ha vondt, selv etter mange timer på hardt underlag, fastslår Aanesen, og foreslår at du bør se for deg foten din som en bolle som puttes ned i en form. 

Bollen former seg etter hvert, og det samme skjer med føttene våre.

– Puttes de ned i feil sko over lengre tid kan du få store plager, legger hun til.

LES OGSÅ: Får du ofte hovne hender eller føtter?

Hvordan finne riktig sko

FOTTERAPEUT: Henriette Aanesen ved AktivFot, Drammen. Foto: Privat
FOTTERAPEUT: Henriette Aanesen ved AktivFot, Drammen. Foto: Privat Vis mer

Fotterapeuten, som også jobber med behandling av legg, kne, hofte og rygg, mener vi må stille oss selv flere spørsmål for å finne ut hva som er en god sko for vårt personlige bruk.

Hvilket arbeid har jeg, hvordan utfører jeg jobben min, hvilke arbeidsbevegelser har jeg, og hvilket underlag utfører jeg jobben min på? spør hun.

Ifølge Aanesen er det en rekke ting vi bør se etter og vurdere for å finne den optimale arbeidsskoen.

Dette bør du tenke på

1. Går du mye på betonggulv, flatt eller hardt gulv? Bruk en sko med hard yttersåle. Trykk på sålen og kjenn etter.

Sålen skal være så hard at du tror det må være feil, forklarer fotterapeuten.

2. Snu skoen opp ned. En god yttersåle skal være så rett som mulig. Ikke bananformet. En bananformet sko svinger som en banan. Aanesen advarer om at denne formen feilstiller foten og kneleddet, og at det kan føre til plager.

3. Høydeforskjellen mellom hælen og forfoten bør ikke være mer enn 1,5 cm.

4. Ta på deg skoen og gå opp på tå. Det skal kunne gjøres uten problemer. Det er kun forfoten som belastes dersom du ikke kan utføre denne bevegelsen. 

5. Det skal være uproblematisk å sette hælen i bakken og sparke fra med tåen når du går.

6. Skoen skal sitte godt rundt foten og gi den støtte.

7. Unngå å bruke en sko ment for jogging og løping, på jobb.

For de aller, aller fleste funker ikke dette. Joggeskoen er skapt for å løpes i, og den pasifiserer muskler og ledd, sier Aanesen.

JOGGESKOEN: Ifølge fotterapeuten egner ikke joggeskoen seg som arbeidssko, fordi den passifiserer muskler og ledd. Foto: javiindy - Fotolia
JOGGESKOEN: Ifølge fotterapeuten egner ikke joggeskoen seg som arbeidssko, fordi den passifiserer muskler og ledd. Foto: javiindy - Fotolia Vis mer

8. Kroppen kan stivne dersom du kun går med små bevegelser i løpet av dagen, for eksempel om du jobber i en liten butikk. Da er det vesentlig at du husker på de nevnte punktene når du velger sko. Men like viktig er det å variere kroppens bevegelser etter arbeidsdagen. For eksempel gjennom tur eller trening. Dette må også utføres i gode løpesko.

LES OGSÅ: Følg godt med på føttene dine

9. Husk på at foten i snitt utvider seg én centimeter i løpet av dagen, både i bredde og lengde. Pass på at det er nok plass til utvidelsen slik at sirkulasjonen opprettholdes hele dagen.

10. Du trenger ikke å fortvile selv om du har streng kleskode på jobb, og må bruke penere sko. Da gjelder det å ta seg tid til å lete og prøve. Fotterapeuten mener det fins mange gode alternativer som sørger for både komfort og stil.

11. Når det gjelder valg av sko mener kiropraktor Sigmund Sagberg Andersen du bør tenke mindre på pris dersom du finner noen sko som passer ditt bruksområde.
Det er ikke gratis å fikse på eventuelle belastningsskader som følge av billige og dårlige sko, heller. 

12. Du skal ikke behøve å bytte sko i løpet av dagen. Fotterapeut Henriette Aanesen mener det er en god pekepinn på om arbeidsskoen din er god nok.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer