Sopp

Rå sjampinjong kan være kreftfremkallende

Både denne - og andre soppslag, bør varmebehandles før spising.

MÅ VARMEBEHANDLES FØRST: Sjampinjong er blant soppslagene som IKKE bør spises rå grunnet inneholdet av skadelige naturlige giftstoffer. Foto: Thinkstock.com
MÅ VARMEBEHANDLES FØRST: Sjampinjong er blant soppslagene som IKKE bør spises rå grunnet inneholdet av skadelige naturlige giftstoffer. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Salat er noe vi nordmenn spiser mye av - om det er til lunsj eller som del av et middagsmåltid.

Og for mange av oss er sopp - og gjerne da sjampinjong, et naturlig tilskudd til salatretten.

KOK/STEK FØRST: Her ser du en salat med rå sjampinjong - det er fy fy! Du bør alltid koke eller steke sjampinjongen før spising. Dette fjerner fenylhydrazinforbindelser - som i verste fall kan være kreftfremkallende. Foto: All Over PressAll Over Press
KOK/STEK FØRST: Her ser du en salat med rå sjampinjong - det er fy fy! Du bør alltid koke eller steke sjampinjongen før spising. Dette fjerner fenylhydrazinforbindelser - som i verste fall kan være kreftfremkallende. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Helseskadelig med rå sopp

Siden salat som oftest består av rå grønnsaker, er det nok en del som glemmer at sopp - og da særlig sjampinjong, bør varmebehandles (stekes eller kokes) før den spises.

Du bør med andre ord ikke spise den rå - selv om du har skylt den i varmt vann eller lignende først.

Årsaken til dette er - som KK.no tidligere har skrevet, at rå sjampinjong inneholder fenylhydrazinforbindelser - som tidligere undersøkelser har tydet på at kan være kreftfremkallende.

Ifølge Mattilsynet er det derfor svært viktig å varmebehandle sjampinjong ved avkoking eller steking før den spises. Det fjerner nemlig mesteparten av fenylhydrazinforbindelsene, skriver de på Matportalen.no.

Bruker du hermetiske sjampinjonger i matretter, bør du heller ikke bruke laken i sjampinjongboksen til kraft. Hell av laken før bruk.


LES OGSÅ: Dette bør du vite om sopp

Gjelder andre soppslag også

Det er altså ikke bare sjampinjongen som må varmes før du spiser den. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no) er det en rekke matsopp-varianter som kan føre til ubehag eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt/kokt.

Årsaken er at storsopp kan inneholde skadelige naturlige giftstoffer.

Er du usikker på om soppen du har kjøpt bør varmebehandles før spising, så kan det lønne seg å kjøpe en ny soppbok. Her vil du få mer info om hvilke sopper som kun er spiselige etter avkok, eller annen varmebehandling.

Avkoking vil si at soppen legges i kaldt vann og kokes i minst 10 minutter. Kokevannet skal alltid kastes.

LES OGSÅ: Næring i sopp

Disse soppene bør også varmebehandles før spising:


Rødskrubb
Det er dokumentert flere tilfeller med kraftig magebesvær etter inntak av ufullstendig varmebehandlet Rødskrubb. Rødskrubb inneholder giftstoffer som ødelegges under varmebehandling (giftstoffene er ikke kjent). Soppen må derfor varmebehandles godt. For å være på den sikre siden kan den avkokes forut for steking eller bruk av soppen i matretter. Dersom man velger å ikke gi Rødskrubb avkok før videre tilberedning er det viktig at den varmebehandles godt før konsum, det vil si i koking eller steking i 15 – 20 minutter.

Sandmorkler
Det er viktig at denne soppen tilberedes riktig fordi Sandmorkler inneholder cellegiften gyromitrin. Det meste av giftstoffet fjernes ved mange gjentatte avkokinger, hvor kokevannet kastes. En del av giftstoffet kan også fjernes ved tørking over en lengre periode ved romtemperatur (flere uker - med god lufting).

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer sopp

Slik steker du sopp riktig

De aller fleste av oss har også for vane å steke soppen «feil». Her er noen tips for å steke sopp «riktig»:

 • Varm en stekepanne godt, tilsett noen dråper olje før du legger i soppen. Ikke rør i pannen!
 • Soppen skal få ligge alene uten å bli rørt i et par minutter, rist så på pannen og tilsett smør. Smør - ikke margarin!
 • Vend soppen i smøret, og når den er gyllen over alt, er den klar. Krydre med salt og nykvernet pepper.

  Tips til gode oppskrifter med sopp finner du her!

  LES OGSÅ: Slik lager du bruchetta med soppstuing

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer