Quinoa - denne råvaren har vært populær blant de mest helsebevisste en stund, og nå kan det lille frøet bli å se på enda flere frokost- og middagsbord.
Frøet quinoa stammer fra Sør-Amerika, og ble inntil for få år siden hovedsakelig spist i denne verdensdelen.
Nå står en hel verden i kø, og det supersunne frøet kan også komme til å bli produsert i Norge.
LES OGSÅ: Fem ting du bør ha i müslien
Glutenfritt og supersunt
Quinoaen inneholder over åtte gram protein, masse kalsium og jern. Frøet er dessuten en god kilde til vitamin C, samt flere B-vitaminer, når det kokes opp.
Frøet inneholder også flavonoider, som betyr at quinoa har et høyt innhold av antioksidanter og kan ha evnen til å bekjempe frie radikaler i kroppen (frie radikaler er kjent for evnen til å skade vev og celler).
Det som gjør frøet enda mer attraktivt, er at det i tillegg er glutenfritt.
- Det gjør den til et bra valg for de som har cøliaki eller glutenintoleranse, forteller klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsensius på kostholdnettstedet Bra Mat.
Hun forteller at innholdet av protein og essensielle aminosyrer, gjør at quinoa også er en veldig nyttig matvare for vegetarianere.
LES OGSÅ: Vet du dette om yoghurt med smak?

Kan redde matmangelen
Quinoa har alltid vært en viktig råvare i kostholdet til inkaindianerne, men da spanske erobrere ankom Europa var ikke frøet med.
Nå håper imidlertid internasjonale helsemyndigheter at frøet kan bidra til å redusere matmangelen i verden.
Derfor erklærte FN 2013 for quinoaens år, og har siden jobbet aktivt for at produksjonen kan spres og økes – og ikke bare foregå i Sør-Amerika.
- Quinoaen er av uvurderlig betydning for menneskeheten, i en verden som nå går mot alvorlige matvarekriser, sa direktøren i FNs organisasjon for mat og landbruk, José Graziano ifølge Aftenposten.
Frøet selges i dag både i helsekostbutikker og velassorterte matvarebutikker, og salget øker både i Norge og resten av den vestlige verden ifølge avisen.
FN håper at dyrking av quinoa i flere deler av verden, kan bidra til at den også kommer på bordet i utviklingsland.

LES OGSÅ: Frøet du ikke skal spise for mye av
Slik tilbereder du det
Quinoa er ikke bare sunt, det er også enkelt å tilberede.
Frøet kokes før det serveres, tilfør omtrent to kopper vann til én kopp quinoa, og la det koke i 15 minutter.
Bruk frøene som en erstatning for ris sammen med fisk og grønnsaker, eller bruk dem som en kilde til protein i salater og supper.
Quinoa passer også fint til frokost, og er et godt alternativ til havregryn. Kok opp frøene sammen med melk og tilsett for eksempel litt valnøtter og blåbær.
Snart kan det også hende du får kjøpt økologisk quinoa produsert i Norge. Forskere tester akkurat nå om det egner seg for dyrking langs vestlandskysten.
Ifølge Forskning.no vil forskerne få svar på dette under innhøstingen senere i år.