Planter

Pynt omgivelsene dine med nydelige orkideer

Ikke bare er de vakre å se på, de er også kjempebra for helsa!

ORKIDÉ: Selv om den ikke lever så lenge, har den en god luftrensende effekt så lenge den fins i rommet, sier Helen Gaustad, daglig leder hos Tropisk Design AS. Foto: Shutterstock / Lefthanders' store
ORKIDÉ: Selv om den ikke lever så lenge, har den en god luftrensende effekt så lenge den fins i rommet, sier Helen Gaustad, daglig leder hos Tropisk Design AS. Foto: Shutterstock / Lefthanders' store Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi har vel alle hørt at blomster og planter i hus og oppholdsrom gjør at luften blir bedre for oss å puste i.

Det er imidlertid ikke alle plantene som er optimale å omgi seg med, og ifølge ekspertene fins det langt flere gode og helsemessige grunner til å pynte omgivelsene dine med blomster og planter.

LES OGSÅ: Slik får du tulipanene til å holde lengre

Grønne planter renser luften 

Kristian Nyvoll, som er forskningstekniker og gartner ved Tromsø Museum, Norges arktiske universitet, henviser til Opplysningskontoret for blomster og planter, som understreker:

- Forskning har vist at grønne planter renser luften og forbedrer luftkvaliteten, samt at de grønne plantene har en positiv innvirkning på menneskers velvære.

GRØNNE PLANTER: Bruk av grønne planter gir rommene liv og forbedrer luften vi puster ved å tilføre oksygen og holde luftfuktigheten på et sunt nivå i en ellers tørr stueluft. Foto: Shutterstock / Lilyana Vynogradova
GRØNNE PLANTER: Bruk av grønne planter gir rommene liv og forbedrer luften vi puster ved å tilføre oksygen og holde luftfuktigheten på et sunt nivå i en ellers tørr stueluft. Foto: Shutterstock / Lilyana Vynogradova Vis mer

Videre står det at bruk av grønne planter gir rommene liv og forbedrer luften vi puster, ved å tilføre oksygen og holde luftfuktigheten på et sunt nivå i en ellers tørr stueluft.

Nyvoll nevner imidlertid at det også fins fargerike blomster man med fordel kan ha hjemme og på steder man oppholder seg mye.

- Alle bør ha eføy, fredslilje og orkideer i stue og på kjøkken, sier han.

Nyvoll legger dessuten til at julestjerne og bjørkefiken kom godt ut i disse testene, selv om det kan virke overraskende for de som sliter med allergi.

- Det som er litt morsomt fra disse resultatene er at disse plantene klare resultater på en effekt i å ta bort stoffer man ønsker å fjerne, sier han, og utdyper:

- Utskjelte allergiplanter, som bjørkefiken og julestjerner, ga klare utslag ved at de fjernet allergener i luften.

Nyvoll forteller at enkelte planter førte til at mengden svevestøv i luften ble mindre, noe som viser at de er gode for oppholdsrom og har god effekt på inneklimaet generelt.

Derfor kan noen planter som man i utgangspunktet tenker er allergifremkallende, som julestjernen ofte er utskjelt for, kan det, og har det mest sannsynlig, andre årsaker enn blomsten.

JULESTJERNE: Julestjerner er en av blomstene som fjerner allergener i luften. Foto: Shutterstock / Lost Mountain Studio
JULESTJERNE: Julestjerner er en av blomstene som fjerner allergener i luften. Foto: Shutterstock / Lost Mountain Studio Vis mer

LES OGSÅ: Skal blomstervannet være kaldt eller lunkent?

- Blomster senker stress

Grete Grindal Patil, som er førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, har jobbet med hvilken nytte vi kan ha av inneplanter på kontorarbeidsplasser og helseinstitusjoner. 

- Det kan være ulike grunner til at vi ønsker å ha planter der vi oppholder oss, og en av grunnene er jo at det blir et hyggeligere miljø som vi trives i, understreker hun.

Grindal Patil har nemlig forsket på hvilke effekter inneplanter har på helsen vår, og det viser seg at det faktisk påvirker både humør og trivsel, og at det senker stress på jobben.

- Man ser en klar psykologisk virkning av det, understreker eksperten.

Når det gjelder luft og inneklima er imidlertid ekspertene enige i at det skal en del planter til før det har noen særlig effekt.

For hvorvidt planter påvirker inneklimaet er et omstridt tema.

- Det sies jo at plantene tilfører luften fuktighet og at det fjerner uønskede komponenter i luften, men i hvilken grad dette er reelt er et stort spørsmål, sier førsteamanuensisen.  

ORKIDEER HJEMME OG PÅ JOBB: - Orkideen er et godt eksempel på en plante som er god å bruke for å senke stress, sier eksperten. Foto: Shutterstock / Cristi Kerekes
ORKIDEER HJEMME OG PÅ JOBB: - Orkideen er et godt eksempel på en plante som er god å bruke for å senke stress, sier eksperten. Foto: Shutterstock / Cristi Kerekes Vis mer

- Én enkelt plante i forhold til et stort antall kvadratmeter vil nok ikke ha noen særlig effekt, forklarer derfor Grindal Patil.  

Eksperten og hennes team har i stor grad undersøkt trivsels- og humørfaktorer ved bruk av planter i lokaler man oppholder seg lenge i. Når det gjelder hvorvidt mennesker med planter rundt seg blir mer produktive i sitt arbeid, er vanskeligere å dokumentere, men det fins uansett positive virkninger.

- I et lokale med planter og som er estetisk bra kan man gjerne oppleve at arbeidsgiverne ønsker å gjøre det fint for oss, og at de tenker på innemiljøet, påpeker eksperten, og mener derfor planter kan ha indirekte virkning på hvordan vi utfører jobben vår.

Når det gjelder hvilke blomster som er best å ha i kontorlokaler og oppholdsrom trekker Grindal Patil først og fremst frem planter som ikke produserer pollen eller har sterk lukt.

- Orkideen er et godt eksempel på en plante som er god å bruke, sier hun.

Planter man kanskje bør være litt forsiktig med å ta inn i arbeidsrom, med tanke på fremprovosering av allergi og astma, er bjørkefiken.

LES OGSÅ: Plantene som overlever vinteren

De beste plantene du kan velge

Helene Margrethe Gaustad, som er daglig leder i Tropisk Design AS, henviser til NASAs liste over plantene som er blitt kåret til de beste luftrenserne av NASA. 

- Plantene her er blitt moteplanter, da det er fokus på miljø og sunt inneklima på arbeidsplassene igjen, sier hun.

Plantene under er grei å holde i live, med tanke på klima, lys og vanning. Plantene i fet skrift er imidlertid ikke egnet til noe annet enn kortidsdekorasjon, men har ifølge Gaustad en god luftrensende effekt mens de lever.

 • Eføy
 • Kantdracaena
 • Bånddracaena
 • Fredslilje
 • Gummifiken
 • Grønnrenner
 • Bergpalme
 • Bajonettplante - også kalt svigermors tunge
   

Forskjellige philodendronsorter:

 • Treklatrer
 • Fjørklatrer
 • Monstera
 • Sjømannstrøst 
 • Orkidè

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer