Rabarbra er en grønnsak som i likhet med frukter er ideell til kompotter, safting og sylting. Stilkene inneholder både A-, B- og C-vitamin, kalium, kalsium, jern, magnesium og antocyaniner, røde pigmenter som får fart i immunforsvaret. Rabarbra er kalorifattig og inneholder bare 16 kalorier på 100 gram, ifølge Frukt.no
Du kan altså skeie ut med god samvittighet!
LES OGSÅ: Sandkaker med rabarbra
Ikke spis bladene
Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. I Norge dyrkes rabarbra i hager, i veksthus og på friland.Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Se etter de lange rosa stilkene, med friske blader. Men ikke spis bladene, de er giftige.
Det finnes flere sorter rabarbra, og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.
Husk at rabarbra bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter.
LES OGSÅ: Mmm, rabarbrakompott!
Slik velger du rett stilk
Rabarbra skal ifølge frukt.no være hel, fast, spenstig og ren, uten skader eller slim. Den skal ikke være for lett å knekke, men heller ikke slapp.Drivhusdyrket rabarbra er noe tynnere enn frilandsdyrket. Sesongen varer fra juni til september.
Det sies at man aller helst bør høste rabarbraen før solen snur, altså Sankthans, fordi syreinnholdet øker utover sommeren.
Plukker du den, har den ganske god holdbarhet, særlig hvis du pakker den inn i plast.

Rabarbrakake fra KK Søtt
Denne kaken fra appen KK Søtt har alt - til og med marengslokk! Last ned appen for en skikkelig brukervennlig oppskrift.Slik lager du rabarbrakake med marengslokk:
Mørdeig
Ingredienser: 165 gram hvetemel, 125 gram kaldt smør i terninger, 1 teskje sukker, 1 stort egg.
Smuldre mel, smør og sukker sammen. Samle deigen med egget. Legg til kjøling i cirka en time.
Rull deigen ut, så den passer til en springform (24 centimeter). Formen skal smøres og meles. Trykk deigen cirka tre centimeter opp av formens kant. Stek kakebunnen ved 200 grader i cirka 20 minutter.
Rabarbrakompott
Ingredienser: 250 gram renset rabarbra, 250 gram sukker, 1 vaniljestang. 2 plater gelatin.
Skjær rabarbra i biter og bland dem med sukker og 1 splittet vaniljestang. Varm langsomt opp og rør til det er dannet litt væske. Legg lokk på og damp rabarbraene møre. Fjern fra varmen, og ta ut vaniljestangen.
Bløt gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Press den fri for væske, og smelt i en skål over vannbad. Bland gelatinen i kompotten, og sett kaldt.
Marengs
Ingredienser: 3 eggehviter, 125 gram melis. 1 teskje hakkede, skoldede mandler.
Pisk hvitene. Tilsett melis litt etter litt under vispingen, til eggehvitene er stive og blanke.
Rist de hakkede mandlene i en tørr panne til de får litt farge. Avkjøl. Vend mandlene forsiktig inn i hvitene.
Siste hånd på verket
Dekk den stekte kakebunnen med et 1 centimeter tykt lag rabarbrakompott. Fordel marengsen over. Strø 1 teskje melis over gjennom en sikt. Sett på ovnens grillfunksjon og glaser kaken på nest øverste rille. Pass på at den ikke svir seg!