<strong>FØRER TIL PROBLEMER:</strong> Bruk av Q-tips kan føre til økt produksjon av ørevoks og i verste fall skade trommehinnen. Har du store problemer med voks bør du heller oppsøke lege.  Foto: All Over Press
FØRER TIL PROBLEMER: Bruk av Q-tips kan føre til økt produksjon av ørevoks og i verste fall skade trommehinnen. Har du store problemer med voks bør du heller oppsøke lege. Foto: All Over Press Vis mer

Hygiene

Q-tips er mer skadelig enn du tror

Mye farligere enn du tror. Følg heller ekspertens råd.

Publisert
Sist oppdatert
De fleste kan si seg enige i at ørevoks er litt ekkelt, og mange synes det er ubehagelig å tenke på at man har store, eller små, gule klumper som ligger synlig ytterst i øregangen.

Q-tipsbruk har derfor blitt mer og mer utbredt, og flere bruker bomullspinnene mange ganger i uken i et forsøk på å «bekjempe» og fjerne voksdannelsen, til tross for at vi har hørt at det kan være skadelig.

Men er egentlig Q-tips så ille som ryktene skal ha det til? Og i så fall, finnes det andre metoder for å få fjernet de «skjemmende» voksklumpene, eller bør vi rett og slett slutte å bry oss og la ørene våre være i fred?

Vi i KK.no bestemte oss for å finne ut om alle mytene rundt Q-tipsbruk og ørevoks stemmer, og tok derfor en prat med Mads Henrik Moxness, Øre-nese-halslege på Lommelegen.no. Og svaret han kom med var veldig enkelt, men litt nedslående for Q-tipsfansen i redaksjonen.

Les også: Ørevoks beskytter ørekanalen

Hold fingrene av fatet

Ifølge Moxness bør man nemlig la øret være helt i fred, og rett og slett «holde fingrene av fatet».

- Svaret mitt på om man bør rense ørene er veldig enkelt og greit – gjør det bare hvis du må. Altså, hvis du har problemer med overproduksjon av ørevoks, smerter i øret, dårlig hørsel – da bør du gjøre noe med det – gå til legen og få det fjernet. Men hvis du har ingen slike problemer, bør du simpelthen la øret ditt være i fred, sier Moxness til KK.no.

Øre-nese-halslegen advarer også mot bruk av Q-tips, og sier at det både kan føre til økt produksjon av ørevoks og i verste fall skader i øret.

- Q-tipsbruk kan irritere øregangen, og kan føre til at øret produserer enda mer ørevoks. Ørevoksen er nemlig der for å beskytte øregangen din, og hvis du bruker Q-tips, så fjerner du som regel 90 prosent av ørevoksen, mens du dytter de andre ti prosentene enda lenger inn i øret. Så for hver uke du bruker Q-tips, dyttes den «gamle» ørevoksen enda lenger inn, mens ytterligere ti prosent legges til det. Ørevoksen kommer dermed lengre og lengre inn i øret, og tilslutt kan du ha dyttet ørevoksen helt inn til trommehinnen, noe som i verste fall kan skape problemer og føre til at du må oppsøke lege, sier han.

Han har også flere skrekk-eksempler på pasienter som har brukt Q-tips og endt opp hos legen.

- Jeg har operert flere pasienter som for eksempel har «glemt» Q-tipsen og sovnet med den øret, og som da har blitt kjørt så hardt og langt inn i øret at det har skadet trommehinnen, sier han.

Les også: Halvparten sliter med hørselen

Ørevoks er helt normalt

Moxness tror grunnen til at Q-tipsbruken har økt er at vi har blitt mer forfengelige, og at vi synes det er ekkelt å tenke på voksen som samler seg i øregangen.

Han mener imidlertid at man bør slutte å fokusere så mye på dette, og forteller at det finnes andre og mer skånsomme metoder for å få fjernet voksen dersom man synes det er ubehagelig.

- Det med ørevoksfjerning har rett og slett blitt en forfengelighetssak. Mange synes det er ubehagelig og er redde for at folk skal «se» ørevoksen, og ønsker da å få fjernet den. Dette anbefaler jeg ikke. Man bør rett og slett prøve å ikke fokusere så mye på det, og la ørene være i fred. Ørevoks er helt normalt og alle har det. Det skal bare fjernes hvis det gir plager, og da er ofte øreskylling den enkleste og mest skånsomme behandlingsmetoden. Bruk olje (for eksempel revaxør, som du får på apoteket, eller matolje)gjennom natten og rens med en vannballong (også tilgjengelig på apotek) dagen etter. Dette kan ofte smelte opp det meste av ørevoksen. Hjelper ikke dét bør man oppsøke lege, sier han.

Les også: Disse vil du ikke ha på badet

Bruk klut

Dersom du imidlertid ikke klarer å kvitte deg med Q-tips «uvanen», har han følgende råd:

- Dersom du ikke klarer å vende deg av med Q-tipsbruken anbefaler jeg å bruke sunn fornuft når du renser øret. Ikke dytt den langt inn, og prøv å bare hold deg til ørekoppen (ytterste del av øret). Det beste er imidlertid å gradvis prøve å venne seg av med det, og heller bruke en klut og varmt vann. Da får man fjernet det meste. Utvendig ørevoks, altså det som er i ørekoppen, fjernes like godt til med dette, og da slipper du skadene som Q-tips kan medføre.

Les også: Derfor bør du dusje mindre

Les mer om ørevoks og behandling på Lommelegen.no.


Denne artikkelen har vært publisert på forsiden av KK.no tidligere.

<strong>NATURLIG:</strong> Ørevoks er helt naturlig og beskytter ørekanalen ved å samle opp skitt og overflødig vann.Derfor bør man «holde fingrene av fatet», som Moxness sier.   Foto: Odilon Dimier / PhotoAlto
NATURLIG: Ørevoks er helt naturlig og beskytter ørekanalen ved å samle opp skitt og overflødig vann.Derfor bør man «holde fingrene av fatet», som Moxness sier. Foto: Odilon Dimier / PhotoAlto Vis mer
<strong>FØRER TIL PROBLEMER:</strong> Bruk av Q-tips kan føre til økt produksjon av ørevoks og i verste fall skade trommehinnen. Har du store problemer med voks bør du heller oppsøke lege.  Foto: All Over Press
FØRER TIL PROBLEMER: Bruk av Q-tips kan føre til økt produksjon av ørevoks og i verste fall skade trommehinnen. Har du store problemer med voks bør du heller oppsøke lege. Foto: All Over Press Vis mer
<strong>BRUK KLUT:</strong> Ifølge Moxness bør man heller bruke en klut til å vaske seg ytterst i øret dersom man føler seg plaget med ørevoks.
BRUK KLUT: Ifølge Moxness bør man heller bruke en klut til å vaske seg ytterst i øret dersom man føler seg plaget med ørevoks. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer